8 fouten die je maakt bij het gebruiken van je deo
Na het douchen, soms halverwege de dag nog een keer en na het sporten: hup, even wat deo onder die stinkoksels en je kan er weer mee door. Dé reden dat er standaard een je tas zit. Maar gebruik je ‘m wel zoals het bedoeld is?
Wie niet alsnog met stinkende oksels en ongemakkelijke zweetplekken wil blijven zitten, kan deze ‘deo-fails’ beter nooit meer maken. Oké. Check.
1. De verkeerde deodorant gebruiken
Je hebt anti-transpirant, de gewone deo-spray, en anti-perspirant, je weet wel die Odorex-dingen. De gewone deo voorkomt nare luchtjes, terwijl anti-perspirant het hele zweetproces tegengaat.
Volgens dermatoloog Fayne Frey bevatten de meeste anti-perspirants aluminiumzouten, soms gemixt met een zirkoniumzout, die zich vermengen met een bepaald eiwit in de zweetklieren.
Het vormt een soort laag die de zweetproductie tijdelijk blokkeert. Veel mensen weten dit niet en gebruiken dus misschien een product dat helemaal niet bij ze past óf op het verkeerde moment.
Het blijkt namelijk dat we die anti-perspirant al jaren verkeerd gebruiken. Deze moet je niet ‘s ochtends, maar juist ‘s avonds gebruiken voordat je naar bed gaat (zoals eigenlijk ook gewoon op het flesje staat).
2. Deo gebruiken op een natte huid
Anti-perspirants en deo’s werken het beste op een droge huid. Dus als je net uit de douche komt of al zweterig bent, werkt het minder goed.
3. Deo aanbrengen vlak na het scheren
Au! Ja, het prikt niet voor niets. Wees voorzichtig als je direct na het scheren al deo op doet, vooral met sprays die alcohol bevatten. Dat kan voor geïrriteerde oksels en andere problemen zorgen, volgens Dr. Alisha Plotner, universitair dermatoloog.
4. Meerdere lagen over elkaar
Wat je misschien soms wel met mascara of droogshampoo doet, kan dus niet met deodorant. Dat extra laagje gaat niet helpen, die van gister komt er gewoon nog doorheen, iew.
Gebruik deo altijd op een schone en dus droge huid, zodat het direct kan aanpassen aan je huid en de bacteriën, legt Dr. Plotner uit.
https://www.famme.nl/3-verrassende-manieren-deodorant/
5. Beter niet ‘s ochtends
Wat vooral voor een anti-perspirant geldt, geldt eigenlijk ook voor de ‘gewone’ deo. Die werkt op z’n best als de zweetklieren minder actief zijn en er zo min mogelijk kans is op vochtigheid, ‘s avonds en ‘s nachts dus (na de seks dus, ja).
‘Omdat deodorant altijd op een schone, droge huid gebruikt moet worden, kun je dus het beste ‘s avonds douchen, je goed afdrogen en dán deo spuiten of rollen,’ vertelt Joel Schlessinger, gecertificeerd dermatoloog.
‘En als je ‘s ochtends toch behoefte hebt aan die frisse geur, kun je prima nog een klein beetje sprayen (pas op voor dubbeldikke lagen), al is dat meer voor jezelf dan voor je omgeving.
6. Een dag niet …
… gedeoot, is een dag niet geleefd. Denk jij. Maar dat is niet per se zo. ‘Afhankelijk van je lichaam, zweetproductie en het type deodorant/anti-perspirant, hoef je niet élke dag te sprayen/rollen. Een dagje vergeten is dus geen ramp,’, legt Dove dermatoloog Alicia Barba uit.
Sommige anti-perspirants hebben een 48-uurs werking, waardoor dagelijks aanbrengen niet altijd nodig is. Twijfel je? Reinig je oksels of neem een douche en breng opnieuw aan.
7. Vergeten in te smeren
Ja, ook je oksels kunnen af en toe een likje bodycrème gebruiken. Dr. Frey adviseert om regelmatig in te smeren met een vochtinbrengende crème op basis van dimeticon (verkrijgbaar bij de apotheek of check ingrediëntenlijst op het product): krijg je zachte en minder geïrriteerde oksels van.
8. Deodorant-vlekken
Vloeibare deo’s laten meestal minder vlekken achter dan poedersprays. En dan het liefst zonder aluminium, dat veroorzaakt namelijk die gelige vlekken.
Witte deodorant strepen op je shirt/blouse
Geen paniek, die tover je makkelijk weg met bijvoorbeeld een vochtig washandje of nog beter: een vochtige opgerolde panty (wat? ja echt!). Het liefst daarvoor nog even verhitten met een strijkbout en dan met ronddraaiende bewegingen wegwrijven.
Gele deo-vlekken in een wit shirt
Je kunt voor een vloeibaar middel kiezen, zoals afwasmiddel, wodka of witte azijn. Vermeng dit 1 op 1 met koud water in een teil. Week daar je shirt in. Prima geschikt voor minder hardnekkige okselvlekken. Voor hardnekkige, oude zweetvlekken heb je grover geschut nodig: een pasta van baking soda (zuiveringszout) vermengd met water, verhouding 3 op 1.