Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 24 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderen die geboren worden vóór de uitgerekende datum hebben meer kans op ADHD

Heeft de zwangerschapsduur invloed op het gedrag van je kind? Onderzoekers denken van wel, baby’s die vóór 39 weken zwangerschap zijn geboren, hebben volgens hen meer kans om symptomen van ADHD te ontwikkelen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Eerder onderzoek toonde al aan dat premature kinderen (geboren vóór 37 weken zwangerschap) meer kans hebben op ADHD, maar nu blijkt dus uit nieuw onderzoek dat ook kinderen die vroegtijdig geboren worden (vóór 39 weken zwangerschap) een verhoogde kans hebben.

Onderzoek naar vroegtijdig bevallen en ADHD

Voor dit onderzoek keek een team van de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School naar 1400 baby’s geboren tussen 37 en 41 weken. Van hen hadden de baby’s die vóór 39 weken werden geboren meer kans op ADHD-symptomen op negenjarige leeftijd. De studie gepubliceerd in de Journal of Pediatrics maakte gebruik van rapporten van leraren, ouders en artsen. Dit gaf de onderzoekers een beter inzicht in het gedrag van kinderen in verschillende situaties.

De onderzoekers vonden een verband tussen hoe lang een kind in de baarmoeder blijft en het risico op ADHD-symptomen. Hoe langer een baby blijft zitten in de buik, hoe lager de kans op het ontwikkelen van ADHD-symptomen. Kinderen geboren tussen de 37 tot 38 weken hadden 23 procent hogere hyperactiviteitscores en 17 procent hogere ADHD-scores in vergelijking met kinderen geboren tussen de 39 tot 41 weken.

“De bevindingen dragen bij aan groeiend bewijs ter ondersteuning van de huidige aanbevelingen voor het uitstellen van geplande bevallingen tot ten minste 39 weken en suggereren dat regelmatige screening op ADHD-symptomen belangrijk is voor kinderen geboren na 37 tot 38 weken”, zegt Nancy Reichman, PhD, hoofdauteur van het onderzoek tegen Motherly.

Maar wat zorgt er dan voor dat kinderen geboren na een kortere zwangerschapsduur een hoger risico lopen op ADHD? Reichman zegt dat ze denkt dat het komt door de ontwikkeling van de hersenen. Dat wil zeggen, vroegtijdig geboren baby’s die vroegtijdig kunnen de hersenontwikkeling uit het laatste stadium mislopen. Terwijl degenen die langer blijven, profiteren van meer ontwikkelingstijd.

Wat veroorzaakt ADHD?

De onderzoekers vonden dus een verband tussen de zwangerschapsduur en ADHD. Het is echter ook belangrijk om te weten dat ADHD niet één specifieke oorzaak heeft. Familiegeschiedenis, genetische aanleg, factoren die de ontwikkeling van de hersenen in beïnvloeden en blootstelling aan het milieu in de kindertijd kunnen allemaal een rol spelen. Vroegtijdig geboren kinderen zouden dus een verhoogde kans hebben volgens dit onderzoek, maar het betekent niet dat vroegtijdig geboren kinderen zéker ADHD krijgen.

Luchtvervuiling en weinig natuur vergroot de kans op ADHD bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme