Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 25 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Geboortevlekken bij je baby: wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een kleine rode vlek op de huid van je pasgeboren baby. Als kersverse ouder kan je hier behoorlijk van schrikken. Hoe ziet een ooievaarsbeet er uit? Is het ernstig en wat je kan je er aan doen?

Zodra je baby net is geboren, kan het soms voorkomen dat jij of een arts een geboortevlek ontdekt. Dit kan best even schrikken zijn. Daarom is het belangrijk om snel te weten wat voor rode vlekjes je baby precies op de huid heeft. Een van de mogelijkheden is een ooievaarsbeet.

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een rode, gladde plek op de huid van je baby. Deze plek is vaak met de geboorte al aanwezig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aardbeienvlek. De plek bevindt zich vaak op het hoofd, oogleden of nek van de baby en komt ongeveer bij 30% van de baby’s voor.

De geboortevlek wordt een ooievaarsbeet genoemd omdat baby’s volgens de traditionele verhalen door de ooievaar worden gebracht. Het plekje zou ontstaan zijn door de snavel van de ooievaar. De geboortevlek wordt soms ook wel liefkozend een engelenkus genoemd, omdat de vlek in de meeste gevallen op het hoofd zit.

Bron: huidarts.nl huidarts.nl

De ooievaarsbeet is rood van kleur, omdat de bloedvaatjes onder de plek verwijd zijn. Hierdoor stroomt er meer bloed door dat stukje huid, waardoor het een rode kleur krijgt. Het plekje is wel altijd glad, wat betekent dat de huid niet verdikt is. Als dit wel het geval is, kan je mogelijk te maken hebben met een aardbeienvlek.

Verschil tussen een ooievaarsbeet en een wijnvlek?

Ook kan de geboortevlek soms verward worden met een wijnvlek. Een wijnvlek daarentegen is een permanente huidaandoening die wordt veroorzaakt door abnormale bloedvaten in de huid. Het verschijnt als een rood of paarsachtig gekleurde vlek en kan variëren in grootte en vorm. In tegenstelling tot een ooievaarsbeet verdwijnt een wijnvlek niet vanzelf en kan deze in de loop van de tijd zelfs donkerder worden. Afhankelijk van de grootte en locatie van de wijnvlek, kan medische behandeling nodig zijn, zoals lasertherapie, om de vlek te verminderen of te vervagen.

Wanneer verdwijnt ooievaarsbeet?

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je baby een ooievaarsbeet heeft, aangezien het over het algemeen niets ernstigs is. Een ooievaarsbeet is een veelvoorkomende huidaandoening bij pasgeborenen en jonge kinderen. Het goede nieuws is dat een ooievaarsbeet meestal vanzelf en langzaam vervaagt naarmate de tijd verstrijkt. Dit gebeurt doordat de kleine bloedvaatjes die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring zich geleidelijk aan sluiten en verdwijnen.

In feite verdwijnt de vlek in ongeveer 95% van de gevallen binnen het eerste levensjaar van het kind. Er zijn situaties waarin het wat langer kan duren voordat de verkleuring volledig verdwijnt, maar in de meeste gevallen is er geen reden tot bezorgdheid. Een ooievaarsbeet veroorzaakt geen jeuk of pijn veroorzaakt bij je baby. Het zit hem of haar dus niet in de weg.

https://www.famme.nl/geboortevlekken/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme