Geboortevlekken bij baby’s: alles over een wijnvlek
Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, wil je niets liever dan dat het gezond is. Toch kunnen kleintje bij of na de bevalling geboortevlekken hebben. Een daarvan is een wijnvlek.
Als ouder is het heel logisch dat je misschien schrikt als je een geboortevlek bij je baby ontdekt. Maar deze hoeven lang niet altijd ernstig te zijn. Sommigen zijn ook goed behandelbaar of trekken vanzelf weg. In dit artikel geven we informatie over de wijnvlek.
Wat is een wijnvlek precies?
Een wijnvlek is een verkleuring van de huid van je kindje, die meestal rood, paars of blauwig is. Dit is de reden waarom een wijnvlek in de volksmond zo genoemd wordt, maar de wetenschappelijke term is naevus flameeus.
Deze term houdt in dat de haarvaatjes onder de huid van je baby op een bepaalde plek sterk zijn uitgezet, waardoor er een donkerrode plek ontstaat. Deze is in bijna alle gevallen glad, dus komt niet omhoog uit de huid. In de meeste gevallen is de vlek te vinden in de nek of op het gezicht of hoofdje van je baby. Een wijnvlek is permanent. Deze verdwijnt niet naarmate een kindje ouder wordt.
Het is helaas nog niet precies duidelijk waarom sommige kindjes een wijnvlek hebben bij geboorte. Als moeder is er in ieder geval niets wat je kan doen om het te voorkomen. Er wordt op het moment onderzocht of de wijnvlek kan ontstaan door een bepaald gen, maar het is wel zeker dat een wijnvlek niet erfelijk is.
De gevolgen van een wijnvlek
Het goede nieuws is dat een naevus flameeus in bijna alle gevallen onschuldig is. In een enkel geval duidt de wijnvlek ook op andere afwijkingen, waardoor de wijnvlek een uiting is van een syndroom.
Als de wijnvlek dichtbij een oog zit, zou er een hele kleine kans kunnen zijn dat je kindje last heeft van het syndroom van Sturge-Weber. Dit sydroom houdt in dat er intern ook vervormingen zijn in aderen, waardoor je kindje last kan hebben van een verstandelijke beperking of een te hoge druk op de oogbollen. Dit syndroom komt echter maar zelden voor. Ongeveer 1 op de 50.000 kindjes hebben dit.
Zit de wijnvlek niet op de nek of op het gezichtje van je kind, maar is het juist groot aanwezig op een ledemaat? Dan heeft je kind een kleine kans dat het het syndroom van Klippel-Tenaunay heeft. De kans is aanwezig dat de botten en weefsels onder de wijnvlek ook zwakke plekken laten zien, waardoor er vergroeiingen, verschil in lengte van ledematen en spataderen kunnen ontstaan. Ook dit syndroom is zeldzaam. 1 op de 100.000 baby’s krijgt deze diagnose.
Behandeling van een naevus flameeus
Ondanks dat de bovenstaande mogelijke diagnoses behoorlijk zorgelijk kunnen zijn, is het belangrijk te weten dat in de meeste gevallen, een wijnvlek compleet onschuldig is.
Meestal heeft je kindje hier geen last van, maar omdat de wijnvlek vaak op een zeer zichtbare plek zit, wordt er toch regelmatig gekozen voor behandeling.
De meest bekende manier van behandeling is gebruik van een laser. Hierbij worden de bloedvaatjes onder de vlek verschroeid, zonder de huid te verbranden. Een laserbehandeling is bij 40 tot 60% van de patiënten effectief, en moet vaak meerdere keren behandeld worden.
Als een kindje erg last heeft van een wijnvlek, door jeuk of omdat het pijnlijk is, kan er soms gekozen worden voor operatieve verwijdering. Dit laat wel een litteken achter en wordt niet vaak gedaan.
Een meer moderne optie is het tatoeëren van de wijnvlek in een huidskleur. Dit kan effectief zijn, maar is een vrij pijnlijk proces, en kan alleen op bepaalde lichaamsdelen.
Veel mensen met een wijnvlek kiezen voor camouflage met make-up. De wijnvlek zal altijd een verkleuring blijven geven, maar kan op deze manier wel geminimaliseerd worden.
Meer weten over geboortevlekken? Lees dan deze artikelen over een aardbeienvlek of ooievaarsbeet.