Van geboorteverlof tot ouderschapsverlof: hier heeft je partner recht op
De tijd dat ‘de partner van’ slechts twee dagen verlof kreeg na de geboorte van de baby is gelukkig voorbij. Hoewel we in Nederland nog niet zo gul zijn als onze buren in Scandinavië, hebben partners tegenwoordig recht op zowel geboorteverlof, als aanvullend geboorteverlof én ouderschapsverlof. We zetten alle ins en outs over geboorteverlof voor partners voor je op een rij.
In landen als Noorwegen en Zweden is alles perfect geregeld voor mensen die net ouder zijn geworden. In Noorwegen bijvoorbeeld krijgen ouders samen bijna een jaar lang 100 procent doorbetaald om voor hun pasgeboren baby te kunnen zorgen. In Zweden is dat zestien maanden, onderling te verdelen tussen stellen. In Nederland hebben partners sinds een tijdje ook recht op meer (betaald) verlof wanneer de baby geboren is.
Geboorteverlof voor partners
Partners hebben, wanneer de baby geboren is, recht op één keer een werkweek verlof. Stel je werkt vijf dagen acht uur per dag, dan krijg je dus 40 uur geboorteverlof. Dit hoef je niet direct de eerste week op te nemen, maar dat mag wel. Het geboorteverlof moet binnen vier weken na de geboorte van de baby opgenomen worden.
Aanvullend geboorteverlof voor partners
Sinds juli 2020 hebben partners ook recht op aanvullend geboorteverlof. Dat is dus naast de werkweek geboorteverlof in de kraamperiode. Je mag vijf keer het aantal werkuren per week opnemen. In plaats van salaris, ontvang je hiervoor een uitkering van het UWV.
Je hebt altijd recht op dit verlof, maar je moet het wel binnen zes maanden na de geboorte van de baby opnemen en ná de werkweek geboorteverlof in de kraamtijd. Het aanvullende geboorteverlof mag ook verspreid opgenomen worden, bijvoorbeeld elke week een dag vrij.
Ouderschapsverlof voor partners
Met een baby heb je ook recht op ouderschapsverlof. Er zijn twee vormen van ouderschapsverlof: betaald en onbetaald.
Betaald ouderschapsverlof
De eerste negen weken van je ouderschapsverlof, heb je recht op betaald ouderschapsverlof. Je krijgt dan maximaal negen weken 70 procent doorbetaald. Per werkgever kan het verschillen of je meer doorbetaald krijgt, soms zelfs tot 100 procent. Deze negen weken neem je op in het eerste jaar na de geboorte van je baby.
Onbetaald ouderschapsverlof
Na die negen weken betaald ouderschapsverlof, heb je nog recht op de rest van je ouderschapsverlof. In totaal, dus betaald en onbetaald, heb je recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Stel je werkt 32 uur, dan heb je dus recht op 26 keer 32 uur, is 832 uur verlof. Trek je de negen weken betaald verlof hier vanaf, dan heb je de resturen over. Deze mag je, in overleg met je werkgever, verdeeld opnemen over de periode tot je kind acht jaar oud is.
Geen invloed op vakantiedagen
Het opnemen van geboorteverlof of aanvullend geboorteverlof voor partners heeft geen invloed op het aantal vakantiedagen dat je normaal gesproken opbouwt. Die bouw je dus nog steeds op, ook al werk je even minder. Over het onbetaalde ouderschapsverlof, bouw je echter geen vakantiedagen op.
Wist je dat je ook recht hebt op verlof in bijzondere situaties? Bijvoorbeeld wanneer je plotseling met een ziek kind thuis zit.
Van partner verlangen dat hij langer verlof opneemt? ‘Wees blij dat hij een week verlof krijgt’