Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 16 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom meet de verloskundige je zwangere buik tussen navel en schaambot?

De verloskundige meet bij elke afspraak de zogenoemde fundushoogte. Dit kan op twee manieren. In beide gevallen zou de uitkomst hetzelfde moeten zijn; namelijk je zwangerschapsduur. Hoe dat precies werkt, leggen we je uit.

Wat is de fundushoogte?

Fundus staat voor het bovenste deel van je baarmoeder. De fundushoogte bepaalt dus op welke hoogte het bovenste deel van je baarmoeder zich bevindt. Doordat de verloskundige dit bij elke controle opmeet, kan hij of zij in de gaten houden of de baarmoeder, en dus je baby, in een stijgende lijn groeit. Ook de hoeveelheid vruchtwater kan uit de fundushoogte worden opgemaakt.

Hoe meet je de hoogte van de baarmoeder?

In het eerste trimester zit die rand van de baarmoeder nog dichtbij het schaambeen en is er weinig te meten. Vanaf het tweede trimester gaat de baarmoeder echt groeien en wordt de fundushoogte bijgehouden. Je verloskundige meet met zijn of haar handen én met een meetlint de afstand tussen het schaambot en de navel of, later in je zwangerschap, het middenrif.

Hoe hoog zit je baarmoeder?

De fundushoogte bepaalt dus hoe groot je baby ongeveer is, de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder en daarmee de duur van je zwangerschap. Deze meting moet ongeveer overeenkomen met je zwangerschapstermijn.

Gemiddelde fundushoogte van een zwangerschap

Voor het meten van de fundushoogte geldt met de hand en met het meetlint:

  • 12 weken zwanger: fundushoogte kort boven je schaambot, 12 centimeter
  • 16 weken zwanger: op de helft tussen schaambot en navel, 16 centimeter
  • 20 weken zwanger: onderrand navel, 20 centimeter
  • 24 weken zwanger: bovenrand navel, 24 centimeter
  • 28 weken zwanger: vlak boven je navel, 28 centimeter
  • 32 weken zwanger: op de helft van navel en middenrif, 32 centimeter
  • 36 weken zwanger: vlak onder je middenrif, 36 centimter

Zoals je ziet staat het aantal zwangerschapsweken gelijk aan het aantal centimeters van je buik. Natuurlijk zijn dit gemiddeldes en kan een meting per persoon iets afwijken. Dit kan bijvoorbeeld komen door je eigen lengte, door de grootte van je baby, of omdat er nooit exacte metingen gedaan worden via handmatige metingen. Daarom wordt je baby ook af en toe gemeten via een echo.

Wanneer klopt een meting van de fundushoogte niet?

Na 36 weken zwangerschap is de meting van de fundushoogte niet meer accuraat, omdat je baby dan gaat indalen, dus je buik weer wat kan verminderen in centimeters. De meting is ook niet betrouwbaar als je zwanger bent van een meerling, want dan is de buik vaak al een stuk groter.

Ook bij overgewicht kan de meting verkeerd uitvallen, omdat de rand van de baarmoeder dan moeilijker te voelen is. Wanneer je nodig moet plassen, kan de meting ook anders uitvallen. Dit komt doordat een volle blaas je baarmoeder iets omhoog duwt. Even naar het toilet voorafgaand aan de controle dus.

Wanneer ga je voor het eerst naar een verloskundige? Alles over deze eerste afspraak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme