Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt
Elke vader en elke moeder maakt wel eens fouten in de opvoeding, en eigenlijk is dat alleen maar goed. Want van je fouten leer je en dat door fouten te maken én ze weer goed te maken, geef je het goede voorbeeld aan je kind. Dus daarmee ben je dan weer heel goed bezig.
Kinderen leren op deze manier ook dat fouten maken mag, als je ze maar weer goedmaakt daarna, of je excuses aanbiedt. Deze fouten heeft elke ouder waarschijnlijk wel eens gemaakt.
1. Dreigen met iets, om je kind te laten doen wat je wilt
Bijvoorbeeld: ‘als je nu niet je schoenen aantrekt, mag je de hele dag geen tv kijken’. Dat ga je niet waarmaken en na een paar keer deze situatie, weet je kind dat ook.
Stop daarom met dreigen (want voor je het weet gaat je kind dit ook doen bij jou) en laat je kind eigen keuzes maken, bijvoorbeeld: ‘wil je gympen aan of je laarzen?’ Je kind maakt dan een keuze en voor jou zijn beide uitkomsten prima, want hij trekt in ieder geval iets aan.
2. Toch toegeven
Eerst zeg je drie keer ‘nee’ op de vraag of je kind een snoepje mag en om van het gezeur af te zijn geef je hem bij de vierde keer het snoepje. Je kind gaat dus over je grens heen, terwijl het zo belangrijk is om grenzen aan te leren bij je kids.
Vraag jezelf daarom eerst eens af waarom hij eigenlijk in eerste instantie geen snoepje mag van je en leg dat een volgende keer uit. Zeg bijvoorbeeld: ‘we gaan zo eerst ontbijten, we bewaren je snoepje voor vanmiddag, dan mag je het opeten.’
3. Geen verantwoordelijkheid aanleren
Je pakt z’n schoenen, z’n jas en tas voor je kind, trekt het zelfs nog aan ook. Zo weet je zeker dat je kind verzorgd en met alles bij zich de deur uit gaat, maar hij leert zo niet om zelfstandig en zelfredzaam te worden. Geef je kind dan ook zelf wat verantwoordelijkheid, want daar wordt hij uiteindelijk een sterker persoon(tje) van.
https://www.famme.nl/7x-dingen-die-je-beter-niet-met-je-kind-kan-bespreken/
4. Schreeuwen tegen je kind
Soms verlies je gewoon je geduld, het gebeurt ons allemaal. En dan schreeuw je tegen je kind en kan je daar even niet meer mee stoppen. Kan gebeuren, maar bied daarna wel je excuses aan en leg uit dat dit niet de manier is waarop je met je kind wil omgaan.
5. Geen sorry zeggen
Geen sorry zeggen nadat er iets vervelends is gebeurd tussen jou en je kind is een no go. Daarmee blijft de gebeurtenis hangen en dit stapelt zich alleen maar op. Geef daarom het goede voorbeeld aan je kind en bied je excuses aan wanneer iets niet helemaal is gegaan zoals de bedoeling was. Ook leert je kind op deze manier hoe hij het beste om kan gaan met het maken van fouten.
https://www.famme.nl/valkuilen-ouders-opvoeden/