Pas getrouwd? Wedden dat jij deze fouten maakt (en nee, wij judgen niet)
Heb jij je bruiloft voorbereid á la Monica uit Friends? Of zijn jullie op een doordeweekse dag eventjes langs het gemeentehuis gewipt? Op welke manier jij het huwelijksbootje bent ingestapt; het is vast een grote commitment geweest. Hoe fijn die wittebroodsweken ook lijken, is er een grote kans dat je deze meest gemaakte fouten van pasgetrouwden stellen zult herkennen.
Onder het mom van ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ sommen we ze even op.
Meest gemaakte fouten van pasgetrouwden stellen
Nu is iedere relatie natuurlijk anders, maar als we de experts mogen geloven kunnen deze fouten (vooral in het eerste jaar) binnen een huwelijk voor de nodige problemen zorgen. Volgens relatietherapeuten gaat het hier dan ook vaak mis:
1. Grenzen stellen
Iets waar we bijna allemaal nog weleens moeite mee hebben: het stellen van grenzen. Niet alleen voor onszelf als individu, maar ook als koppel of als gezin. We hebben grenzen nodig om onze eigen batterij op te laden, en om een veilig haventje te creëren voor ons eigen gezin. Heel gezellig dat jullie deur voor iedereen open staat en vrienden altijd binnen kunnen wippen, maar soms gaat het ten koste van de kostbare tijd die jullie samen hebben. Alleen omdat jullie getrouwd zijn, betekent het niet dat je niet bewust tijd voor elkaar moet vrijmaken.
2. Klagen
Oké, we get it. De wittebroodsweken zijn voorbij, en de realiteit kickt in. Natuurlijk is het goed om emoties, gevoelens en irritaties te ventileren en te bespreken. Met elkaar. Maar een wekelijkse klaagzang afhouden tegen je hele vriendenkring is niet bepaald bevordelijk. Hoe meer jij je focust op de dingen die jij niet leuk vindt, hoe negatiever jouw houding wordt. Onthoud dat er een verschil is tussen praten en klagen.
3. De toekomst
“Wanneer ga je eens settelen?” deze vraag heb jij als vrijgezel vast vaak gehoord. Wanneer je eenmaal een relatie hebt, voelt het logisch om samen te gaan wonen. Vervolgens krijg je de vraag wanneer jullie gaan trouwen, en voor je het weet bemoeit je omgeving zich met je kinderwens. Point of the story: iedereens tijdslijn is anders. Probeer dus te genieten van alles wat je hebt, in plaats van teveel bezig te zijn met de toekomst. Er is altijd wel een groter huis dat je kunt kopen, een investering die je wilt maken, een kans om je gezinnetje uit te breiden, een mogelijkheid om van carrière te switchen. Ben niet te streng voor jezelf en geniet van elkaar.
4. Geldzaken
Binnen een huwelijk of samenlevingscontract spelen financiën nu eenmaal een rol. Hoe verliefd je ook bent, toch is het handig om praktische geldzaken te bespreken. Waarschijnlijk ken je je partner goed genoeg om een idee te hebben van zijn inkomsten en uitgaven, maar wanneer je samen een toekomst gaat opbouwen wil je deze dingen toch iets dieper bespreken. Hoe zit het met zijn schulden? Hoe is jouw pensioen geregeld? Hoeveel willen jullie samen gaan sparen?
5. Schoonfamilie
Je kiest voor je partner, en je schoonfamilie krijg je er gratis bij. Wellicht ben jij gezegend met de liefste schoonfamilie van de wereld, maar er is een kans dat jij totaal niet overweg kan met zijn family. Toch wil je de tijd en moeite erin steken om een relatie met hen op te bouwen. Zelfs als je niet close bent ze bent, wil je tenminste met een goed gevoel dat kerstdiner ingaan.
Herken jij deze ‘fouten’, en kun je je nog weleens onzeker voelen in je relatie? Met deze tips krijg je je zelfvertrouwen weer terug.
Single Sas #11: ‘Ik typ de meest beschamende vraag die ik ooit heb gesteld’