Is fluoride in kindertandpasta nou giftig, of niet?
Fluoride is een bekend ingrediënt in kindertandpasta’s. Het mineraal zou zorgen voor sterke tanden en dus een gezond gebit. Maar aan de andere kant schijnt fluoride ook giftig te zijn, en zelfs de hersenen van onze kleintjes te kunnen aantasten. What?
Fluoride vergif of niet?
Online is er – met zoals zoveel onderwerpen – echt een tweekamp ontstaan. De ene groep claimt dat fluoride waar vergif is, en de andere groep, waaronder tandartsen, meent dat het heel belangrijk is om je gebit te beschermen met fluoride. Het kamp dat claimt dat fluoride vergif is, baseert zich op het feit dat pure fluoride een giftig industrieel afvalproduct is, dat vrijkomt bij het produceren van fosfaatmeststoffen en aluminium. Volgens dit kamp moet je fluoride daarom ook echt vermijden, en al helemaal voor je kinderen! Andere bronnen zeggen weer dat fluor in de vorm van fluoriden een sporenelement is, dat in de natuur te vinden is. Het Voedingscentrum legt het duidelijk uit: Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen.
Fluoride goed voor het gebit
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fluoride je tanden beschermt en ook gaatjes helpt te voorkomen. Maar dit gaat alleen op als je het op je tanden aanbrengt, en niet als je het inneemt. Fluortabletjes, die vaak aan kinderen werden gegeven, werken dus niet. En bij overmatig gebruik kan fluoride inderdaad schadelijk zijn. Daarnaast wordt fluoride door je lichaam opgenomen tijdens het tandenpoetsen, ook al slik je niets door.
Fluoride schadelijk bij teveel gebruik
Als je veel fluoride gebruikt – meer dan de aanbevolen hoeveelheid – gedurende langere tijd, kan dit je tanden beschadigen. Deze zogenoemde zebratanden vertonen bruine en witte vlekken en strepen. Het Voedingscentrum vertelt dat ook je nieren, botten, zenuwen en spieren aangetast kunnen worden. Daarnaast heeft een onderzoek uit 2012 laten zien dat blootstelling aan fluoride het IQ met wel 7 punten kan doen laten dalen. Daarnaast ontdekte het onderzoek dat het een negatief effect heeft op de cognitieve ontwikkeling, en dat het gebruik van fluoride tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van de baby kan beïnvloeden. Wow!
Wat is dan de aanbevolen hoeveelheid?
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit heeft de volgende grenzen als maximum vastgesteld:
- 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
- 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar
- 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar
- 7 milligram per dag voor volwassenen
Kans op vergiftiging
Het innemen van één derde tube fluoridetandpasta voor volwassenen van 75 milliliter (dus 25 milliliter), of een hele tube fluoridetandpasta voor peuters kan tot een vergiftiging leiden.
Verschijnselen zijn buikkrampen, spierkrampen en hartritmestoornissen. Laat je kind zo snel mogelijk overgeven en laat hem of haar veel melk drinken. En ga altijd naar het ziekenhuis. Een grotere hoeveelheid fluoride – een driekwart of een complete tube – is zelfs levensgevaarlijk. Deze hoeveelheid fluoride kan dodelijk zijn voor een kind. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan om de maag leeg te laten pompen en te laten spoelen.
Disclaimer op tubes
Het gevaar van fluoride is ook de reden dat tandpastaproducenten sinds 10 jaar de waarschuwingstekst “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.” op de tube hebben staan.
Er zijn veel voors en tegens te noemen, maar uiteindelijk moet ouder zelf de overweging maken of het poetsen met fluoride een goede keuze is voor zijn of haar kind, of niet.