Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 24 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Flesvoeding voor baby’s: alternatieven voor koemelk

Voeding voor (pasgeboren) baby’s blijft een heikel punt. Het geven van borstvoeding of niet, is voor elke moeder een eigen keuze. Maar als je voor flesvoeding kiest, zijn er dan ook alternatieven voor koemelk?

Het is bewezen dat borstvoeding de meeste bouwstenen voor je kindje bevat, en dat het via jouw melk een goed immuunsysteem opbouwt. Dit beschermd jouw baby tegen ziekten van buitenaf. Maar het geven van borstvoeding is soms niet altijd mogelijk, of moeders kiezen ervoor om hun baby met de fles te voeden. Wat zijn dan je keuzes als je op zoek bent naar alternatieven voor koemelk?

Wij zochten de mogelijkheden voor je uit en zetten ze op een rij:

Alternatieven voor koemelk voor baby’s

Zodra je als moeder besluit om je baby met de fles te gaan voeden, kan je soms tegen wat problemen aanlopen. Zo heeft ongeveer tussen 2 en 5% van alle baby’s een koemelkallergie. Veelvoorkomende klachten zijn huiduitslag, maag-darmklachten en in mindere mate benauwdheid of andere klachten aan de luchtwegen.

Hoewel kindjes daar vaak na het derde levensjaar overheen groeien, moet je tot dit moment wel op zoek naar een alternatief.

Er zijn ook ouders die hun kinderen veganistisch willen opvoeden. Het beste voor je pasgeboren baby is dan borstvoeding. Maar zodra je kindje ouder is dan 6 of 12 maanden, kan je ook kiezen voor andere producten, om ervoor te zorgen dat je kindje alle nodige voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Koemelk

Dit is de meest gangbare vorm van flesvoeding. De poeder die hiervoor wordt gebruikt, is bijna altijd op basis van koemelk.

Voordelen: het de meest gangbare vorm van flesvoeding en overal verkrijgbaar. Ook is het goedkoop.

Nadelen: Je baby kan allergisch zijn voor koemelk. Koemelk is voor een baby vrij lastig te verteren door de grove eiwitketens. Daarnaast stimuleert koemelk de slijmproductie van je baby. Hierdoor kan hij of zij vaker last hebben van loopneuzen en oorontstekingen.

Maar wat voor andere vormen van melk zijn er zoal in de omloop?

Sojamelk

Sojamelk is een alternatief voor koemelk. Het bevat geen lactose, waardoor mensen met een lactose-intolerantie of een koemelk allergie hier hun heil in kunnen zoeken.

Voor baby’s is soja echter géén goed alternatief voor koemelk. Het is ook een allergeen, wat betekent dat kinderen ook allergisch kunnen zijn voor soja. Daarnaast bevat het oestrogeen, waardoor soja in grote hoeveelheden wordt afgeraden. Voor de leeftijd van 3 jaar wordt het geven van sojamelk sowieso afgeraden.

Havermelk, Rijstmelk en Notenmelk

Dit zijn allemaal plantaardige alternatieven waar volwassenen steeds vaker op overstappen. Deze varianten op koemelk bevatten echter vaak gluten, waar mensen ook allergisch voor kunnen zijn. Daarnaast bevatten deze vormen van melk te weinig vet, eiwitten en mineralen, waardoor het niet geschikt is als flesvoeding voor je baby.

In België is er zelfs een baby overleden nadat de ouders het jongetje alleen maar haver-, rijst- en notenmelk gaven. Oppassen, dus! Wat een gezond en duurzaam alternatief is voor volwassenen en oudere kinderen, is dat lang niet altijd voor onze kleintjes.

Plantaardige vormen van melk en melk op basis van noten zijn dus niet geschikt voor baby’s.
Vanaf een jaar of 2 kan je je kindje wel rijst-, haver- of notenmelk geven.
Dit dien je echter wel aan te vullen met bijvoorbeeld producten die meer vetten en eiwitten bevatten.

Wat zijn dan wel goede alternatieven voor koemelk?

Hypo-allergene melk

Voordelen: In hypo-allergene voeding zijn die eiwitten dusdanig behandeld, dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent en er dus ook geen allergische reactie volgt. Grote kans dat jouw kindje deze voeding beter verteerd. Deze voeding wordt vaak aangeduid met ‘HA’ op de verpakking

Nadelen: De flesvoeding is duurder. Als je het je kindje geeft om een allergie te voorkomen, is de kans klein dat je verzekering dit vergoedt.

Geitenmelk

Een van de andere alternatieven voor koemelk voor je kleintje, is geitenmelk.

Voordelen: Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling en bevat kleinere vetcellen, waardoor de melk beter verteerd wordt door je baby.

Nadelen: Er is een kans dat je baby ook allergisch is voor geitenmelk. Dit zou je moeten uitproberen. Daarnaast is de keuze tussen verschillende soorten bij geitenmelk minder groot, en is de melk vaak wat duurder.

Klik hier om het assortiment geitenmelk van Kabrita te bekijken. Andere merken die geitenmelk voor flesvoeding aanbieden, zijn HIPP en Nannycare.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme