Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Baby 18 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Heb je een flessenwarmer nodig met een baby?

Met een baby heb je je handen vol en een paar minuten kunnen net het verschil maken tussen een kalme baby en een zeer hongerige baby (lees: keihard huilen tot de melk er is). Een flessenwarmer is voor sommige ouders dan ook een lifesaver.

Hoe werkt een flessenwarmer?

Een flessenwarmer zorgt ervoor dat de voeding van je baby, of dat nu moedermelk of poedermelk is, snel de juiste temperatuur heeft. Het apparaat warmt de melk gelijkmatig en veilig op. Je zit dus nooit met melk die te heet is en nog moet afkoelen of met melk die nog te koud is.

De meeste flessenwarmers werken ongeveer hetzelfde. Het apparaat werkt op basis van warm water of stoom en is gemakkelijk in het gebruik. Je vult de flessenwarmer met de juiste hoeveelheid water en plaatst de fles van je baby erin. Dan stel je de gewenste temperatuur in tot de fles opgewarmd is. Voor de zekerheid check je wel altijd nog even de temperatuur van de melk op de binnenkant van je pols.

Extra functies van de flessenwarmer

Flessenwarmers hebben soms ook nog extra functies, zoals een ontdooi-stand, een warmhoudstand en de mogelijkheid tot het opwarmen van vaste voeding voor je baby. Ook zit er soms een timer en automatische uitschakeling op. Wel zo handig, want met een pasgeboren baby, kun je dat soort dingen nog wel eens vergeten.

Waarom is het een handig apparaat?

De melk voor je baby wordt opgewarmd tot precies de juiste temperatuur, dus daar heb je haast geen omkijken naar. In de tussentijd heb jij je handen vrij om je baby bijvoorbeeld alvast te verschonen. Ook wanneer je gekolfde borstvoeding geeft aan je baby kan een flessenwarmer handig zijn. Sommige exemplaren hebben een functie waarmee je ingevroren melk kunt ontdooien. Vervolgens wordt de moedermelk verwarmd op de juiste temperatuur.

Moedermelk uit de vriezer kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Aangeraden wordt om de opgewarmde moedermelk maximaal een uurtje te bewaren, zodat bacteriën geen kans krijgen om te vermenigvuldigen.

Heb je wel of niet een flessenwarmer nodig?

Dat verschilt echt per persoon en gezin, zouden we zeggen. Sommige ouders vinden melk opwarmen in de magnetron of een pan met heet water net zo handig. Andere ouders zetten de fles in de flessenwarmer en zitten met hongerige baby klaar wanneer de melk de juiste temperatuur heeft. Eigenlijk hebben we hier dus geen precies antwoord op en is het maar net wat je zelf handig vindt.

Is een flessenwarmer onderweg handig?

Tijdens een langere autorit of voor mee op vakantie is een draagbare flessenwarmer een uitkomst. Het model is speciaal ontworpen om buitenshuis te gebruiken en werkt bijvoorbeeld op batterijen of via een USB-aansluiting. Meestal is dit exemplaar ook wat lichter en compact waardoor die gemakkelijk in je luiertas past. Op die manier heb je overal waar je gaat en staat, warme melk voor je baby.

Vluchtkoffer essentials: wat je écht moet inpakken voor je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme