Mag je fietsen tot het einde van je zwangerschap? Verloskundige geeft antwoord
Dat fietsen tijdens de zwangerschap goed voor je is, is vast niks nieuws. Het valt onder het matig intensief bewegen, naast wandelen en zwemmen. Maar tot wanneer mag je eigenlijk fietsen als je zwanger bent? En als het niet afgeraden wordt, is het dan wel zo verstandig om tot het einde te blijven fietsen?
Famme vroeg dit aan verloskundige Marike van de Groep.
Fietsen tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, dan heb je waarschijnlijk regelmatig gehoord of gelezen dat het verstandig is om te blijven bewegen. Dat hoeft heus niet door middel van fanatiek te sporten, maar kan ook door elke dag even een half uurtje te wandelen, zwemmen, of jawel, te fietsen. Dit zijn voorbeelden van activiteiten waarbij je niet intensief beweegt, maar wel ervoor zorgt dat je fit blijft tijdens de zwangerschap.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen de eerste twee trimesters en de laatste weken van de zwangerschap. Je buik is enorm gegroeid, fysiek is het allemaal wat zwaarder en alles kost meer energie. Mag je dan tot aan het einde van de zwangerschap gewoon blijven fietsen? En zo ja, is dat dan wel verstandig?
Verstandig om te fietsen?
Marike, verloskundige bij verloskundigenpraktijk Amstermam, is hier duidelijk over: “Fietsen tijdens de zwangerschap mag zeker weten. Ik zeg altijd: dit mag je doen tot je vliezen breken. En of ik het verstandig vind? Nou, eigenlijk ook wel. Je moet je toch op een manier vervoeren en dan vind ik de fiets een prima manier. Ook het fietsen over hobbels en drempels is niet gevaarlijk voor jou of de baby. Het is dus wat mij betreft zeker veilig om dit te blijven doen.
Wat ik vooral zie bij zwangeren, is dat er een groep is die heel erg team lopen is, dus die vinden lopen veel fijner dan fietsen. En er zijn zwangeren die juist veel liever fietsen dan lopen. Het heeft er ook mee te maken hoe een kindje in jouw bekken zit, hoe het fietsen voor jou voelt en hoe je lijf erop reageert. Voor sommige vrouwen geeft fietsen juist veel vrijheid ten opzichte van lopen.
Blijven bewegen
Daarbij predik ik ook echt dat je moet blijven bewegen tijdens de zwangerschap, dat je niet stil moet gaan zitten. Dat gebeurt juist wel veel. Veel vrouwen denken: ik ben zwanger, nu kan ik niks meer doen. Dat is dus juist niet goed.
Blijven bewegen is heel belangrijk om fit te blijven tijdens de zwangerschap en voor een beter herstel na je bevalling. Daarnaast weten we ook dat vrouwen die regelmatig bewegen minder kans hebben op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Ik zou dus zeker blijven fietsen als dit nog lukt en het prettig is.”
Dilemma: ‘Moet ik nu ik zwanger ben doorgaan met mijn intensieve sportprogramma?’