Alle vruchtbaarheidsbehandeling op een rij: dit zijn de opties
Je bent al zo lang aan het proberen, maar het wil maar niet lukken om zwanger te worden. Als het na een jaar proberen nog steeds niet wil lukken, zijn er vruchtbaarheidsbehandeling die je kan doorlopen zodat het hopelijk toch lukt. Wij zetten ze voor je op een rij.
Na een jaar proberen kun je door je huisarts doorverwezen worden naar een gynaecoloog of een fertiliteitsarts, om te kijken of hier een oorzaak voor is. Die gaat dan samen met jou kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Hij kan een behandelplan voor je opstellen dat je kansen om zwanger te worden kan vergroten. Maar welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er eigenlijk?
De verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen
De fertilitetisarts bepaalt welk fertiliteitsbehandelingen, oftewel vruchtbaarheidsbehandeling, het beste bij jouw situatie past. Hieronder lees je de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
In-vitrofertilisatie (IVF)
Bij deze behandeling vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Er worden één eicel en meerdere zaadcellen bij elkaar gebracht in een laboratorium. Als deze samensmelten ontstaat er een embryo wat teruggeplaatst kan worden in de baarmoeder. Als het embryo zich daar innestelt, kan je zwanger worden.
Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)
Met een dun slangetje worden de zaadcellen bij de baarmoeder naar binnen gebracht. Zo zijn ze dichtbij de plaats van bevruchting. Dit gebeurt rond de eisprong zodat er de meeste kans is om zwanger te worden.
Er zijn twee soorten van IUI. Eén zonder hormoonstimulatie en één waarbij er gebruik wordt gemaakt van milde hormoonstimulatie. Heb je een regelmatige cyclus met een goede eisprong? Dan wordt er meestal geen hormoonstimulatie gebruikt. Krijg je dit wel, dan groeien er door de hormonen een of twee eiblaasjes om de kans op zwangerschap te vergroten. Deze hormonen geef je aan jezelf door een injectie onder de huid.
Intra-cervicale inseminatie (ICI)
Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt een spuit gebruikt om het sperma in de baarmoederhals te brengen. De sperma wordt eerst ingevroren en vervolgens ontdooid en in het reservoir van een speciaal cupje geplaatst zodat het daarna bij je in kan worden gebracht. De behandeling wordt vaak gebruikt bij paren met vruchtbaarheidsproblemen waarbij het sperma van de man niet in staat is om op natuurlijke wijze door de baarmoederhals te komen.
Ovulatie-inductie
Heb je problemen met je eisprong (een reden kan PCOS zijn of een onregelmatige cyclus)? Dan kan ovulatie-inductie daarbij helpen. Door middel van medicatie wordt de eisprong opgewekt. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: tabletten of hormooninjecties. Het moeilijkste hieraan is zoeken naar de juiste dosering, maar deze kan aangepast worden als je eierstokken niet op de gegeven dosering reageren.
Eiceldonatie
Als je niet genoeg goede eicellen hebt (doordat je bijvoorbeeld vervroegd in de overgang komt) maar je wel een normale baarmoeder hebt, kan eiceldonatie helpen. Een andere vrouw doneert haar eicellen, die kunnen vervolgens bevrucht worden met de zaadcellen van je man of een donor en bij jou worden ingebracht.
Intra-cyctoplasmatische-sperma-injectie (ICSI)
ICSI is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij een enkele zaadcel rechtstreeks in een eicel wordt geïnjecteerd. Dit gebeurt in een laboratorium. Het lijkt erg op IVF maar het verschil is dat bij IVF de eicel bevrucht wordt door het sperma, terwijl bij ICSI de zaadcel handmatig in de eicel wordt geïnjecteerd. ICSI wordt vooral gebruikt in gevallen waarbij er problemen zijn met de kwaliteit of het aantal zaadcellen van de man.
Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID)
Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID) is een behandeling waarbij donorzaad in de baarmoeder van een vrouw wordt gebracht om een zwangerschap te bevorderen. De zaadcellen zijn afkomstig van een donor. KID is een optie voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen of alleenstaande vrouwen en lesbische stellen. Het is veilig, effectief en heeft een hoge slagingskans.
Het belangrijkste verschil tussen ICI en KID is de bron van het zaad. Bij ICI wordt het sperma van de partner van de vrouw gebruikt, terwijl bij KID donorzaad wordt gebruikt.
MESA/PESA en TESE-behandeling
Dit zijn drie soorten vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen die geen zaadcellen in het sperma hebben. Dit wordt ook wel azoöspermie genoemd. Er wordt geprobeerd met een kleine operatie om levende zaadcellen uit een bijbal of zaadbal te halen. Bij MESA/PESA worden er bij een kleine operatie bewegende zaadcellen uit de bijbal gehaald. Als dit niet lukt wordt er met TESE geprobeerd de zaadcellen rechtstreeks uit de bal zelf te halen.
Kans op een meerling
De kans op een meerling is groter bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit komt omdat er een mogelijkheid is dat de hormonen die tijdens de behandelingen worden toegediend meerdere eitjes bevruchten.
Wordt het vergoed?
Als je onder de 43 jaar bent en doorverwezen wordt door je huisarts of andere specialist, kunnen je vruchtbaarheidsonderzoek en behandelingen vergoed worden. Dit geldt alleen niet voor alleenstaande of lesbische vrouwen. Een tip is om de voorwaarden van je verzekeringspolis te bekijken en dit van tevoren te regelen.
Melanie stopte met IVF en werd spontaan zwanger: ‘Ik had na ruim 7,5 jaar eindelijk zes gegooid’