Wat is de Ferber-methode en werkt deze slaaptechniek bij baby’s?
Nu er sprake is van een wildgroei aan kinderslaapcoaches, kun je misschien beter kijken naar succesvolle slaapmethodes. Neem bijvoorbeeld de Ferber-methode, een slaaptraining die al sinds de jaren tachtig wereldwijd bekend is. In dit artikel leggen we je alles uit over de Ferber-methode.
In het kort komt deze slaaptraining hier op neer: je leert je baby zichzelf in slaap sussen.
De Ferber-methode
De Ferber-methode is een manier om je kind te laten inslapen. Deze slaapmethode werkt als volgt: na de avondroutine leg je je baby in bed en verlaat je de kamer. Begint je baby te huilen? Dan wacht je drie minuten voordat je je kind gaat troosten.
Trootsen kan betekenen dat je je kind even over zijn rug aait, streelt of met een zachte stem toespreekt. Belangrijk bij de Ferber-methode is dat je de kamer van je baby binnen een minuut weer hebt verlaten. Begint je baby opnieuw te huilen? Dan wacht je het dubbele aantal minuten, dus in totaal zes minuten, voordat je je baby gaat troosten. Dit schema bouw je elke dag op met steeds langere tussenpozen, tot je kind zichzelf kan kalmeren. Dat komt neer op dit dagschema:
- Dag een: 3 minuten laten huilen, dan troosten, dan 6 minuten laten huilen, troosten, dan 9 minuten laten huilen.
- Dag twee: 5 minuten laten huilen, dan troosten, dan 10 minuten laten huilen, troosten, dan zelfs 12 minuten.
- Dag drie: 10 minuten laten huilen, dan troosten, dan 12 minuten laten huilen, troosten, dan een kwartier laten huilen.
Nog iets dat belangrijk is bij de Ferber-slaaptechniek: pak je kind niet op uit z’n bedje, doe nooit de lichten aan en geef hem ook geen voeding. Ervaringsdeskundigen noemen de tweede en derde nacht het moeilijkst. Je kind krijgt dan namelijk door dat hij niet meer opgepakt gaat worden en kan erg lang gaan huilen.
Progressief wachten
Het vereist zowel geduld als doorzettingsvermogen, want je kind laten huilen en er níet naar toe gaan, dat kan knap lastig zijn. Dit tergende wachtproces heeft binnen de Ferber-methode ‘progressief wachten’. Toch is doorbijten een must. Onderzoeken naar de Ferber-methode tonen aan dat het inslapen van je baby na de derde en vierde nacht veel beter gaat
Wie is Richard Ferber?
Richard Ferber is een Amerikaanse arts en directeur van The Center for Pediatric Sleep Disorders in het Children’s Hospital in Boston. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar slaap en slaapstoornissen bij kinderen. In 1985 schreef hij zijn eerste bestseller, Solve Your Child’s Sleep Problems, waarin hij zijn slaaptechniek voor baby’s uitvoerig omschrijft.
Uithuilen en ferberizen
In de Verenigde Staten van Amerika wordt het toepassen van de Ferber-methode ook werl ferberizen genoemd. Omdat het de bedoeling is dat je je kind laat huilen totdat hij weer in slaap valt, wordt deze slaapmethode ook wel de ‘uithuil-methode’ genoemd.
Máár, de Ferber-methode stuit ook op veel kritiek. De methode is spraakmakend omdat iedere ouder hier wel een mening over heeft. Die meningen variëren van ‘Dat is zielig’ en ‘Wie laat een kind nou huilen?’ tot ‘Je kind valt vanzelf wel in slaap.’ Daarbij moet vermeld worden dat de Ferber-methode is gebaseerd op ideeën uit het begin van de twintigste eeuw, toen erop gehamerd werd dat je je kind niet mag verwennen. Een gedachtegang die haaks staat op het hedendaagse gentle parenting.
Beginnen met de Ferber methode
Volgens verschillende slaapexperts is de beste periode om te beginnen met slaaptraining wanneer je kind vier tot zes maanden oud is. Hoewel je deze slaaptraining kunt volhouden tot je kind twee jaar is, wordt het wel steeds moeilijker naar mate je later begint.
Tips voor de Ferber-methode
Klinkt de Ferber-methode als een droom voor jou? Dan hebben we hier wat tips:
- Zorg ervoor dat je als ouders op één lijn zit en dat je partner niet stiekem de baby uit zijn bedje haalt.
- Houd de tijd bij en schrijf je schema op – consisitentie en consquentie is key.
- Spreek op voorhand een x-aantal dagen af om de methode uit te proberen. Binnen tien dagen weet je of de methode geschikt is voor jou kind of niet.
- Zorg dat je binnen een minuut de kamer verlaat.
- Pak je baby niet op, doe geen lichten aan en geef geen eten.
Naast de Ferber-methode is er ook de Pick up, Put Down-methode, waarbij je je kind juist wel oppakt uit bed. Daarna leg je ‘m weer in z’n bedje. Dit herhaal je net zolang totdat je baby uiteindelijk in slaap valt.
Fien: ‘Al twee jaar slaapt onze 3-jarige peuter tussen ons in’