Vloeibare magie: 5 x feiten over borstvoeding die je nog niet wist
Borstvoeding geven is een van de meest bijzondere dingen aan het moederschap. Naast dat het zorgt voor een fijn momentje met je kindje, is het natuurlijk ook heel indrukwekkend dat je lichaam moedermelk aanmaakt. Om die reden delen we vijf feiten over borstvoeding.
Die je vást nog niet wist.
Feiten over borstvoeding
1. Er zijn drie soorten moedermelk
De eerste moedermelk die vrijkomt wanneer je je baby voor het eerst borstvoeding geeft, heet colostrum. Het is dik en geelachtig en bevat drie keer zoveel eiwitten en antilichamen als normale melk. Dit type melk krijgt je kindje alleen de eerste dagen na de bevalling binnen.
En dan de andere twee typen… De tweede is de zogeheten voormelk, de bovenste laag melk in je borsten die je baby als eerste drinkt tijdens iedere sessie. Het is vloeibaar, blauwachtig van kleur en bevat veel lactose en eiwitten. Daarnaast heb je ook nog de achtermelk, de magere melk die je baby aan het eind van de borstvoeding drinkt.
2. Moedermelk is anders voor jongens dan voor meisjes
Uit onderzoek blijkt dat de samenstelling van moedermelk verschilt per geslacht van je kindje. Wanneer je een zoon hebt, is je melk dikker, bevat het minder suiker en is het vet- en eiwitrijk. De melk voor meisjes bevat over het algemeen juist meer calcium en is dunner van structuur.
3. Borstvoeding geven maakt ook jou gezonder
Hoewel we er vaak van uitgaan dat borstvoeding geven vooral goed is voor je baby, blijkt het ook goed voor de moeder. Verschillende onderzoeken tonen namelijk dat vrouwen die borstvoeding geven minder risico hebben op borst- of eierstokkanker. Ook helpt het de baarmoeder vlak na de bevalling terug te brengen naar de oorspronkelijk plek en grootte, stimuleert het het herstel van hechtingen en kan het postnatale depressie voorkomen.
4. Geen enkele moedermelk is hetzelfde
Iedere keer weer dat je je baby aan de borst legt, smaakt je moedermelk anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geen enkele moedermelk die je produceert hetzelfde is. Hoe dat kan? De combinatie van verschillende voedingsmiddelen die je binnenkrijgt bepaald de smaak van de melk die je produceert. En dus heeft je kleintje eigenlijk een heel gevarieerd eetschema (ha-ha).
5. Je kan er kaas van maken
Ja, echt. Of je het nou wil of niet, maar het is technisch mogelijk om kaas te maken van moedermelk. Een bekende kok uit New York heeft namelijk geëxperimenteerd met de moedermelk van zijn vrouw. En wat blijkt? Hij wist er kaas van te maken, die een beetje zoet smaakt en heel zacht van structuur is.
Meer lezen?
- Deze vrouwen tonen hoe mooi (en tegelijkertijd zwaar) borstvoeding geven is
- 6 x voeding die je beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft
- Moeder geeft dochter van vier jaar borstvoeding: ‘Ik wil anderen inspireren’