Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 6 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

7x fabels over migraine die we direct naar het rijk der fabelen kunnen sturen

Sommige mensen hebben één aanval per jaar, sommigen twee aanvallen per week. Naar schatting hebben zo’n twee miljoen Nederlanders last van migraine. Tijd om voor eens en voor altijd alle fabels eens uit de wereld te helpen.

Wist je dat één op de vijf Nederlanders weleens last heeft van migraine? Dat is behoorlijk veel. En als je dan last hebt van een migraine aanval komen er heel wat goedbedoelde maar valse adviezen voorbij. Wij zetten een aantal fabeltjes rondom migraine voor je op een rij.

Fabels over migraine

Deze dingen kun je dus eigenlijk maar beter meteen weer vergeten…

1. FABEL: migraine komt ineens opzetten

Elke patiënt krijgt waarschuwingstekens voordat een migraineaanval opzet. Dit kan bij iedere patiënt verschillend zijn. Sommige patiënten weten niet precies welk waarschuwingsteken voor hun geldt. Migraine komt dus niet ineens opzetten, maar de aanval bouwt soms dagenlang sluimerend op. Tot het moment dat ‘de man met de hamer’ ineens op je hoofd bonst, natuurlijk.

2. FABEL: migraine komt door stress

Stress wordt vaak als oorzaak van migraine bestempeld. Niet doen, want dit klopt niet. Migraine kan net zo goed opkomen in periodes van rust, zoals in het weekend of op vakantie. Wanneer een aanval in gang gezet is, maar dat nog niet gemerkt wordt, kan dat wel stress veroorzaken. Daarom worden stress en migraine vaak aan elkaar gekoppeld. De exacte oorzaak van migraine is en blijft onduidelijk. Er wordt gedacht dat onder andere erfelijke factoren, vaatvernauwing en omgevingsprikkels een grote rol spelen.

3. FABEL: migraine is een vrouwenkwaal

Migraine komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Wel is ongeveer driekwart van de mensen met migraine vrouw, zo’n anderhalf miljoen. Dit komt doordat hormonen een grote rol spelen bij migraine. Daarnaast is migraine erfelijk, dus wanneer beide ouders er last van hebben, is de kans dat jij aanvallen krijgt ook groter. Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. In Nederland zijn dat er ongeveer 250.000. Dit is een geschat aantal, omdat jonge kinderen moeilijk aan kunnen geven of ze migraine hebben of niet.

https://www.famme.nl/hoofdpijn-tijdens-de-zwangerschap/

4. FABEL: je kunt migraine van een bepaald soort eten krijgen

Ooit te horen gekregen dat je migraine krijgt van oude kaas, koffie, cola, chocolade of scherpe kruiden? Think again, het is juist omgekeerd. De start van een migraineaanval wordt vaak aangekondigd met de behoefde aan bepaalde voedingsmiddelen. Met andere woorden: als je een migraineaanval hebt, kríjg je juist zin in chocolade of oude kaas. Trek in deze voeding geeft in dit geval aan dat de hoofdpijn er aan zit te komen.

5. FABEL: migraine is onschuldig

Migraine kan, in unieke gevallen, licht schadelijk zijn voor de hersenen. Bij een onderzoek onder 295 migrainepatiënten werden bij acht procent kleine infarcten gevonden. Ondanks dat dit zo’n kleine groep is, is dat verontrustend. Echter lijken deze beschadigingen niet gepaard te gaan met duidelijk functieverlies. Het overgrote deel van de migrainepatiënten vertoont deze schade gelukkig niet. Ook belangrijk om te weten: migraine veroorzaakt geen, we herhalen géén tumoren.

6. FABEL: na een aanval is je migraine over

De hoofdpijn kan dan wel verdwijnen, maar na de aanval houden de naweeën soms nog dagen aan. Vermoeidheid, prikkelbaarheid en depressieve gedachten zijn hier voorbeelden van. Dit wordt de herstelfase of de ‘migraine-kater’ genoemd. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen.

7. FABEL: pijnstillers zijn je beste vrienden

Het is absoluut niet verstandig om zelf van alles door elkaar te slikken. Als je sommige medicijnen door elkaar gebruikt, zou je last kunnen krijgen van medicatieafhankelijke migraine. Oftewel: de medicijnen die je tegen migraine neemt, zorgen en dan juist voor dat je migraine krijgt. Niet de bedoeling. Overleg daarom altijd met de huisarts. Liever geen medicijnen gebruiken? Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie en psychologische hulp.

https://www.famme.nl/hoofdpijn-menstruatie/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GezondnuDokter.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme