Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 4 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe lang hebben andere Europese landen zwangerschapsverlof?  

In Nederland klagen we altijd dat we het zo slecht hebben met ‘maar zestien weken zwangerschapsverlof’, maar is dit echt zo slecht? Zijn dit echt zo weinig weken in vergelijking met andere Europese landen? Wij zochten het voor je uit. 

Hoeveel zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben vrouwen in andere landen? 

Nederland

In Nederland hebben vrouwen recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof kan tussen vier en zes weken voor de uitgerekende datum beginnen en duurt ten minste tien weken na de bevalling. Tijdens dit verlof ontvangen vrouwen een uitkering ter hoogte van 100 procent van hun salaris.

Denemarken

In Denemarken hebben moeders recht op achttien weken zwangerschapsverlof, waarvan vier weken voor de bevalling en veertien weken na de bevalling. Na deze periode kunnen beide ouders gezamenlijk nog eens 32 weken ouderschapsverlof opnemen, waarvan een deel flexibel kan worden verdeeld.

Zweden

Zweden staat bekend om zijn lange ouderschapsverlof. Moeders hebben recht op veertien weken zwangerschapsverlof, maar beide ouders hebben samen recht op 480 dagen (ongeveer zestien maanden) ouderschapsverlof, dat kan worden verdeeld tussen moeder en vader. De uitkering bedraagt ongeveer 80 procent van het salaris.

Finland

In Finland ontvangen moeders vier maanden (105 werkdagen) zwangerschapsverlof. Daarnaast kunnen ouders samen nog eens zes maanden ouderschapsverlof opnemen, wat flexibel tussen beide ouders kan worden verdeeld. De uitkering is inkomensafhankelijk en kan daardoor variëren.

Duitsland

In Duitsland hebben moeders recht op veertien weken zwangerschapsverlof, waarvan zes weken voor en acht weken na de bevalling. Na deze periode hebben ouders recht op ouderschapsverlof tot het kind 3 jaar oud is, met een gedeeltelijke loonvervanging van 67 procent van het salaris gedurende de eerste veertien maanden.

Frankrijk

In Frankrijk hebben moeders recht op zestien weken zwangerschapsverlof, waarvan zes weken voor en tien weken na de bevalling. Voor het derde kind of meer wordt dit verlof verlengd tot 26 weken. Moeders ontvangen tijdens deze periode een uitkering gebaseerd op hun gemiddelde salaris.

Spanje

In Spanje hebben moeders recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Hiervan moet de vrouw sowieso zes weken voor de bevalling opnemen. Vaders hebben recht op zes weken verlof. Beide ouders ontvangen tijdens hun verlof een uitkering van 100 procent van hun loon.

Italië

In Italië hebben moeders recht op vijf maanden zwangerschapsverlof, waarvan twee maanden voor de bevalling en drie maanden erna. Tijdens deze periode ontvangen moeders een uitkering van 80 procent van hun salaris. Er is ook de mogelijkheid om een deel van het verlof flexibel op te nemen.

Zwitserland

Zwitserland biedt veertien weken zwangerschapsverlof, dat begint na de bevalling. Tijdens deze periode ontvangen moeders een uitkering van 80 procent van hun salaris.

Oostenrijk

In Oostenrijk hebben moeders recht op zestien weken zwangerschapsverlof, verdeeld over acht weken voor en acht weken na de bevalling. Ouders kunnen na deze periode gezamenlijk tot maar liefst twee jaar ouderschapsverlof opnemen. Hiervoor zullen ze een gedeeltelijke uitkering ontvangen, wat ook weer afhankelijk is van het inkomen.

Polen

In Polen hebben moeders recht op 20 weken zwangerschapsverlof. Moeders zijn verplicht om veertien weken op te nemen. De rest van de weken mag de vader opnemen. Daarnaast hebben ouders recht op extra ouderschapsverlof van 32 weken, wat flexibel kan worden opgenomen. Tijdens het verlof ontvangen ouders een uitkering gebaseerd op hun inkomen.

Eva (32): ‘Ik heb mij op mijn werk overspannen gemeld, om zo langer bij mijn baby te blijven’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme