Dadels en chocolade? Dit moet je juist wel en niet eten tijdens je zwangerschap
Wanneer je zwanger bent verandert er veel, waaronder je eetgewoonten. Ineens mag je niet meer alles eten en heb je ook niet overal trek in. Wat mag je nu juist wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Wij zochten het uit.
Zolang je baby nog in je buik zit, krijgt hij of zij alle voedingstoffen binnen die jij eet. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je baby zich goed kan ontwikkelen.
Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap zijn er verschillende etenswaren die je voorlopig beter niet kunt innemen. Ook is het belangrijk om je groenten en fruit goed af te wassen, zo voorkom je dat je schadelijke bacteriën binnenkrijgt.
Vlees en vis
Wat mag je niet eten? Rauw vlees, rauwe vis en rauwe eieren zijn niet goed voor je, eveneens wordt leverworst vanwege de grote hoeveelheid vitamine A afgeraden.
Tonijn, makreel, krab, sardines, garnalen, paling en vacuümverpakte vis kun je ook beter laten staan. In deze vissoorten zitten namelijk schadelijke stoffen. Gekweekte vis heeft daarnaast de voorkeur boven wilde vis omdat hier minder schadelijke stoffen inzitten. Ook rauwe schelp- en schaaldieren zoals mosselen, kreeft, gamba’s, kokkels, oesters, scampi en coquilles kun je beter vermijden.
Lees meer: Zalm, tonijn, sushi? Welke vis mag je eten tijdens de zwangerschap?
Kaas
Kaas dat gemaakt is van rauwe melk wordt sterk afgeraden vanwege de listeria bacterie.
Lees meer: Kaas, brie, mozzarella: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?
Kruiden
Vermijd daarnaast de volgende kruiden:
- Salie
- Boerenwormkruid
- Hoefblad
- Aloë vera
- Engelwortel (dong quai)
- Komkommerkruid
- Smeerwortel
Lees meer: Ben je zwanger? Dit kun je dan beter niet eten
Drop
Let ook bij sojaproducten op de hoeveelheid die je inneemt. Daarnaast is het verstandig om niet te veel drop in te nemen omdat dit voor een verhoogde bloeddruk zorgt. Het wordt dan ook aangeraden om maximaal drie dropjes per dag te eten.
Lees meer: Drop tijdens de zwangerschap: mag dat?
Letten op wat je drinkt
Het is altijd goed om genoeg water te drinken, hierdoor blijft de vochthuishouding in je lichaam namelijk op pijl. Je lichaam kan hierdoor beter voedingstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren. Ook helpt het bij het regelen van je lichaamstemperatuur en versterkt het je afweersysteem.
Tijdens je zwangerschap raadt het Voedingscentrum aan om de normale richtlijnen te volgen en 1,5 tot 2 liter water te drinken. Het heeft dan zelfs nog meer voordelen: het zorgt er namelijk voor dat je bloed voor je baby en placenta aan kunt maken en er wordt gedeeltelijk vruchtwater van aangemaakt.
Lees meer: Hoeveel water moet ik drinken tijdens mijn zwangerschap?
Koffie en thee met mate
Drink daarnaast maximaal twee bakjes koffie per dag in verband met de cafeïne. En ook in thee zit een variant van cafeïne, namelijk theïne. Te veel theïne drinken wordt afgeraden, omdat dit je kindje actiever kan maken, waardoor hij of zij zich langzamer zou kunnen gaan ontwikkelen. Het Voedingscentrum raadt niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag aan.
In de meeste kruidenthee zit geen theïne, zo zijn verse gember thee, verse muntthee, kamillethee, rooibosthee, brandnetelthee en rozenbottelthee veilige opties. Venkel, anijs, salie, zoethout, lavendel, Aloë Vera en kaneel worden (in grotere mate) afgeraden.
Lees meer: Welke soorten thee kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap?
Frisdrank
Tijdens je zwangerschap kun je gewoon (light) frisdrank blijven drinken, dit is namelijk niet schadelijk. Wel is het ongezond vanwege alle suikers en koolzuur. Ook kan koolzuur onder andere voor meer maagzuur zorgen, iets waar veel zwangere vrouwen al last van hebben. Daarnaast zit er vaak cafeïne in frisdrank, waar je dus niet te veel van binnen mag krijgen.
Lees meer: Fan van cola, Fanta of Ice Tea? Alles over frisdrank tijdens de zwangerschap
Alcohol
Uiteraard zijn roken en alcohol drinken schadelijk voor je ongeboren kind, het wordt dan ook sterk afgeraden om dit tijdens de zwangerschap voort te zetten.
Dit wil je eten tijdens je zwangerschap
Naast producten die je niet kunt eten, zijn er ook etenswaren die veel voedingsstoffen bevatten en dus juist goed zijn om tijdens je zwangerschap binnen te krijgen.
Vlees en vis
Goed doorbakken/verhitte vlees en vis worden bijvoorbeeld juist aangeraden. Dit geldt eveneens voor eieren. Het Voedingscentrum raad zelfs aan om twee keer in de week vis te eten omdat dit erg gezond is voor jezelf en voor je baby.
Kaas
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, zoals geitenkaas, feta, mozzarella en de meeste harde zachte en blauwschimmelkazen, zijn prima om te eten. Check dit wel altijd nog even voor de zekerheid. En ook kaasfondue eten mag gewoon, let er alleen wel op dat hier geen alcohol in zit.
Etenswaar met vitamines
Ontbijtgranen bevatten bijvoorbeeld veel foliumzuur, iets wat je extra nodig hebt tijdens je zwangerschap. Daarnaast wordt volkoren brood aangeraden omdat dit meer vezels, ijzer en zink bevat dan wit brood.
Ook gedroogde bonen en linzen zijn gezond en bevatten veel proteïne en vezels. En magere melk zorgt ervoor dat je genoeg calcium binnenkrijgt. Daarnaast wordt het aangeraden om verzadigd vet te vervangen met onverzadigd vet, wat vooral te vinden is in noten.
Bananen bevatten veel kalium en groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en koolraap zijn een bron van vitaminen. Broccoli bevat bovendien veel calcium en foliumzuur, vezels en antioxidanten, super gezond dus. Sinaasappels zorgen voor genoeg vocht en vitamine B, C en vezels. En ook mango’s zijn erg gezond en bevatten veel vitamine A en C.
Lees meer: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap
Dadels eten
Nader je het einde van je zwangerschap? Dan is het goed om dadels te eten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je zes dadels per dag eet in de laatste vier weken van je zwangerschap, dit bijdraagt aan een goede bevalling.
De vrouwen die dit deden hadden namelijk een kortere ontsluitingsfase. Ook verkleint het eten van dadels de kans op een inleiding en hadden deze vrouwen minder vaak weeënopwekkers nodig. Let wel op de hoeveelheid suiker die in dadels zit, zeker als je zwangerschapsdiabetes hebt.
Lees meer: Dit is waarom je dadels wil eten aan het einde van je zwangerschap
Chocolade tijdens de zwangerschap
Is chocolade eten goed tijdens je zwangerschap? Volgens een Canadees onderzoek is het antwoord ja. Flavonoïden, een stof die in cacao te vinden is, zorgen er namelijk voor dat de cellen in het lichaam gezond blijven en het gaat verouderingsverschijnselen tegen. De geluksstofjes in chocolade zorgen er daarnaast voor dat je je goed voelt.
Ook dragen de flavonoïden bij aan een betere bloedcirculatie in de placenta en verkleint het de kans op een zwangerschapsvergiftiging.
Let wel op de cafeïne inname, maximaal 30 gram chocolade per dag wordt dan ook aangeraden.
Lees meer: Chocolade eten tijdens de zwangerschap? Hartstikke goed voor je!
Zwangerschapscravings
Tijdens je zwangerschap kan je ineens trek hebben in hele andere dingen dan normaal. Wanneer dit verlangen terugkerend en intens is noemen we dit een zwangerschapscraving. Vrouwen hebben hier vaak tijdens het eerste en tweede semester last van. Haring met slagroom, augurken met chocola en pannenkoeken met ketchup en mayonaise; het kan niet gek genoeg zijn.
Hormonale veranderingen
Waardoor komt dit? Een mogelijke reden is een verandering in de voedingsbehoefte. Het kan dat vrouwen behoefte hebben aan een product waar voedingsstoffen inzitten die zij op dat moment meer nodig hebben.
Ook kan het hongergevoel veranderen tijdens de zwangerschap en smaakt eten en drinken anders. Dit heeft allemaal te maken met hormonale veranderingen. Daarnaast wordt het als normaal beschouwd wanneer zwangere vrouwen veel of gekke eetcombinaties naar binnen werken. Dit kan de drang juist weer vergroten.
Gelukkig hebben de (ongezonde) zwangerschapscravings weinig invloed op de gezondheid van moeder en kind. Wanneer je je er niet volledig aan overgeeft is er dus niks aan de hand.
Lees meer: Ei met nutella en aardbeien met chips: deze influencer probeert de gekste zwangerschapscravings
Lees meer: Augurken en slagroom: waarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap ‘vreemde’ eetbuien?
Ainoa (32): ‘Ik ben tijdens mijn zwangerschap veertig kilo aangekomen’