Gezond zwanger worden? Dit is wat je wel en juist niet moet eten
Gezond eten is natuurlijk sowieso goed voor je lijf, maar als je zwanger wilt worden is het helemaal belangrijk. Je legt er een goede basis mee voor je toekomstige baby. Gevarieerd eten is het beste wat je kunt doen. Zo krijg je voldoende vitamines, eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten binnen. En dan zijn er natuurlijk altijd dingen die je beter wel en beter niet kan eten.
Wél eten als je (gezond) zwanger wilt worden
Als je zwanger wilt worden en gezond je zwangerschap in wilt gaan, eet dan vooral een mix van groente en fruit, volkorenproducten zoals brood en rijst, zuivel en plantaardige producten. De volgende dingen zijn goed om te eten als je zwanger wilt worden.
Jodium
Tijdens de hele zwangerschap is jodium belangrijk, omdat het goed is voor de hersenen van je baby en voor de groei. Je haalt jodium uit brood, zuivel, vis en eieren.
Foliumzuur
Sowieso slikje de eerste tien weken van de zwangerschap elke dag foliumzuur, maar liever ook al voordat je zwanger wilt worden. Foliumzuur verlaagt de kans op een schisis (gespleten gehemelte, kaak of lip) en de kans op een open ruggetje. Je haalt dit niet genoeg uit je voeding, daarom slik je dit in tabletvorm. Foliumzuur is wel in voeding te vinden, bijvoorbeeld in groene groente.
Vitamine D
Ook vitamine D slik je bij. Dit haal je normaal gesproken uit zonlicht en uit vette vis, maar je mag 10 microgram vitamine D per dag bijslikken, al voordat je zwanger wilt worden. De vitamine zorgt voor sterke botten bij je baby.
Niet eten voordat je zwanger wil worden
Zoals er genoeg dingen zijn die goed zijn om te eten als je gezond zwanger wil worden, zijn er ook dingen die je beter kunt laten staan.
Alcohol
Oké, het is geen eten, maar wel erg belangrijk om te vermijden tijdens je zwangerschap en ook daarvoor al. Niet alleen voor jou, maar ook voor een mannelijke partner. Alcohol kan sperma namelijk beschadigen en ook voor je eicellen is het niet goed. Drink je toch alcohol tijdens de zwangerschap (soms weet je nog niet dat je zwanger bent) dan verhoogt het de kans op een miskraam, vroeggeboorte of een baby met een laag lichaamsgewicht.
Cafeïne
Ook geen eten, maar wel belangrijk om te benoemen. Geadviseerd wordt om maximaal 200 mg cafeïne (max twee kopjes) per dag binnen te krijgen. Te veel ervan verhoogt namelijk de kans op een miskraam of verminderde groei bij de baby. Ook in thee, pure chocola en cola zit een beetje cafeïne, goed om rekening mee te houden.
Lever en leverproducten
Smeerleverworst en paté van lever bevatten een hoge concentratie vitamine A. Te veel hiervan verhoogt het risico op afwijkingen bij de ongeboren baby. Goed dus om op te letten als je zwanger wil worden. Een klein beetje is niet erg, bijvoorbeeld een keer per week een dun laagje op een boterham.