Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijk 21 sep 2023
Leestijd: 7 minuten

Energetisch kindertherapeut Annemijn: ‘Er is altijd trauma bij prematuur geboren kinderen’

Annemijn (36) begeleidt prematuur geboren kinderen en hun ouders als energetisch kindertherapeut. In Nederland wordt gemiddeld 7 procent van de kinderen te vroeg geboren.

Vervolgens volgt een zware tijd, voor zowel de ouders als de baby. Annemijn, door ‘haar’ kinderen ook wel Tante Mijn genoemd, helpt de prematuurkinderen en hun ouders die traumatische tijd te verwerken via haar speciale verbinding met energie. J/M Ouders sprak haar over haar bijzondere werk.

“De medische wereld kent de impact van prematuur geboren worden en dan vooral de fysieke problemen die zich op latere leeftijd voordoen. Dit wordt dan ook goed in de gaten gehouden. Ik doe in mijn praktijk de follow-up van het emotionele stuk, waar de medische wereld eigenlijk een steekje laat vallen.

Waar ik me op richt als energetisch kindertherapeut is het verwerken en neutraliseren van het trauma van te vroeg geboren worden. Dit doet zich soms al tijdens de zwangerschap voor. Als je als moeder weet dat je kindje te vroeg geboren gaat worden, ervaar je tijdens de zwangerschap al stress. Je kindje voelt dit met je mee. Bijvoorbeeld omdat jij als moeder weet dat je kind gelijk bij je weggenomen wordt en je je daar zorgen om maakt. Natuurlijk ervaren ouders soms ook onverwachts een te vroege bevalling, dat maakt het uiteindelijke trauma voor ouders en kind niet minder heftig.

Trauma’s stapelen zich op bij prematuurkinderen

Prematuur geboren worden heeft in eerste instantie veel fysieke gevolgen, denk aan organen die nog niet volledig zijn ontwikkeld, zuurstoftekort bij de geboorte, baby’s die direct aan de beademing moeten of zelfs gereanimeerd moeten worden. De angst bij ouders, omdat ze niet weten of hun kindje het gaat redden, is niet in woorden te omschrijven. Het is intens traumatisch en hartverscheurend.

Vervolgens stapelen de fysieke en emotionele traumatische gebeurtenissen zich op bij prematuurkinderen. In de postnatale periode ervaren prematuur geboren baby’s veel ongemak door onder andere veel bloedonderzoek, het aanleggen en dragen van een infuus, scans en eventuele operaties. Dit doorstaan ze ook nog deels alleen, zonder de nabijheid van mama of papa.

Overprikkeld zenuwstelsel

Bij elke aanraking die ze ervaren weten ze niet of deze prettig of pijnlijk zal zijn. Dat zorgt voor veel stress in die kleine lijfjes, vooral omdat het merendeel van de fysieke interactie die ze ervaren niet prettig is. Deze hele kleine baby’s moeten dus veel incasseren en dat zorgt voor een overprikkeld zenuwstelsel, wat veel lichamelijke, maar ook emotionele ballast geeft.

Op latere leeftijd hebben prematuurkinderen daar nog steeds last van. Ze zijn daardoor bijvoorbeeld minder veerkrachtig, hebben vaak concentratie problemen op school of hebben moeite met het vertrouwen van nieuwe mensen.

Ook kunnen deze kinderen meer aanleg hebben voor angsten, een laag zelfbeeld, moeite met emoties en prikkels verwerken, paniekaanvallen, stemmingswisselingen, moeite met slapen, weinig levensenergie, driftbuien en sombere of depressieve gedachten. Het is heel uiteenlopend wat ik in mijn praktijk tegenkom, maar een ding is zeker: prematuur geboren worden heeft een enorme impact op het kind, maar ook op de ouders.

Zelfs de meest angstige kinderen ontspannen in mijn praktijk

Een sessie begint met een telefonisch intakegesprek met (een van) de ouders, zonder het kind. Het is prettig voor de ouder om vrijuit te kunnen spreken over de “problemen” die zij dagelijks ervaren met hun kind. Tijdens dit gesprek wordt alles besproken wat van belang is, zo kan ik mij tijdens de sessie direct volledig richten op het kind: precies wat de bedoeling is.

Het heeft mijn voorkeur dat de moeder bij de eerste sessie is, want zij heeft de zwangerschap en bevalling gedaan. Het is voor de moeder intens verdrietig dat de zwangerschap vroegtijdig is voldaan: dit geeft vaak een gevoel van falen en schuld. Tijdens de behandeling werk ik daarom ook aan de hechting tussen het kind en de ouders. Dagelijks vertellen ouders mij dat ze een afstand voelen tussen henzelf en hun kind, dat ze nooit goed hebben kunnen hechten. Dat is heel logisch, omdat er direct vanaf de geboorte letterlijk een afstand is geweest toen het kind, soms wekenlang, in de couveuse lag.

Mijn praktijk: tegenovergestelde van steriele ziekenhuiskamers

Mijn praktijk aan huis heeft een kneuterige sfeer met veel kleur en gezelligheid. Ik heb een muur vol tekeningen en zelfgemaakte kunstwerkjes van de kinderen die al bij mij in de praktijk geweest zijn. Er staat een behandelbed met daarop een berg zachte knuffels, waar de kinderen tussen kunnen liggen tijdens de energetische behandeling, lekker onder een dekentje. Deze omgeving is het tegenovergestelde van de steriele, witte ziekenhuiskamers waar het trauma zich heeft gevormd. De huiselijke sfeer maakt het herkenbaar voor een kind, waardoor zelfs het meest onzekere, angstige kind heerlijk zichzelf kan zijn bij mij en zich thuis voelt. Ook heb ik een hele lieve Labradoodle, Meneertje Janssen, waarmee je magknuffelen tijdens de kleine pauzes. Hij is super ondeugend, maar wel de beste knuffelhond die er is. Als een kindje bang is voor honden, blijft hij in de woonkamer.

Voordat ik aan de behandeling begin, leg ik aan het kind uit dat het een samenwerking is tussen mij en hen. Zelfs hele kleine, nog non-verbale, kinderen kan ik duidelijk maken wat we gaan doen en wat ze kunnen ervaren tijdens de sessie. Omdat ik me altijd instel op het kind en vanuit hun persoonlijke behoefte werk, doe ik nooit te veel tijdens een sessie, maar ook niet te weinig. Elke behandeling is dus afgestemd op het kind en wat er op energetisch niveau mogelijk en nodig is op dat specifieke moment.

Kinderen onthouden niet het verwerken van trauma, maar de popcornmachine

Ik kan kinderen helpen door écht contact met ze te maken. Mijn helende handen vinden de trauma’s van het kind, zonder dat ik hen aanraak. Ik sta naast het bed, meestal met mijn handen omhoog, terwijl ik in het energieveld van het kind werk. Kinderen zijn nog erg ontvankelijk voor energie en ervaren tijdens de sessie dan ook de sensatie van deze helende energie: zij ervaren dit als prettig en leuk. De kinderen voelen tijdens een sessie dat er van alles gebeurt in hun lijfje. Dit uit zich bijvoorbeeld in tintelingen door het lichaam, een droge mond, opeens heel moe of koud worden of, tegenovergesteld, ze voelen de warmte van de helende energie door hun lichaam stromen.

Deze energetische update geeft als resultaat dat een kind zich weer veiliger, vrijer, vrolijker en vooral gelukkiger voelt. Ze kunnen externe prikkels beter verwerken en raken minder overrompeld door dagelijkse situaties. Mijn ervaring is dat kinderen en tieners door mijn manier van werken in een korte periode meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld krijgen. Meestal zijn er maar een tot twee sessies nodig, in zeer uitzonderlijke gevallen drie of vier.

Na een sessie zie je meteen verschil, alsof het kindje zich lichter voelt. Alle ouders die hier komen, raken ontroerd door de veranderingen die ze direct zien en door het feit dat ze eindelijk echt geholpen worden. De kinderen voelen zich vrolijker en onthouden eigenlijk vooral het popcorn maken wat ik na elke sessie met ze doe.

Bron: privébeeld

Bij prematuurkinderen zit zo veel trauma

Ik merk ook dat de kinderen graag geholpen willen worden. Er is een kindje dat mij de hartendokter noemt en de warme energie die ze voelt tijdens de sessie noemt ze liefde. Sommigen noemen me de engelenmevrouw en weer anderen Tante Mijn. Dit is ook waarom ik dit werk ben gaan doen. Ik had altijd al een groot inlevingsvermogen en ik kwam erachter dat ik een helende energie had. Het is zo mooi en bijzonder. Mensen vertelden me ook vaak dat ze zich anders voelden wanneer ze met mij gesproken hadden. Ik kon er niet meer onderuit, zo voelde het. Ik moest hier iets mee gaan doen en kinderen zijn mijn lievelingsmensen. Uiteindelijk ben ik me op prematuurkinderen gaan richten.

Waarom prematuurkinderen? Bij hen bereik ik het meest met mijn talent. Er zit bij die kinderen zo veel trauma op zo veel lagen: fysiek, emotioneel, hechtingstrauma en prikkelverwerking. Ook herken ik me in prematuurkinderen, omdat ze heel gevoelig zijn. Ze zijn erg kwetsbaar, maar ook geluksvogels met een enorme strijdlust. Dat spreekt me erg aan.

Mooiste werk dat er is

Het is heel intens werk, maar ook het allermooiste en allerleukste wat er is. Elke dag heb ik ouders die tot tranen toe geroerd zijn en dat voel ik allemaal mee. Ook de helende energie voel ik door mijn lichaam komen, we gaan echt samen door het trauma heen. Ik mag tegelijkertijd ook energie ontvangen, waardoor ik weer bijtank en zo kom ik redelijk neutraal een sessie uit. Dit werk geeft gewoon heel veel voldoening en positieve energie en is daarom te dragen.”

Wil je meer weten over Annemijn en haar werk? Bekijk dan haar website of Instagram voor meer informatie.

Hoe de stem van de moeder helpt tegen de pijn bij prematuur geboren baby’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme