Redactie
Redactie Kinderen 14 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

In 3 stappen de emotionele intelligentie van jouw kind versterken

Peuters en kleuters gaan hand in hand samen met woedeaanvallen. Hoe zoet je kind ook speelt, het kan gebeuren dat iets wordt getriggerd en je jouw kleintje stampend en huilend op de grond aantreft. Dat heeft niks met jouw ouderschap te maken, maar wel alles met de gevoelens van je kind. Hier goed op reageren als ouder, draagt bij aan de emotionele intelligentie van je kind.

Een woedeaanval van jouw kind kan zomaar uit het niets beginnen. Hoewel je eerste ingeving misschien gelijk troosten, terecht wijzen of boos worden is, zijn deze reacties misschien altijd de beste keuze voor je kind.

Emotionele intelligentie

Een Amerikaanse moeder maakte zo’n woedeaanval van haar kind mee en besloot het anders aan te pakken. Deze manier van reageren beviel haar zo goed, dat ze haar tips nu graag deelt met andere moeders. Naar eigen zeggen draagt haar wijze van zo’n woedeaanval benaderen bij aan de emotionele intelligentie van haar kind.

Toen haar dochter boos werd, omdat haar moeder niet met haar kon spelen, besloot Christina Perez het tegenovergestelde te doen van wat ze normaal zou doen: ze deed niks.

In plaats van zelf boos te worden, legde ze haar werk opzij en was ze zo lang de woedeaanval duurde, volledig gefocust op haar kind. Ze probeer te achterhalen waar deze boosheid vandaan kwam, maar toen ze er op door vroeg, werd de woedeaanval juist erger.

7 aparte dingen die intelligente mensen doen

Drie stappenplan

Haar strategie was daarom het volgen van deze drie stappen:

  1. Allereerst: moederliefde is onvoorwaardelijk. Op wat voor manier je kind zich ook uit. Dus heb je kind lief, ook als het erg boos wordt en vertel dit aan hem of haar.
  2. Laat je vervolgens niet triggeren door de woede van je kind, hoe lang en hoe woest jouw dochter of zoon ook word. Door kalmte uit te stralen, geef je je kind een veilig gevoel: je mag boos worden bij mij.
  3. Door dit allebei te doen, kom je bij de volgende stap. Je laat zien dat het oké is om emoties te ervaren. Of het nu frustratie of verdriet is.

Door dit te doen, leert een kind de volledige emotie te ervaren. Van hoe het op komt zetten tot wanneer het weg ebt. Een kind voelt zo hoe het is om ook zelf weer rustig te worden. Door deze aanpak wordt de emotionele intelligentie sterker, aldus Christina Perez.

Uit deze zes tekenen blijkt dat je héél intelligent bent

Werken aan emotionele intelligentie

Sterke emoties van kinderen lijken op het eerste gezicht vooral frustrerend, want hoe troost je jouw kind weer tot hij of zij stil en tevreden is?

Maar het is juist een mooi moment om op een dieper niveau met je kind contact te maken. Hoe je wel kan helpen? Door jouw kind te leren welke naam bij welke emotie hoort. Zo kunnen kinderen als ze ouder worden ook beter uitleggen wat ze precies voelen.

Door op deze manier te werken aan de emotionele intelligentie, krijgt je kind het vertrouwen dat het mag voelen wat het voelt. Dat wil zeggen, allerlei verschillende emoties. Want niet al het moeilijke gedrag is ‘goed te praten’. Zoals iemand slaan. Daar mag je jouw kind natuurlijk op terecht wijzen.

https://www.famme.nl/8-verschillende-soorten-intelligentie/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme