Hey adrenaline junkie! Deze eigenschappen maken je verslavingsgevoelig
Bij verslaving denk je misschien meteen aan alcohol of drugs, maar ook met het bingen van Netflix series, onbeperkt winkelen of eten van zoetigheid kan een verslaving zijn. Herken jij één van die (onschuldige) verslavingen, of ben jij totaal niet verslavingsgevoelig? Of je zo’n addiction ontwikkelt, kan van een paar factoren afhangen. Als jij namelijk deze eigenschappen bezit, is de kans groter dat je verslaafd wordt.
Een verslaving kan er voor iedereen heel anders uitzien, en soms is het nog weleens lastig vast te stellen wat nu precies een verslaving is toch? Misschien drink jij iedere dag een wijntje bij het eten, maar zie je daar helemaal geen probleem in, terwijl de ander zich mega druk maakt om dat dagelijkse glas.
Eigenschappen
Als jij je de volgende keer niet kunt inhouden tijdens het shoppen, kun je deze eigenschappen de schuld geven:
1. Familielid met verslaving
Uit onderzoek blijkt dat je een erfelijke aanleg kan hebben bij het ontstaan van een verslaving. Als jij bijvoorbeeld een direct familielid hebt die struggelt met een verslaving, is de kans groter dat jij ook een verslaving kan krijgen. Heeft jouw manlief in het verleden het casino platgelopen? Dan hoeft het nog niet perse zo te zijn dat jouw zoon of dochter dezelfde kant op gaat. Naast genen spelen ook andere factoren een rol zoals je omgeving, opvoeding,
2. Andere stoornissen
Iets wat niets met onze voorouders te maken heeft, zijn persoonlijke stoornissen. Als jij namelijk last hebt van één van deze stoornissen, is de kans groter dat je daarnaast ook een verslaving ontwikkelt:
– je lijdt aan een depressie
– je hebt een bipolaire stoornis (of een andere stemmingsstoornis)
– je hebt paniekaanvallen
– je het PTSD (posttraumatisch stresssyndroom)
– je lijdt aan Schizofrenie
– je hebt een antisociale persoonlijkheidsstoornis (en daar bedoelen we niet meer dat je geen zin hebt om bij je schoonouders langs te gaan)
3. Avonturenjunkie
Ben jij zo’n adrenaline junkie die constant geprikkeld wilt worden? Dan heb je vast gemerkt dat jij graag nieuwe dingen probeert, avonturen aangaat, en niet bang is om risico’s te nemen. Volgens onderzoek zijn jouw hersenen dan gevoeliger voor dopamine. Het resultaat? Jij zult eerder drugs gebruiken, of je grenzen verleggen – op welk gebied dan ook
4. Verlegen
Ben jij in het echte leven verlegen, introvert en niet zo goed in sociale omstandigheden? Dan is de kans groot dat je je verliest in je verlangens, en zo dus een verslaving ontwikkelt. Je kunt je dan bijvoorbeeld vaker alleen voelen, onzeker zijn, veel gaan overdenken, en daardoor voel je je comfortabel in het alcoholgebruik, of als je ongestoord zes uur achter Netlfix kruipt.
5. Obsessief gedrag
Als jij drie liter koffie per dag drinkt, zoveel sport dat het je gezondheid kost, of teveel geld uitgeeft aan impulsieve aankopen, heeft dat te maken met een bepaalde gewenning. Je hebt bepaalde gewoonten ontwikkelt, en die zijn moeilijk te doorbreken. Als jij gewend bent iedere ochtend die sportschoenen aan te trekken, zal dat moeilijk zijn om in één keer te veranderen.
6. Geen zelf-regulatie
Als je moeite hebt om je eigen gedachten, gedrag en emoties te reguleren, kun je verslavingsgevoeliger zijn dan iemand die dat wel kan. Zo’n zelfregulatie doe je veel vaker dan je denkt. Je bent normaal constant bezig met het evalueren van een situatie en hoe je reageert. Als jouw emoties of gedachten de baas lijken te worden kun je je daardoor niet bedwingen en zul je opgaan in je impulsen.
Anoniem: ‘Mijn man is verslaafd aan social media en het verwoest ons huwelijk’