Eigen keuzes maken: waarom dat zo belangrijk is voor jonge kinderen
Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om je kind op te voeden. Je leert ze basisvaardigheden, maar je zorgt er ook voor dat hij of zij veilig is en gezond blijft.
Maar het is ook heel erg belangrijk dat een kind, naarmate het ouder wordt, steeds onafhankelijker wordt.
Een manier waarop je dit als ouder kan trainen, is door je kind al op jonge leeftijd keuzes te laten maken. Dit heeft ontzettend veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind:
Eigen keuzes maken: de voordelen
Ze ontwikkelen zelfvertrouwen
Het maken van eigen keuzes kan een enorme boost in zelfvertrouwen zijn bij een kind. Als hij of zij een keuze maakt die goed uitpakt, zal je merken dat dit de beste bevestiging is voor je kind dat het op het goede spoor zit.
Je voedt hun creativiteit
Zolang we als ouders alle beslissingen voor onze kinderen blijven maken, geven we ze geen kans om creatief en abstract na te denken. Het kinderbrein is overwegend creatief, terwijl dat van een volwassene heel rigide en logisch kan zijn. Door kinderen eigen keuzes te laten maken, stimuleren we ze om creatief na te denken over de opties en gevolgen.
Je leert ze verantwoordelijkheid
Als je kinderen een keuze geeft, geef je ze een klein stukje verantwoordelijkheid over hun eigen leven. Door ze niet alleen goed uit te leggen wat de keuzes zijn, maar ook de gevolgen ervan, zullen kinderen steeds beter omgaan met het concept ‘oorzaak-gevolg.’
Ze ontwikkelen hun probleem-oplossende vermogen
Als kinderen eigen keuzes maken, worden ze niet alleen getraind in het afwegen van verschillende mogelijkheden, maar ook in het nadenken over de gevolgen. Niet alle kinderen zullen altijd de juiste keuze maken, wat leidt tot onwenselijke situaties. Ook deze zijn leerzaam voor kinderen. Het leert ze een huidig probleem op te lossen, maar ook om in de toekomst een andere keuze te maken.
Lees ook: Zo help je je verlegen kindje omgaan met sociale situaties
Je voorkomt woede-aanvallen
Wie kent ze niet, de temper tantrums van kleine kinderen. Deze komen vaak voort uit enorme frustratie over het feit dat ze niet zelf over zaken mogen of kunnen beslissen. Door je kind te includeren in het proces van keuzes maken, zal het zich meer gehoord voelen en minder de behoefte hebben om boos te worden.
Eigen keuzes maken, zo leer je het ze
Kinderen eigen keuzes laten maken gaat niet meteen goed. Toch kan je al beginnen met het voorschotelen van keuzes als een kind bijvoorbeeld anderhalf jaar oud is.
Geef ze kleine keuzes
Vooral als de kinderen jong zijn, is het het beste om de keuzes klein te houden. Wil je kind vandaag liever de blauwe of de rode schoenen aan? Wil hij of zij een mutsje of een pet op?
Kies verschillende opties die jou volstrekt om het even zijn, maar waar je kind wellicht een duidelijke voorkeur in heeft.
Naarmate een kind ouder wordt, kan je de keuzes uitbreiden in opties, of ze wat complexer maken. Het gaat erom dat je dit langzaam opbouwt, en je kind zich steeds verantwoordelijker zal gaan voelen voor wat hij of zij heeft gekozen.
Het denkproces stimuleren
Als je een kind een keuze voorschotelt, is het belangrijk om het denkproces richting een keuze te stimuleren. Dit kan je doen door het stellen van vragen. Zal die knuffel op het einde van de dag niet te zwaar worden om de hele dag mee te dragen? Gaan die sandalen misschien na een dag lopen een beetje pijn doen, of niet?
Vertel je kind over de gevolgen
Kinderen hebben over het algemeen een sterke eigen wil, maar kunnen lang nog niet altijd de gevolgen van hun keuze overzien. Vertel dit er dus altijd bij als je kinderen een eigen keuze maken. Als hij of zij mag kiezen tussen een dikke of dunne jas, vertel er dan bij dat de een wellicht te heet is voor die dag, of juist te koud.
Laat je kind een foute keuze maken
Als een kind een voor zijn doen weloverwogen keuze maakt, maar deze pakt toch niet goed uit, is het belangrijk om je kind er aan te herinneren dat hij of zij die keuze zelf heeft gemaakt. Je kind wordt wellicht boos, maar leert zo wel verantwoordelijkheid te nemen. De volgende keer zal hij of zij waarschijnlijk een andere keuze maken.
Heeft je kind de verkeerde keuze gemaakt en heeft dit ernstigere gevolgen? Dan is je kind nog niet klaar om zulke grotere keuzes te maken. Neem dit dan voor de komende periode weer zelf over.
Lees ook: 10 tekenen die er op kunnen wijzen dat je kind ADHD heeft