Als de eieren over de datum zijn, kan je ze dan nog eten?
Het is zondagochtend. De croissantjes staan in de oven, je hebt de aardbeienjam al op tafel gezet en je besluit om er nog een eitje bij te koken. Dat hoort immers bij het zondagsontbijt. Je kijkt op de eierdoos, en shit, de eieren zijn over de datum.
Weggooien is natuurlijk zonde, maar kan je ze toch nog koken of is dat gevaarlijk? We zochten het voor je uit en hebben meteen een handige tip voor je.
Eieren over de datum, eten of niet?
Op de verpakking van eieren staat een ‘tenminste houdbaar tot-datum’. Dat betekent in principe dat de eieren na deze datum niet persé bedorven of gevaarlijk zijn. Er is een handige truc voor zodat jij niet meer je nog houdbare eieren hoeft weg te gooien.
Wat zegt het Voedingscentrum?
Wij halen graag onze informatie van het Voedingscentrum, aangezien zij wetenschappelijke informatie geeft over een gezonde voeding. Het Voedingscentrum adviseert om eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Ook adviseert het Voedingscentrum om de doos in de koelkast te bewaren, want dit voorkomt uitdroging. Eieren nemen snel geuren over. Bewaar ze daarom niet in de buurt van sterk ruikende producten. Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed. Als het ei niet meer goed is, is het ei uitgedroogd en heeft het een afwijkende geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Met deze hack zie je of een ei nog goed is
Als je de eierdoos heb weggegooid of gewoon nog even extra wilt checken of jouw eitjes nog vers zijn, dan kan je het volgende trucje gebruiken: vul een kom met een laagje koud water. Zorg ervoor dat er genoeg water in zit om het ei onder te dompelen, plus nog een paar centimeters.
Leg vervolgens je ei voorzichtig in de kom, en wacht een minuutje. Is het ei naar beneden gezakt en op zijn zijkant gaan liggen? Dan heb je geluk, het ei is nog helemaal vers.
Is het ei wel naar beneden gezakt, maar staat het rechtop? Ook dan kan je het ei nog eten, maar is het niet mega vers meer. Het wordt aangeraden om het ei dan zo snel mogelijk op te eten.
Als jouw ei blijft drijven, dan is hij niet meer vers. Maar om te weten of hij rot is, zul je eraan moeten ruiken en dan merk je het gauw genoeg.
Eieren invriezen?
Lopen de eieren in jouw voorraadkast richting die tht-datum, en ben je de komende dagen niet van plan om ei te eten? Dan kan je eieren invriezen.
Rauwe eieren vries je niet met schil in, want dan kan de schil breken. Je kunt het beste de eieren loskloppen in een bakje, en dat bakje vervolgens in de vriezer zetten. Haal het bakje uit de vriezer als je zin hebt om een lekker roerei of groenteomelet te maken.
Wat als je eieren hebt gegeten die over de datum zijn? Geldt dit voor volwassenen en kinderen?
Rotting in eieren wordt veroorzaakt door de aangroei van schimmels en bacteriën zoals salmonella en E. coli. Salmonella is een bekende en beruchte ziekmakende bacterie. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit.
Heb je een product gegeten waar (misschien) de bacterie salmonella in heeft gezeten? Dat kan je flink ziek maken. Maar de kans op ernstige gevolgen is klein. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Wel is het goed om op bepaalde symptomen te letten.
Symptomen salmonella
De verschijnselen van salmonella ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en houden vaak twee tot drie dagen aan. Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon.
Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan. Salmonella kan in uitzonderingsgevallen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen, botten en gewrichten aangetast kunnen worden. Dit kan gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten zoals krampen, diarree of verstopping veroorzaken.
Wanneer naar de dokter?
Ga naar de huisarts als je uitdrogingsverschijnselen hebt. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan.
Meer eierfeitjes?
- Waarom tikken moeders eieren kapot op de hoofden van kinderen? Lees hier waarom.
- Lees hier 6 alternatieve manieren om paaseieren te zoeken.