Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Dreumes 24 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de meest voorkomende eerste woorden van een baby

Er komt een moment dat je baby van een paar maanden oud gaat ‘praten’. Nog niet echt natuurlijk. Vaak is het meer kraaien en leert je kind geluiden te maken. De gilletjes vliegen je om de oren. Tot er echt klanken ontstaan en die klanken weer overgaan in brabbelen. Dan is het bijna tijd voor de eerste woorden van je baby.

Daarna, wanneer je kindje ongeveer een jaar oud is, gaat de spraak-taalontwikkeling in sneltreinvaart. Je baby leert praten en dat begint met een paar woorden. Dit zijn de meest voorkomende.

Dit zijn de meest voorkomende eerste woorden van bijna elke baby

Een verrassing zal het niet zijn: ‘mama’ en ‘papa’ (afhankelijk van de gezinssamenstelling) zijn de eerste woorden van bijna elke baby. Korte, simpele woorden met een dubbele zelfde klank die regelmatig gebruikt worden wanneer je vaak tegen je baby praat. Zo rond de eerste verjaardag van je kind zal het echt gaan praten. Dat betekent niet dat de taalontwikkeling dan pas begint. Wanneer je baby nog in je buik zit luistert het al naar stemmen, klanken en woorden. Rond het eerste jaar van je kindje begrijpt het dan ook heel veel. Gemiddeld kent je kind op dat moment zo’n vijftig woorden, maar ze ook echt uitspreken, dat volgt later wanneer je kind ongeveer achttien maanden is.

Meest gebruikte woorden

Andere woorden die in de vocabulaire van een eenjarig kind staan zijn: ‘eten’ of gerelateerde woorden zoals ‘melk’, ‘fles’, ‘hap’, woorden als ‘die’ of ‘daar’ en ‘hier’ of ‘ja’ en ‘nee’, ‘au’. Dingen die ze regelmatig horen zoals ‘poes’, ‘auto’, ‘bal’, ‘nijn’ (wanneer je bijvoorbeeld uit Nijntje voorleest).

Ook begroetingen die ze vaak horen komen voorbij in de eerste woorden van je baby: ‘hallo’, ‘hoi’ en ‘doei’. En natuurlijk gezinsleden zoals ‘opa’ en ‘oma’ en de namen van broertjes en zusjes (of een klank die erop lijkt). Voor elk kind zijn de eerste woorden weer anders. Dit komt omdat je kind leert van jou en de andere mensen om hem of haar heen. Woorden die het meest gebruikt worden, blijven hangen en die probeert je kindje op een gegeven moment te zeggen.

Een-woordfase

Dit zijn woorden uit de een-woordfase met daarin een stuk of twintig losse woorden die je baby vaak roept. Bij elk kind gaat de spraak-taalontwikkeling op een eigen tempo. Opeens zal je merken dat je kindje in de fase belandt waarbij het twee woorden bij elkaar uitspreekt zoals ‘mama weg’ of ‘papa slapen’. Je kindje kan nu best wat dingen zeggen, maar zich helemaal met taal duidelijk maken, dat lukt nog niet. Benoem daarom altijd wat je denkt dat je kind wil. Stel bijvoorbeeld vragen en kijk hoe je kind daar op reageert. Zo weet je kind dat jij het begrijpt en leer je weer nieuwe woorden aan. Op die manier leert je kind zich uit te drukken met woorden.

Baby’s leren praten

Er gaat heel wat aan vooraf om tot die eerste woorden van een baby te komen. Je stimuleert het praten van je kindje enorm door al vanaf de geboorte tegen hem of haar te praten. Vertel over alles wat je doet, bijvoorbeeld tijdens het aankleden of badderen. En benoem dingen en personen, ook als het lijkt alsof je baby je nog helemaal niet begrijpt. Je kind onthoudt meer dan je denkt. Ook voorlezen ontwikkelt het taalgevoel van je kind.

Onderzoek: praten tegen je baby of dreumes heeft een positief effect op het IQ

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme