Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Hatsjoe! 5 tips voor de eerste verkoudheid van je baby

De eerste verkoudheid van je baby kan je als moeder best bezorgd maken. Het is moeilijk om precies te weten wat je kind voelt, dus als moeder kan zo’n verkoudheid je kopzorgen geven. Daarom geven wij je vijf tips voor de eerste verkoudheid van je baby.

Een verkoudheid herken je aan niezen, hoesten of rode ogen. Ook kan je baby gezwollen handjes of zere oren hebben en hees huilen. De neus van je baby zit dicht of je kleintje heeft juist een loopneus. Ook kan er koorts of hoofdpijn optreden.

Zo herken je een verkoudheid

Bij koorts, een piepende ademhaling, sufheid of als je erg bezorgd bent kun je voor de zekerheid even de huisarts bellen. Anders kun je deze tips toepassen.

1. Laat je baby goed drinken

Het is belangrijk dat je baby blijft drinken. Afhankelijk van de leeftijd kan dit borstvoeding, flesvoeding, water of slappe thee zijn. Kamillethee kan een positief effect hebben.

2. Ademweg vrijmaken

Baby’s kunnen niet zelf hun neus snuiten dus er zijn manieren om je kindje daarmee te helpen. De wetenschappelijke vereniging van KNO-artsen raadt ouders aan om de neus te spoelen met zout water. Je kunt ook een speciale neusspray voor baby’s gebruiken, dit is een zoutoplossing. De Consumentenbond waarschuwt voor andere neusdruppels en sprays; vaak zijn die pas geschikt voor kinderen ouder dan twee jaar. Ook balsems met menthol zoals Vicks is bijvoorbeeld te heftig voor kleine kindjes. De balsem van Luuf is geschikt vanaf 6 maanden.

3. Maak neus en ogen schoon

Te vaak een snotneus afvegen kan een verkouden, klein neusje irriteren. Gebruik liever een watje met een beetje warm water om neus en ogen schoon te maken.

4. Rust

Zorg dat je kleintje genoeg slaapt en uitrust. Gaat dat lastig? Blader dan samen rustig door een voorleesboekje of zet wat ontspannende achtergrondmuziek aan.

5. Kantel het bedje

Als je verkouden kind plat ligt, hoopt het snot en slijm zich op. Door het bedje een beetje te kantelen, kan het slijm wat gemakkelijker stromen. Zet wat onder de poten van het bed of leg een kussen onder het matras.

Uit onderzoek bleek dat gekanteld slapen zonder toezicht wel risico’s met zich meebrengt. Dit komt omdat kindjes die ‘hellend’ liggen, zich makkelijker kunnen doorrollen op hun buik. Houd dus goed toezicht als je het bedje kantelt.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme