Het eerste trimester van je zwangerschap: week per week uitgelegd
YES, je bent zwanger en je zit midden in je eerste trimester. Een spannende tijd is aangebroken en je lichaam zal in korte tijd veel veranderen. Benieuwd wat er week tot week gebeurd met je lijf en je baby?
We vertellen het in dit artikel!
Eerste trimester
Want hoe groot is de baby in week 7? Wanneer gaat je buik daadwerkelijk groeien? En welke kwaaltjes kun je verwachten? Hieronder lees je wat je week per week in je eerste trimester te wachten staat: van week een tot en met week dertien.
Week 1
In de eerste week ben je eigenlijk nog niet zwanger. Hoewel je zwangerschap naar verluidt veertig weken duurt, draag je je baby in feite maar 38 weken. In je eerste week gebeurt er dus ook nog nauwelijks iets.
Het is in ieder geval goed om te starten met het slikken van foliumzuur. Stop uiteraard met ongezonde gewoontes zoals roken en alcohol drinken.
Week 2
In de tweede week van het eerste trimester vindt de ovulatie plaats. In deze week heb je de meeste kans om zwanger te worden. Benieuwd hoe je je ovulatie kunt berekenen? Lees dan dit artikel. Mocht je in ieder geval graag zwanger willen worden, dan is deze week hét moment om veel seks te hebben.
Week 3
In de derde week kun je – als het gelukt is – spreken van een zwangerschap. Vaak hebben vrouwen dat nog helemaal niet door. Het doen van een zwangerschaptest heeft over het algemeen ook nog geen zin, aangezien je nog te weinig hCg-hormoon in je lichaam hebt.
Lees ook: Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?
Week 4
Dit is de week dat je een positieve zwangerschapstest in je handen kunt hebben! Het kan ook zijn dat je een opgeblazen gevoel hebt, wat moe bent en je humeur alle kanten op schommelt. Vaak hebben vrouwen vanaf week vier ook pijnlijke borsten.
Wanneer je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, is het goed om je huisarts te informeren. Ook kun je alvast op zoek naar een verloskundigenpraktijk.
Week 5
Je baby is zo ongeveer zo groot als een zandkorrel. Toch gebeurt er al van alles in je lichaam. Het hart pompt bloed en de meeste organen van je baby starten met het ontwikkelen. Ook zal de embryo arm-en beenknoppen krijgen.
Het is in week vijf ook goed om daadwerkelijk een afspraak te maken met de verloskundigen. Vaak kun je vanaf week zes terecht voor een echo en zie je voor het allereerst je kleintje.
Week 6
Je gaat je steeds meer echt zwanger voelen, en dat klopt ook. Je kleintje begint echt met groeien en het kan goed zijn dat je steeds meer kwaaltjes ervaart. Je kindje krijgt onder meer een echt gezichtje en
Ook is er een grote kans dat je borsten groter worden. Vanaf week 6 komt heb je heel veel hCg-hormonen in je lijf.
Week 7
Je baby is inmiddels verdubbelt in grote, maar nog steeds minder dan een centimeter lang. Ook krijg je kindje echt armen en benen en vormt het zich steeds meer tot een echt mensje.
Sta vanaf week zeven niet gek te kijken als je vreetbuien krijgt. Je lijf is steeds meer energie kwijt aan het bouwen van je kindje dat je merkt dat je veel meer honger hebt dan daarvoor. Het kan zijn dat je ook misselijk wordt. Probeer dan geregeld kleine maaltijden te eten.
Week 8
Vaak krijgen vrouwen in week acht hun broek al minder goed dicht, simpelweg omdat hun buik (heel langzaam) groeit. Ook nu heeft je lijf weer meer hormonen in je lichaam dan in week 7 en dus is het niet gek dat je nog meer last krijgt van kwaaltjes.
Je kindje begint in week 8 voor het eerst te bewegen. Hoewel je dit niet voelt, is het natuurlijk gek om te bedenken. Ook groeit het hoofd ontzettend hart ten opzichte van het rest van het lijfje.
Week 9
Je baarmoeder wordt steeds groter en dus ontstaat er steeds meer druk op je blaas. Wat dat betekent? Heel veel meer bezoekjes aan het toilet. In week negen ervaren vrouwen vaak heel veel vermoeidheid.
De embryo is inmiddels zo groot als een framboos en ook krijg je kindje nu vingertjes en teentjes.
Week 10
Je embryo is nu geen embryo meer, maar een foetus. De geslachtsorganen beginnen zich nu te ontwikkelen, maar van de buitenkant kun je nog niet zien of het een jongetje of een meisje is.
Ook je baarmoeder is flink aan het groeien waardoor het goed kan zijn dat je al wat bent aangekomen. Daarnaast houd je ook meer vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel.
Week 11
Het geslacht van je baby is nu aan de buitenkant zichtbaar, maar is op een echo nog niet te zien. Ook is dit het moment waarop je het hartje van je kindje kunt horen bij de verloskundigen.
Mocht je last hebben van heel veel kwaaltjes in een heel hevig stadium: dat klopt. Vaak ervaren vrouwen week elf als de allerergste.
Week 12
Je baby is helemaal af en moet vanaf week twaalf vooral nog heel veel groeien. Maar… De basis is gelegd! Ook jouw buik begint flink te groeien omdat je baarmoeder ook flink groter aan het worden is.
Voel je je duizelig? Dat kan kloppen. Er gaat een grote hoeveelheid van je bloed naar je baby.
Week 13
Het eerste trimester zit er bijna op! Vaak betekent dat dat je zwangerschapskwaaltjes voorbij zijn en je vooral kunt genieten van je zwangerschap.
Je baby is inmiddels al zo groot als een perzik en hij of zij kan al vuistjes maken met z’n hand.
Meer lezen?