10 dingen die je allemaal voor en met je eerste kind doet (en bij de 2e niet meer)
Als jij ook meer dan één kind hebt, dan weet je dat je veel dingen anders hebt aangepakt bij je tweede (derde of vierde) baby. De baby’s na je eerste baby zijn natuurlijk net zo geliefd, maar je leert elke keer wat meer. Dus ga je er anders mee om dan met je eerste.
Het eerste kind vs. de tweede
Je normen en waarden blijven natuurlijk gewoon hetzelfde. En de liefde voor je kind ook, laat dat duidelijk zijn. Maar je wordt gewoon wat losser of minder strikt met bepaalde gewoontes/rituelen. Niet voor niets worden jongere kinderen ook duidelijk andere types dan ‘de oudsten’, later als ze groot zijn. Dat zal vast te maken hebben met bijvoorbeeld:
1. Zwangerschapsyoga
Zelfs voordat je eerste kind wordt geboren, doe je al dingen tijdens de zwangerschap die je bij daarop volgende zwangerschappen echt niet bent gaan doen. Tijdens je eerste zwangerschap sluit je je namelijk aan bij een zwangerschapsklasje zoals zwangerschapsyoga, -gym of iets in die trant. Met dit groepje kom je samen met allemaal zwangeren om even al jullie kwaaltjes te kunnen bespreken en helemaal stil te kunnen staan bij de baby in je buik. Bij de tweede? Neuh. Geen behoefte aan. Je hebt het toch allemaal al een keer gedaan?
2. Een zwangerschapsdagboek bijhouden
Alles wat je tijdens je zwangerschap meemaakt, houd je bij. Bijna van minuut tot minuut. In de mijne staan zelfs hele (hilarische) verslagen van ‘hoe ik mijn zwangerschap verborgen hield tijdens een werkborrel’ en van ‘toen ik het blije nieuws vertelde aan vrienden’. Erg leuk om terug te lezen. Hield ik bij de tweede weer zo’n leuk dagboek bij? Met hilarische anekdotes? Nope. Hoe ik het nieuws aan vrienden vertelde, blijft voor altijd een mysterie. Sorry ‘Benjamin’!
3. Alles bewaren
Die speciale babyboeken met plekken voor foto’s, een omschrijving van de kraamcadeautjes (en van wie je wat kreeg), de datum dat hij z’n eerste woordje zei, z’n eerste stappen zette, kortom waar niets dan mooie herinneringen instaan, inclusief haarlokje? Ja, die heb je van je eerste baby! En dan nog een heel foto-album vanaf de zwangerschap tot aan zijn eerste jaar: check. En een bewaaralbum met alle felicitaties voor de geboorte: aanwezig. Heb ik dit ook allemaal van de tweede? Euh. Nog niet. Daar ben ik mee bezig (hij wordt in maart 5).
4. Ontelbaar veel filmpjes
Bij elk ding wat je eerste doet, pak jij je camera of smartphone en film je uitgebreid zijn gebrabbel, gekruip, stapjes, lachje, het omrollen. Het maakt eigenlijk niet uit wat hij doet, als hij maar beweegt. Wacht, ik heb zelfs beelden van mijn slapende eerste baby. Bewegen was dus niet eens een vereiste. En bij de tweede? Ja, daar heb ik ook wat filmpjes van, maar de hoeveelheid begon vooral toe te nemen toen hij ongeveer drie was (de leukste leeftijd als je het mij vraagt). Want van een omrollende baby had ik al zoveel filmpjes…
5. Overal je kind mee naartoe nemen
Als je één kind hebt, neem je dat overal mee naartoe. Ik althans wel: naar de kroeg, het restaurant, een familie-etentje, feestjes en zelfs als ik uitgebreid ging shoppen, ging hij mee. Zodra kind twee er is, denk je wel drie keer na voordat je beide kinderen meeneemt naar dergelijke gelegenheden. Je laat ze liever thuis.
6. Alle aandacht aan je kind geven
Met één kind kun je hem alle aandacht geven. Zit je gerust uren te kijken hoe hij slaapt. En een jaar later kijk je toe hoe hij speelt met z’n autootjes of z’n babypuzzel. Maar nu. Nu heb ik echt geen tijd meer om uren te kijken naar het spel van m’n kinderen.
7. Een spaarrekening openen
Mijn man en ik presteren het dat we voor onze oudste al een rekening openden toen hij net uit mijn buik kwam en dat we dit voor de jongste (bijna 5 ja) nog steeds moeten doen. Ahum. Schandalig, I know. Maar áls we die rekening dan uiteindelijk voor hem gaan openen, dan maken we dat natuurlijk meteen goed door een mega-storting te doen.
8. Boodschappen doen met kind
Heerlijk om boodschappen te doen met mini in de kinderwagen. Negen van de tien keer ligt hij heerlijk te slapen en krijg je af en toe een glimlach van een voorbijganger (nadat hij een stiekeme blik in je wagen heeft geworpen: want hebben we niet allemaal de neiging om een glimp van zo’n mini op te vangen?). Als hij wat ouder wordt, gaat ‘ie mee in de buggy en geef je hem een cracker zodat hij zich rustig houdt. Allemaal ideaal. En reuze gezellig. Maar zodra je er meer dan eentje hebt, wordt boodschappen doen mét kinderen een kwelling. Een drama. En is het allesbehalve ‘gezellig’.
9. Iets bedenken als hij zich verveelt
Elke keer dat je kind zich verveelt, ga je bedenken wat hij kan doen. Laten we met Duplo gaan spelen! Of koekjes bakken! Naar het park gaan om takken te zoeken! Als je jongste zich verveeld, verwijs je hem door naar de oudste: en nu spelen.
10. Veel (merk)kleding kopen
Bij mijn eerste kind kocht ik de halve Bijenkorf leeg, de leukste merken, de mooiste kleren. Het was een groot shopfestijn. De tweede mag vervolgens die mooie kleren van de eerste afdragen. Natuurlijk krijgt hij ook weleens iets nieuws: van de H&M, WE of Zara. Die merken zijn toch allemaal veel te duur?
En denk je nu bij alles: wat zielig voor die tweede! Dat valt reuze mee, hoor. Want hij krijgt als Benjamin alle liefde en aandacht die hij nodig heeft. Want hij heeft een lieve grote broer die altijd over hem waakt (en zo iemand heeft de oudste nooit gehad).
Meer lezen?
- Moeders: dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt
- Twijfel je over een derde kind? Stop met twijfelen. Just go for it!
- 15x moeders over wat ze anders deden bij de opvoeding van hun tweede kind