8x eerste keren met je baby die je voor altijd zullen bijblijven
Als kersverse ouders zijn jullie natuurlijk helemaal in de wolken met de pasgeboren baby. Gelukkig zijn er het eerste jaar nog genoeg mooie momenten die je samen gaat meemaken. Welke eerste keren kijk jij het meeste naar uit?
Eerste keren met je baby
De eerste keer dat je je pasgeboren baby ziet is uiteraard een bijzonder moment. Want na negen maanden afwachten mag je eindelijk je kindje vasthouden. Daarna ontwikkelt je kindje zich zo snel dat je, voordat je het weet, alweer bij de volgende mijlpaal bent beland. Deze eerste keren zul je niet snel vergeten.
Lees ook: 5 vaardigheden die je leert tijdens je eerste maand als ouder
1. De eerste lach
Ronde zes à acht weken zal jouw kindje voor het eerst naar je lachen. Dit is een reactie op jou, bijvoorbeeld wanneer je met je hoofd dichtbij het gezichtje van je kindje komt of als je zelf moet lachen. Waarschijnlijk zal jouw hart, net zoals die van de meeste ouders, hier gelijk van smelten. Deze eerste lach laat zien dat er een emotionele band ontstaat tussen jou en je kindje. En geeft jou wellicht ook de bevestiging dat je het goed doet als ouder.
De ontwikkeling van humor begint misschien al vroeger dan je zou denken, baby’s vinden het bijvoorbeeld grappig als iets niet gaat zoals ze verwachten, zoals wanneer je gekke geluiden maakt of ineens tevoorschijn komt. Later volgt nog de schaterlach en na zes maanden de sociale glimlach die je kindje alleen geeft aan bekenden.
Lees ook: Waarom baby’s lachen en brabbelen tijdens het slapen
Lees ook: 10x zo laat je baby zien dat je het geweldig doet als kersverse ouder
2. Eerste keer omrollen
Je dacht misschien dat je baby nog rustig bleef liggen maar ineens heeft hij of zij zich omgerold. Het kan misschien ook even schrikken zijn, want vanaf nu moet je je baby extra goed in de gaten houden. Tegelijkertijd is het natuurlijk hartstikke knap dat je kindje dit zelfstandig kan en zul je als ouder dan ook erg trots zijn.
De meeste baby’s kunnen tussen de vier en zes maanden voor het eerst omrollen. Het is vaak de eerste grote beweging die een baby zelfstandig kan maken. Hoe stimuleer je dit? Tummy time! Wanneer je kindje regelmatig (onder toezicht) op zijn buik ligt helpt dit de nek- en schouderspieren te versterken.
Lees ook: Dit is waarom rollen zo belangrijk is voor baby’s
3. Eerste keer vaste voeding
Of je nou borstvoeding of flesvoeding geeft, er komt een moment dat je de overstap naar vaste voeding maakt. En dat is een speciaal moment. Want hoe reageert jouw kindje op zijn eerste hapje en welke groente vindt hij wel of juist niet lekker? Je kindje leert vanaf dat punt steeds meer verschillende smaken kennen.
Je kunt zelf groente- en fruithapjes maken maar je kunt deze ook kopen in de supermarkt. Sommige ouders kiezen in plaats hiervan voor de Rapley-methode, waarbij je kindje geen gepureerde hapjes krijgt maar je hem of haar gelijk hele stukken groeten en fruit geeft.
De meeste baby’s zijn rond de zes maanden klaar om te beginnen met vaste voeding, maar je kunt er ook al eerder mee beginnen om je kindje er alvast aan te laten wennen. Dit worden ook wel oefenhapjes genoemd, hier kun je al vanaf vier maanden mee beginnen. Kijk wel of je baby hieraan toe is, dit merk je doordat hij of zij smakkende geluiden maakt en het eten uit je mond kijkt. Daarnaast is het belangrijk dat je kindje goed rechtop kan zitten en goed kan slikken.
Lees ook: Kleintjesmethode voor als je baby begint met de eerste hapjes: wat houdt het in?
Lees ook: Voedingsschema per leeftijd: dit mag jouw kindje eten
4. De eerste tanden
Wat is dat nou? Ineens zie je een tandje verschijnen in de mond van je baby. Wellicht zag je dit al aankomen omdat je kindje hier de laatste tijd al last van had.
De eerste tanden komen meestal tussen de zes en twaalf maanden door, dit kan wel heel erg verschillend zijn per kind. Baby’s hebben dan veel behoefte aan bijten, een bijtring is dan ook ideaal. Ook zal er veel speeksel vrijkomen en zal je kindje wat huileriger zijn. Het wordt aangeraden om gelijk een gewoonte te maken van het tanden poetsen.
Lees ook: De eerste tandjes: wanneer komen ze door en welke tandjes krijgen baby’s?
5. Eerste keer zitten
Je baby kan steeds meer en wanneer hij of zij leert om te zitten, ben je als ouder natuurlijk super trots. Bovendien zorgt dit ervoor dat je kindje met de kinderstoel aan tafel kan schuiven, ook een stuk handiger.
Baby’s kunnen vaak tussen de vier en zeven maanden proberen om zonder ondersteuning te zitten, hier kun je als ouder ook samen mee oefenen. Tussen de zes en negen maanden kunnen de meeste kindjes zelfstandig zitten.
Lees ook: Vanaf wanneer mag je een baby laten zitten?
6. Eerste keer kruipen
Je kindje was misschien al hard aan het oefenen, maar wanneer het dan eindelijk echt lukt om te kruipen is dat een speciaal moment. De meeste baby’s leren kruipen tussen de zes en tien maanden. Ook dit verschilt erg per kind.
Kruipen zorgt ervoor dat jouw kindje de wereld nog meer kan gaan ontdekken en geeft hem of haar meer zelfstandigheid. Het is nu belangrijker dan ooit om het huis babyproof te maken voor je kindje want voor je het weet zit hij of zij met de vingers in het stopcontact.
Lees ook: Zó krijg je je huis veilig voor de komst van een baby
7. De eerste stapjes
De eerste stapjes van je kind zul je niet snel vergeten. Deze grote mijlpaal maakt vaak veel indruk. Misschien liep je zoon of dochter al met een loopkar door het huis, maar dat hij of zij dit ineens zelfstandig kan is misschien ook wel even wennen is.
De meeste kinderen houden zich eerst nog vast tijdens het lopen, bijvoorbeeld aan de rand van de tafel of bank. Dit kunnen ze meestal tussen de acht en vijftien maanden. Rond de achttien maanden leren de meeste kinderen om zelfstandig te lopen. Als ouder kun je je kind hier op verschillende manieren bij ondersteunen.
Lees ook: Zo kun je zelf lopen bij jouw kind stimuleren
Lees ook: Weg met die schattige babyschoentjes! Leer je kind lopen op blote voeten
8. Het eerste woord
Mama of papa? Het eerst woord dat je kind uitspreekt zul je zeker onthouden. Je kindje begint steeds meer klanken uit te spreken en het eerste echte woord wordt vaak tussen de één en anderhalf jaar uitgesproken. In het begin zullen dit maar een aantal worden zijn, maar na een tijdje gebruiken ze ineens veel nieuwe woorden en kunnen ze zelfs twee-woordzinnen maken.
Misschien begrijp je als ouder in het begin niet altijd wat je kindje zegt, maar na een tijdje zal dit steeds makkelijker gaan. Bovendien kun je het praten ook stimuleren, wat alleen maar goed is voor de ontwikkeling. Daarnaast is het natuurlijk erg gezellig voor zowel jou als voor je kindje om met elkaar te kunnen communiceren.
Lees ook: Zo stimuleer je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby
Lees ook: Praten met je baby in het eerste jaar? Zo leer je babytaal