Je allereerste echo: dit kun je ervan verwachten
De eerste echo krijg je tussen de tien en dertien weken van je zwangerschap. De echoscopist kijkt dan hoe het met je baby gaat. Weten wat er precies wordt nagekeken en hoe de eerste echo in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit!
Het is natuurlijk altijd spannend om het kleintje in je buik voor het eerst te zien, fijn om te weten dus wat je ongeveer kunt verwachten.
Wanneer is de eerste echo?
Over het algemeen krijg je eerste echo tussen de tien á dertien weken, maar er zijn ook verloskundigenpraktijken die al een echo doen wanneer je zeven á acht weken zwanger bent. Een nadeel van een eerdere echo is dat er dan nog geen uitgerekende datum vastgesteld kan worden.
De termijnecho
De eerste echo wordt ook wel de termijnecho genoemd. Bij de eerste echo controleert de echoscopist:
- Hoelang je zwanger bent
- Of je baby zich in de baarmoeder bevindt
- De grootte van de baby
- Of het hartje klopt en of er afwijkingen zijn
- Of het een meerling is
Een inwendige of uitwendige echo?
Soms wordt de eerste echo inwendig gedaan, omdat je kindje zo beter te zien is. Dat is meestal alleen het geval als je heel vroeg in de zwangerschap zit, dat wil zeggen onder de 7 weken. De inwendige echo is niet pijnlijk, maar kan soms wel koud aanvoelen.
In alle andere gevallen wordt er een uitwendige echo toegepast. Hierbij wordt vaak geadviseerd om, zeker bij je eerste echo, met een volle blaas naar de afspraak te komen. Je volle blaas zorgt ervoor dat je baarmoeder tegen de buikwand aandrukt en zo is jouw kindje beter te zien op de echo.
Voorbereiden op de echo?
Je hoeft je niet voor te bereiden op je eerste echo. Wel kun je alvast nagaan wanneer je…
- voor het laatst gemenstrueerd hebt
- gestopt bent met de pil
- zwangerschapstest positief was
Op die manier weet je echoscopist of verloskundige ongeveer wat ze kan verwachten te zien in de buik en of dat klopt met wat jij zelf verwachtte.
Lees ook:
Zo kom je zonder echo achter het geslacht van je baby