Thea Tijssen
Thea Tijssen Kinderen 28 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

15x goudeerlijke dingen die ook op een geboortekaartje zouden kunnen staan

De baby is geboren! En natuurlijk deel je dit met de wereld via social en/of met een mooi geboortekaartje via de post. Kom maar op met die felicitaties. Hij is zo lief, zo mooi. Alles ging geweldig. Want hoe het echt was, zet je er natuurlijk niet op.

Eigenlijk zijn die geboortekaartjes of Facebook-posts daarom bijna allemaal hetzelfde. Je vertelt hoe je baby heet, hoe blij jullie zijn, wanneer en waar jullie kind is geboren, z’n gewicht en lengte en misschien voeg je er nog een leuke quote of gedichtje aan toe. Wat zou er nou op geboortekaartjes staan als jullie helemaal eerlijk waren over de bevalling en de baby?

Eerlijke geboortekaartjes

Waarschijnlijk dit soort dingen:

‘De baby ziet er nu nogal platgedrukt uit’

Begrijp ons niet verkeerd: we vinden onze baby het mooiste wat we ooit hebben gezien. Emotioneel gezien dan. We zijn niet blind. Maar dit kind heeft een heftige trip door het geboortekanaal gehad. En dat is te zien.

‘Die bevallingscursus was echt volkomen nutteloos’

Joh, moet ik doorademen? Wat waren de kansen dat ik helemaal zou stoppen met ademen? En was dit gebeurd, dan hadden we een veel groter probleem. En ik weet zeker dat de bevallingscursus daarbij niet had geholpen. We staan hier vast niet alleen in en we nemen het velen van jullie dan ook kwalijk dat jullie dat niet zeiden (voordat we hier 200 euro aan uitgaven).

‘Het geboorteplan is in de prullenbak verdwenen en er zal nooit meer over worden gesproken’

Tja, dat geboorteplan. Oké, het was misschien iets te gespecificeerd, vasthoudend, naïef en soms misleidend. Dat geven we toe. Waar we het niet meer over willen hebben, is de playlist die we eraan toevoegden (veel Adele) of de sjamaan die we eigenlijk hadden willen bellen. Iedereen die het lef heeft dit ooit nog ter sprake te brengen, zal worden gemeden. Sterker nog: privileges zoals knuffelen met de baby zullen worden ingetrokken of geweigerd.

‘Zo’n 95% van het zorgvuldig ingepakte vluchtkoffertje bleef onaangeroerd’

Wat dacht ik in godsnaam toen ik die dikke pil, waarvan ik meer dan de helft nog moest lezen, inpakte? Dat ik daar lekker uitgebreid de tijd voor zou hebben? Ik ging geen weekendje weg. Ik ging bevallen! En waarom 17 verschillende outfits voor de baby? Het was z’n geboorte, geen modeshow. En mijn stijlvolle ik-ben-net-bevallen-nachthemd voor in het ziekenhuis, die had ik uiteindelijk tijdens de bevalling al aan. Denk je dat-ie daarna nog toonbaar was? Nope. Geen verdere details.

‘Dit is ons eerste en meteen ons laatste geboortekaartje, want ik wil nooit meer die hel doorstaan’

We kunnen hier kort en lang over praten, maar we laten het aan je eigen verbeelding over. De bevalling was een hel en willen we dat nog een keer meemaken? Nee. Maar je vergeet alle pijn toch meteen weer? Nee.

‘Onze twee namen staan er wel onder, maar raad eens wie al het werk heeft gedaan? Juist’

Dat jullie het even weten. Want die trotse papa die mag dan best trots zijn, maar die viel dus flauw. Dus tja, daar hadden we niet zoveel aan. Jammer joh.

‘Ik bied bij deze mijn excuses aan aan de verpleegkundige die bij de bevalling was. Ik meende het niet toen ik zei dat je een harteloze bitch bent die nooit zelf een kind ter wereld zal brengen’

Wat kunnen we hier verder over zeggen? Niet zoveel denk ik hè. Jullie hebben het beeld nu op je netvlies. De juiste toonhoogte erbij en dan is het plaatje compleet. Zo erg dus. Maar ja, moment suprême, je kent het wel. Of niet. En in dat laatste geval zou ik dat lekker zo houden.

‘Bij de geboortegegevens zijn we één feit vergeten toe te voegen: 4 cm. Dat is hoeveel ik ben uitgescheurd’

En dat doet pijn. En daarna krijg je hechtingen. Dan weten jullie dat als jullie op kraamvisite komen waarom ik nogal moeilijk loop. Het is geen toneelstuk, het is een f..ing real life soap, mensen!

‘De term huilbaby is op ons kind niet van toepassing, maar ‘een gillende hyena’ is het wel’

Die van ons huilt niet continu, maar áls ie huilt, dan weet de hele straat dat. Al denkt de hele straat dan dat er heel andere dingen gebeuren. Ze denken wellicht dat er een hyena wordt gevild, zoiets. We hebben nog de illusie dat het overgaat als hij straks baby-af is.

‘Een bevalling is geen prachtige ervaring van oerkracht. Het doet gewoon belachelijk veel pijn’

Lerares van de bevallingscursus, we kijken je wantrouwend aan. Jij leugenaar…

‘Er is geen kledingstuk comfortabeler en nuttiger dan gaasonderbroekjes’

Serieus, als iemand van jullie binnenkort een baby krijgt en zich afvraagt wat voor ondergoed de moeder-to-be moet meenemen naar het ziekenhuis of geboortecentrum: je hoeft je er niet druk om te maken. Pak gewoon honderd van die verschrikkelijk oncharmante gaas-onderbroekjes die je in het ziekenhuis gratis krijgt. Ze zien er dus niet uit, maar zitten geweldig en je wilt ze zo lang mogelijk dragen. (Op een gegeven moment moet je echt weer je normale ondergoed gaan dragen, maar je kunt dat moment vrij lang rekken, weet ik uit ervaring).

‘Te veel mensen kwamen op bezoek en bleven te lang’

We snappen het, jullie willen kwijlen over baby, maar we willen heel graag rusten om alles in het gareel te krijgen. We waarderen het als jullie ons tijd en ruimte geven om dat te doen. Dus: kom ons huis alleen binnen als je bent uitgenodigd.

‘Dingen die voorheen zo makkelijk gingen, zijn ineens verdomde moeilijk’

Gewoon plassen bijvoorbeeld. Wist je dat je pas naar huis mag na de bevalling als je hebt geplast? Je denkt nu misschien: appeltje, eitje. Geloof ons: als alles daaronder bont en blauw is, dan is plassen allesbehalve makkelijk. En dus moet je dan een nachtje blijven. Jammer joh. Kathetertje erin en het plassen gaat vanzelf. Mag je het morgen weer proberen.

‘Dankzij de baby ben ik zelden voor 13.00 uur gewassen en aangekleed’

Dus waag het niet om voor 13.00 uur onaangekondigd langs te komen. Er wordt namelijk niet opengedaan. Onder geen beding.

‘We zetten het geboortegewicht op dit geboortekaartje, maar serieus: who cares?’

Waarom is dit gebruikelijk? Wil je soms weten hoe lang je ‘m moet koken of zo? Dat mag niet, hoor. We vinden onze baby leuk. Sterker nog: we hebben de drang om in die schattige wangetjes te bijten. Nee, we willen onze baby niet opeten.

Heb je vrienden met een pasgeboren baby en ga je ze binnenkort een bezoek brengen? Lees dan eerst even deze do’s en don’ts rondom het concept ‘kraambezoek’.

12x dingen van je kind om te bewaren voor later

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme