Help, mijn baby is eenkennig! Alles wat je wil weten over eenkennigheid
En opeens heeft je baby het door wanneer je weggaat. Plots weet hij wat het betekent wanneer je je jas aandoet, de boodschappentas pakt en de deur achter je dicht doet. Jij gaat weg en je neemt hem niet mee. Je laat je baby achter. Bij oma, bij de oppas, bij de juf. Allemaal mensen die niet zijn papa of mama zijn. Je baby is eenkennig, en die fase van eenkennigheid is een feest voor iedereen.
Dat je baby eenkennig is als je hem achterlaat bij de oppas of opvang is misschien wel het meest concrete voorbeeld, toch komt eenkennigheid in vele vormen en tranen. Zo kan je kind ook al droevig zijn wanneer je even naar de wc gaat. Hij voelt zich verloren en verlaten. Je moederhart breekt, het hart van je baby breekt. Iedere keer opnieuw, in duizend stukjes. Wees getroost: dit barre afscheid is niet voor altijd.
Je baby is eenkennig
Sla een boek als Oei ik groei! open en je ziet dat iedere nieuwe fase van je baby zich laat kenmerken door eenkennigheid. Of het nu is bij 3, 6, 8,5, 11 of 13 maanden, je baby wil alleen maar jou als er veel nieuws op hem afkomt. Dat je baby eenkennig is zou je dus kunnen zien als een symptoom van een sprong, maar het kan ook op zichzelf staan. We spreken dan over de eenkennigheidsfase. In die fase gaat eenkennigheid hand in hand met verlatingsangst. Vaak versterken ze elkaar.
Relaties waarnemen
Tussen de 6 en 9 maanden oud begint je baby vaak eenkennig te worden. Rond deze periode kan je baby namelijk voor het eerst allerlei soorten ‘relaties’ waarnemen en uitvoeren. Die relaties komen in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan het knopje van het licht, waar je iedere ochtend met je baby op de arm op duwt. Je baby gaat nu beseffen dat er altijd iets in de kamer gebeurt – het licht springt aan of juist uit – als je op dit knopje duwt.
https://www.famme.nl/verlatingsangst-7-regels-kind-helpen/
Van het lichtknopje in de woonkamer tot de deur op de crèche, de wereld hangt in elkaar van relaties. Zo dringt het ook nu tot je baby door dat mensen en dingen zich altijd op een bepaalde afstand van elkaar bevinden. Dat blijkt het meest uit de interactie met zijn ouders. Als jij als ouder de afstand te groot maakt zonder dat je baby daar iets aan kan doen, overvalt hem een gevoel van machteloosheid. Want hij verliest dan de controle over die afstand. En die deur van het kinderdagverblijf, die blijft dicht… Het resultaat: groot verdriet, paniek en onrust.
Het verschil tussen vreemden en bekenden
Bovendien leert je baby in deze eenkennige fase het verschil tussen vreemden en bekenden. Eenkennigheid, de naam zegt het al, is eigenlijk niets anders dan het hechten van je baby aan een of twee personen. Dit zijn de personen waarmee hij zich het meest vertrouwd voelt. Dat zijn vaak de ouders en belangrijke verzorgers.
Vreemdenangst
Een logisch gevolg daarvan is dat je baby beseft dat niet alle mensen papa en mama zijn. Als papa en mama weggaan, of als vreemden bij hem in de buurt komen, dan kan dit een beetje spannend zijn. Deze vreemdenangst is misschien niet zo gezellig, maar hoort nu eenmaal bij de emotionele ontwikkeling van je kind.
Verlatingsangst
Hoe verdrietig het soms ook is, eigenlijk is de eenkennigheid louter een goed teken: je kind is zich aan het hechten. Waar voorheen iedere persoon met een flesje in de hand troost kon bieden, leert je kind nu dat mensen of dingen die uit zijn blikveld zijn, wel blijven bestaan. Hij begrijpt nu dat als jij weg bent, je dus ergens anders – zonder hem! – bent.
Hij begrijpt dus dat je weg bent, maar hij begrijpt nog niet dat je terugkomt. Dat brengt ons bij de verlatingsangst. Wanneer jij weggaat, is je baby nog niet in staat om zich richting jou te verplaatsen of zichzelf gerust te stellen dat je terugkomt. Het gevolg: angst om alleen gelaten te worden. Hij wil zich aan jou vastklampen, want dat is zijn veilige plekje.
‘Oma moet weg!’ 5x tips om je kinderen minder eenkennig te maken
Hoe lang duurt eenkennigheid?
Zoals we hierboven al noemden, kunnen de eerste tekenen van de eenkennigheid beginnen tussen de 6 en 8 maanden. De piek komt vaak iets later, tussen de acht en achttien maanden. En nu wil je vast weten hoe lang je baby eenkennig blijft, maar helaas: dit verschilt per kind. Bij het ene kind duurt het maar een enkele weken, bij het andere kind kan het maanden (of nog langer) duren.
Net zoals alles is dit een fase en gaat het vanzelf voorbij. De meeste kinderen zijn er rond hun derde verjaardag helemaal van af, al zijn er ook heus kindjes die er op de kleuterschool nog last van hebben. Tips om om te gaan met eenkennigheid, zoals verstopspelletjes en wentijd, lees je hier.
https://www.famme.nl/verlatingsangst-7-regels-kind-helpen/