Een waterbevalling: dit zijn de voordelen en zo gaat het in z’n werk
Als je zwanger bent, kijk je vaak uit naar de bevalling, of je ziet er misschien een beetje tegenop. Gelukkig zijn er in de afgelopen tijd steeds meer nieuwe manieren waarop je op intieme wijze kan bevallen. Eén daarvan is een waterbevalling.
Steeds meer vrouwen zijn enthousiast over bevallen in bad. Het heeft namelijk significante voordelen voor zowel moeder als baby. Hoe gaat een waterbevalling precies in z’n werk? En wat zijn deze voor- en misschien ook nadelen precies?
Zo werkt een waterbevalling
Als je hebt besloten dat je graag in een bad wil bevallen, kan je hier in stappen zodra de actieve fase van je bevalling is begonnen. Dit betekent dat je regelmatige weeën hebt. Het water is 37 graden, en het is belangrijk dat het water deze temperatuur blijft. Door het warme water kan je de weeën beter opvangen, en begint het opvangen van de weeën.
Na een uur of twee wordt vaak aangeraden om het bad even uit te gaan, en even rond te lopen. Zodra je daarna weer in het bad gaat zitten, heeft het water opnieuw een ontspannende werking op je lichaam.
Als de ontsluiting eenmaal volledig is, kan je ervoor kiezen om ook in het water te bevallen. Zodra je baby in het warme water wordt geboren, wordt de luchtpijp afgesloten, zodat je kleintje niet onder water ademhaalt. Hij of zij krijgt dan nog genoeg zuurstof via de navelstreng. Pas als je je baby langzaam uit het water tilt, en de koude lucht de huid raakt, zal je baby zelf gaan ademen.
Als bevallen in het water niet iets is voor jou, kan je het water ook alleen gebruiken om de weeën op te vangen. Zodra de uitdrijving begint, kan je er voor kiezen om dit bijvoorbeeld wel op bed te doen.
Een waterbevalling kan veel voordelen hebben. Voor de moeder qua ontspanning, maar ook voor de baby.
Voordelen voor de moeder
1. Omdat water ontspant, heeft het een pijnstillend effect.
2. Je bent flexibeler in het water, omdat je gewichtloos bent. Je kan dus elke gewenste positie aannemen om de weeën op te vangen. Dit is moeilijker op bed.
3. Ontsluiting verloopt vaak sneller, omdat de spieren in en rond je baarmoeder door het warme water beter ontspannen. Hierdoor daalt je baby sneller in en vangt de uitdrijvingsfase vaak sneller aan.
4. Het perineum, het stukje huid tussen je vagina en anus, wordt door het water soepeler, waardoor deze minder snel inscheurt bij een bevalling.
5. Door het warme water wordt er over het algemeen meer oxytocine aangemaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de placenta na de geboorte sneller wordt geboren, omdat de persweeën vaak krachtiger zijn.
Voordelen voor de baby
1. Omdat je spieren in het warme water beter ontspannen, wordt de persdrang geleidelijker opgebouwd.
2. Bij geboorte komt je baby eerst terecht in warm water. Dit maakt de overgang van jouw warme buik naar de koude buitenwereld fijner voor je baby.
De nadelen van een waterbevalling
Hoewel er meer voor- dan nadelen op te noemen zijn van een waterbevalling, zijn er wel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit in bad te bevallen.
1. Hoewel je baby geen risico loopt op infectie omdat je in bad zit, moet je er wel rekening mee houden dat al het badwater ververst moet worden als je er langer dan 24 uur in zit. Dan ontstaat er namelijk wel een klein risico op infectie. Dit is de reden dat moeders vaak pas in de actieve fase in bad gaan zitten.
2. Lang niet iedereen heeft een geschikt bad van het juiste formaat klaar staan om in te bevallen. Deze kan je wel huren, maar hiervoor zal je van te voren dus wat uitzoekwerk moeten doen. Deze baden zijn ook niet gratis. Denk aan huurkosten tussen de 100 en 300 euro. Deze kosten worden vaak niet gedekt door verzekeringen. Sommige ziekenhuizen hebben baden waar je in kan bevallen. Zoek dus van tevoren uit welke dat betreft.
3. Hoewel zowel jij en je baby ook in bad goed gecontroleerd kunnen worden met draadloze en waterdichte apparatuur, zijn niet alle verloskundigen even comfortabel met een waterbevalling. Bespreek dit dus van tevoren. Als jij toch zeker bent van je beslissing, is het aan je verloskundige om een collega te vinden die jou kan begeleiden tijdens je bevalling.
Sta je op het punt te bevallen? Alles over het timen van je weeën