Zo overleef je een lange vlucht van 9+ uur
Misschien heb je het wel eens mee mogen maken: een lánge vlucht. In economy. Zonder entertainment en met huilende kinderen. Het. Is. Verschrikkelijk!
Je slaapt rusteloos, je krijgt last van je spieren, je huid raakt langzaam uitgedroogd en je voelt je vies als je eindelijk het vliegtuig uit rolt. Maar goed, je bent wel mooi op die droombestemming (geweest), en daar doen we het voor! Hieronder tips om de vlucht wat dragelijker te maken.
Deze post is ook een klein beetje voor mijn collega Muriel, die volgende maand weer vanuit Kaapstad naar Nederland vliegt. Hoe dat de vorige keer verliep, 19 uur, alleen met drie kinderen onder de vijf lees je hier > Het enige dat ik kan zeggen: respect! Gelukkig gaat dit keer de man wél mee.
Zorg voor entertainment
Zorg dat al je apparaten zijn opgeladen en download films of seizoenen van de favoriete series (als je het mij vraagt: House of Cards! of als je met kinderen bent: Monsters University). Zorg voor genoeg om te lezen, zoals boeken. Investeer in een goede koptelefoon. Oh, en denk maar niet dat je wat kunt werken op je laptop, er is simpelweg geen ruimte voor je ellebogen.
Maak het comfortabel
Trek een supercomfortabele outfit aan voor je in het vliegtuig stapt. Ik ga altijd voor een legging, losse jurk en een vest, sokken en misschien nog een sjaal (ook makkelijk als dekentje). Het draait allemaal om laagjes! Stop een extra paar sokken in je tas voor als je koude voeten krijgt.
Hoe je wat slaap kunt pakken
Om uit eigen ervaring te spreken: alcohol maakt je slaap alleen maar slechter op lange vluchten. Zorg dat je een oogmasker en nekkussen meeneemt. Mocht je nog zo’n kussentje in het vliegtuig krijgen, dan is die ideaal om je onderrug te ondersteunen als je iets onderuit zakt.
Les je dorst
Koop achter de douane een grote fles water die je mee het vliegtuig in neemt. Vraag het personeel of ze hem halverwege de vlucht willen vullen. Hydratatie is alles! Je doet er ook goed aan om wat lichtere maaltijden te kiezen (dus geen brood, rijst, vlees) aangezien je toch de hele tijd stil zit. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de vegetarische maaltijd: deze is meestal wel aardig, bevat veel groente en nog beter: jij krijgt jouw bordje eerder dan de rest van het vliegtuig. Als snack kun je zelf wat groente, fruit of noten meenemen. Zo stuiteren je kinderen ook niet door het vliegtuig door alle suiker.
Blijf gezond
Met zoveel mensen bij elkaar, is het niet gek als je een verkoudheid op griepje oploopt. Wie liever save than sorry is (zeker op intercontinentale reizen waarbij vrijwel iedereen één dag ziek is geweest in bijvoorbeeld Nepal), neemt antibacteriële gel mee en doekjes om tafeltjes, gordels en raamluikjes schoon te maken.
Neem dit altijd mee
Een klein toilettasje met wat basics (tandenborstel en tandpasta, je bril, gezichtsdoekjes, gezichtscrème, lippenbalsem, handcrème en een extra set contactlenzen) is altijd fijn als je langer dan vijf uur vliegt. Wie graag fris en fruitig uit het vliegtuig stapt stopt er nog wat make-up bij.
Pak het makkelijk in
Stop alles wat je nodig denkt te hebben tijdens de vlucht in een canvas tasje: je iPad, koptelefoon, snacks, water, je toilettas, nekkussen en oogmasker. De tas hang je aan de stoel voor je, de rest van je bagage gaat in de ruimte boven je (of check je in). Zo heb je meer beenruimte en heb je toch alles bij de hand. Bang dat er spullen uit je tas vallen? Gebruik dan je sjaal om alles in te stoppen.
Voor wie met kinderen vliegt: ben aardig voor je mede-passagiers
Toen je nog geen kinderen had trok je waarschijnlijk een grimas zodra er een vrouw met baby aan boord stapte. Inmiddels weet je: een huilend kind krijg je niet 1, 2, 3 even stil. Daarop bedacht een stel met baby om een goody bag aan hun mede-passagiers uit te delen. Iets voor jou? Of heeft de rest maar rekening te houden met jouw kind?
https://www.famme.nl/regels-laten-gaan/