Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding 7 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Voedingsdeskundige: 6x dit kun je tegen je kind zeggen voor een gezonde relatie met eten

Bewust bezig zijn met gezond eten geven aan je kinderen, kan soms nogal stress opleveren. Bijvoorbeeld wanneer je laat thuis bent, iedereen moe en hongerig is en je nog een voedzaam maal wil voorbereiden. Of wanneer je kind graag koekjes met je wil bakken of een stukje taart met je wil eten. Hoe ga je daarmee om? Voedingsdeskundige Dominique van Koken voor kleintjes geeft ons handige tips. Dit keer deelt ze tips over een gezonde relatie met voeding bij je kind.

Dominique is deskundige als het aankomt op een plantaardige opvoeding, maar vindt het net zo belangrijk om een goede relatie met eten voor te leven aan kinderen.

6x dit kun je tegen je kind zeggen voor een gezonde relatie met voeding

Een gezonde relatie met voeding betekent dat je geen oordeel hebt of jezelf dingen verbied als het gaat om eten. Je voelt je vrij om te eten wat je eet. Ook gaat een positieve relatie met voeding over eten om voor jezelf te zorgen. Je kunt dit al van kleins af aan leren aan je kinderen.

Dominique maakte daarom een lijstje met zes dingen om te zeggen tegen kinderen voor een gezonde relatie met voeding. We zetten ze op een rij:

  • Je hoeft je bord niet leeg te eten.
  • Al het eten geeft ons energie.
  • Vandaag eten we pizza.
  • Zullen we taart bakken? Ik heb zin in taart.
  • Als je buikje vol zit, mag je altijd stoppen met eten.
  • Hoe voelt je buikje nadat je ‘vul zelf in’ hebt gegeten?

Je hoef je bord niet leeg te eten

Dominique: “Kinderen voelen perfect aan wanneer ze genoeg gegeten hebben. Wat voor ons veel of weinig lijkt, kan voor een kind precies genoeg zijn. Focus daarom niet op een leeg bord, maar of een kind voldoende gegeten heeft. Oordeel niet over hoeveel je kind gegeten heeft. Niets zo beschamend als een oordeel over of je veel of weinig eet. Vertrouw erop dat je kind weet hoeveel het nodig heeft. Zeker als een kind goed groeit en ontwikkelt.”

Al het eten geeft ons energie

“Eten is energie. Of het nou een koekje of banaan is. Alles bevat kilocalorieën en daarmee dus ook energie. Het één met alleen wat minder vitamines dan het andere. Maar dat maakt het één niet direct beter dan het ander. Vermijd woorden als ‘gezond’ en ‘ongezond’. Het gaat altijd om het volledige voedingspatroon.”

Vandaag eten we pizza

Een keer pizza of patat eten? Gewoon doen, stelt Dominique: “Pizza is ook eten en geeft energie. Maak er juist niet een heel ding van. Hoe meer aandacht je het geeft, hoe specialer het wordt voor kinderen. Het hoeft geen speciale dag te zijn om pizza te eten. Je mag alles altijd eten. Daarmee maak je het juist een stuk minder speciaal en eten kinderen niet meer dan ze nodig hebben. Als het heel speciaal is gemaakt, kan het juist zijn dat kinderen veel meer eten dan wat hun buik aan kan. Want je weet maar nooit wanneer je het weer krijgt.”

Zullen we taart bakken? Ik heb zin in taart.

Gezond eten is natuurlijk belangrijk, maar Dominique legt uit dat een gezond voedingspatroon nog belangrijker is. Eet je kind over het algemeen gezond, dan is het prima om af en toe iets te eten dat wat meer suikers of minder vitamines bevat. Taart bakken omdat je er zin in hebt en niet alleen bij speciale momenten, bevordert een goede relatie met eten. Elke dag is speciaal en eten heeft daar minder mee te maken.

Als je buikje vol zit, mag je altijd stoppen met eten.

Hiermee bedoelt Dominique dat kinderen naar hun eigen lichaam leren luisteren. Wanneer je kind zelf goed kan aanvoelen dat het buikje vol zit, leert het eigen grenzen aan.

“Kinderen zijn nog in perfecte verbinding met hun lichaam en voelen als de beste aan of ze genoeg gegeten hebben. Neem dat serieus. Meer eten dan je buik aan kan omdat het bord nou eenmaal leeg moet, is voor niemand fijn.”

Hoe voelt je buikje nadat je ‘vul zelf in’ hebt gegeten?

Als je kind iets heeft gegeten en daar buikpijn van kreeg, dan weet het dat voor een volgende keer. Goed dus om met je kind na te gaan hoe het zich voelt na het eten van bepaald eten.

“Zonder oordeel of wijzende vinger. Wees er ook alert op dat je deze vraag niet alleen stelt als er koek, snoep of chips gegeten is. Gewoon eens random na een maaltijd zodat je kind die goede verbinding met het lichaam behoudt.”

Lees hier wat je vooral niet moet doen wanneer je kind met de pot mee gaat eten.

Zo leer jij je kinderen gezonde eetgewoonten aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme