Een carrièreswitch na je 35e? 5x zo pak je het aan
Tien jaar geleden wist jij nog precies wat jij wilde bereiken. Of misschien had je nog geen idee, en rolde je van de ene functie in de andere… hoe jij ook in deze positie terecht bent gekomen: jij bent toe aan een carrièreswitch. Maar is dat nog wel mogelijk na je 35e? In deze vijf stappen loodsen we je er doorheen.
Volgens de wet ‘gelijke behandeling bij de arbeid’ is het vanaf 2003 niet toegestaan om te discrimineren op leeftijd. Da’s mooi. Maar hoe pak je zo’n carrièreswitch dan aan?
Carrièreswitch na je 35e
Als jij erover denkt om van carrière te switchen, wil je deze vijf stappen even doornemen:
1. Ontdek wat je wilt
En ga daarbij vooral niet over één nacht ijs. Wat is je motivatie voor deze nieuwe stap? Waarom denk je dat je nieuwe carrière je niet gaat vervelen? Geef jezelf een deadline om erover ‘uitgedacht te zijn’ en stappen te ondernemen. Een carrièreswitch is nogal wat: je zult offers moeten brengen. Vraag jezelf af welke dit zijn en of het je dat waard is. Onderzoek ook of je niet gewoon een flinke werkdip hebt; kun je je huidige vak verdieping geven door bijvoorbeeld een cursus of een promotie, of is het écht op.
2. Informeer jezelf
Spannend misschien, maar het is ontzettend belangrijk, voor je de switch maakt: praat met mensen uit je ‘nieuwe vakgebied’. Is de praktijk zoals je je die voorstelt? Hoeveel verdient het eigenlijk? Maakt iemand meer of minder uren dan je verwacht? En welke opleiding is ervoor nodig?
3. Waar een wil is, is een weg
Kun je je huidige carrière combineren met een deeltijdstudie, een thuisstudie of moet je even helemaal fulltime terug de schoolbanken in? Is een studie eigenlijk wel nodig of is je nieuwe baan een vrij beroep? In dag geval: is er een manier om zo snel mogelijk veel praktijkervaring op te doen? En wat betekent dat financieel, misschien zul je eerst een tijd moeten sparen om de studie te kunnen bekostigen. Een carrièreswitch is niet niks, maar als je het écht heel graag wilt, vind je een weg.
4. Schakel je gezin in
Heb je een gezin, dan zal die zeker merken dat je bezig bent met je careermove. Probeer dus zoveel mogelijk je achterban te mobiliseren. Stel ze op de hoogte van je plan, kijk of ze hier en daar wat kunnen opvangen in geval van examens en andere nieuwe-baan-gerelateerde-dingen en laat ze duidelijk je enorme dankbaarheid blijken.
5. Go for it!
Je komt nieuw op de markt, dus je zult je ook opnieuw moeten bewijzen. Voordeel: je hebt levenservaring en je keuze was heel bewust, dit geeft je waarschijnlijk het doorzettingsvermogen om je écht hónderd procent in het nieuwe vakgebied te storten. Nadeel: natuurlijk ben je vaak ouder dan andere sollicitanten. Gebruik vooral eventuele overlappingen met je vorige carrière in je voordeel. Nu de jaren in je nadeel kunnen gaan werken (want: duurder), werkt ervaring juist in je voordeel (want: kwaliteit).