Durf te vragen: mijn zoon (4) eist alle aandacht op, hoe ga ik hiermee om?
In de rubriek Durf te vragen bespreken we elke week een opvoedvraag van een ouder die hij of zij zelf niet durft te stellen.
Deze week: “Mijn zoon (4 jaar) is erg druk en eist alle aandacht op. Hij heeft een sterk karakter en schreeuwt vaak. Ik ben bang dat zijn gedrag ten koste gaat van mijn andere twee kinderen. Wat moet ik doen?”
Aandacht voor kinderen die worden ondergesneeuwd
Florien Buss is pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf voor kinderen van nul tot en met vier jaar. Zij ziet verschillende kinderen voorbij komen.
“Kinderen maken er vaak een wedstrijd van en de een heeft nou eenmaal een hardere stem dan de ander. Ik vind het zelf altijd belangrijk om ook aandacht te geven aan de kinderen die worden ondergesneeuwd”, vertelt Buss.
Benoem het gedrag
Kinderen kunnen niet altijd aan het woord zijn. Buss vindt het dan ook belangrijk dat ze leren om op hun beurt te wachten of om soms even stil te zijn. Het gedrag benoemen is daarbij essentieel. “Wanneer een kind op de opvang veel aandacht opeist, benoem ik altijd dat de andere kinderen ook in de spotlight mogen staan. Zo vertel ik bijvoorbeeld: Jantje is nu even aan het woord en daarna mag jij weer”, zegt Buss.
Choose your battles
Kinderen komen er vaak al snel achter dat negatieve aandacht ook aandacht is. “Ik heb geleerd om dingen soms even te laten voor wat het is, je hoeft namelijk niet altijd de strijd aan te gaan”, vertelt Buss. Choose your battles is dan ook haar motto. Dit kan betekenen dat je soms even je kind negeert. “Dit klinkt misschien hard maar het is wel nodig. Want als je je kind continu corrigeert schenk je toch weer aandacht”, zegt Buss.
Wanneer het gedrag ten koste gaat van een ander kind, is het volgens Buss wel belangrijk om in te grijpen. “Ik zie wel eens dat kinderen ruzie krijgen met elkaar. Soms kijk ik even wat er gebeurt en in sommige gevallen lossen ze het samen op. Maar ik heb ook wel meegemaakt dat een kind een ander kind een klap geeft, dan grijp ik direct in”, beschrijft Buss.
Luister naar jezelf
Buss geeft aan dat het als ouder ook goed is om naar jezelf te luisteren. “Ik merk ook dat mijn emmertje op een bepaalt moment overloopt en ik niet de gewenste reactie kan geven. Dan kies ik voor mezelf en laat ik het even voor wat het is”, vertelt Buss.
Ook kan het helpen om er, in de hitte van de strijd, bij stil te staan dat je kind er niks aan kan doen en niet beter weet. Je kind wil graag alle aandacht omdat hij van je houdt en graag bij je wil zijn. En dit uit zich soms in verschillende uitdagende vormen.
Positief blijven
Ondanks dat je je kind niet alle aandacht kan geven die hij wenst, is het belangrijk om zo positief mogelijk te blijven. “Het zijn nog steeds kleine kinderen en je wil niet te streng zijn”, legt Buss uit. In plaats van te zeggen: ‘dit mag niet’, kun je zeggen ‘zou je misschien’. Het is belangrijk dat je duidelijk bent naar je kind maar dat hij tegelijkertijd ten alle tijden weet dat je veel van hem houdt.