Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Drop tijdens de zwangerschap: mag dat?

Drop: voor velen is het een lekker tussendoortje of een fijn middeltje tegen keelpijn. Maar hoe zit het eigenlijk tijdens je zwangerschap? Mag je dan gewoon drop eten? En zo ja, mag dat dan de hele dag door?

Wij vertellen je alles wat je erover wilt weten.

Populair tijdens een verkoudheid

Je hebt het in allerlei varianten: zoet, zout, Engels, hard, zacht, honing, vegan en nog veel meer. Mede daarom is drop een populair tussendoortje voor veel mensen, voor ieder is er wat wils. Weer anderen nemen drop alleen bij een verkoudheid, als ze bijvoorbeeld keelpijn hebben of veel moeten hoesten. Dan kan een dropje op zijn tijd verlichting geven.

Tijdens je zwangerschap moet je al op zoveel dingen letten, je mag niet alles eten en drinken, wat normaal niet zo erg is, maar als je bijvoorbeeld verkouden bent, is het juist fijn om regelmatig wat te eten en drinken. Waar je normaal misschien allerlei keelsnoepjes, dropjes en medicijnen tegen de keelpijn of het hoesten neemt, moet je daar tijdens je zwangerschap wel een beetje mee oppassen.

Mag je drop tijdens de zwangerschap?

Ben jij een liefhebber van drop, voor gewoon tussendoor of alleen tijdens een verkoudheid, en ben je momenteel zwanger? Dan heb ik zowel goed nieuws als slecht nieuws voor je. Het goede nieuws is dat je drop mag eten tijdens je zwangerschap, het slechte nieuws is dat je er niet te veel van mag nemen op een dag, namelijk maximaal drie.

De reden hiervoor is dat het eten van drop ervoor kan zorgen dat je bloeddruk stijgt. Nu is dit niet direct een probleem, zeker omdat aan het begin van je zwangerschap je bloeddruk zelfs een beetje daalt en je je daardoor wat vermoeider en duizelig kunt voelen.

Als er al sprake is van een hogere bloeddruk bij jezelf, dan is het beter om helemaal geen drop te nemen tijdens de zwangerschap. Het is namelijk zo dat een te hoge bloeddruk ervoor zorgt dat er minder voedingsstoffen en zuurstof bij de placenta komen. Daarnaast kan het ook nog eens leiden tot een zwangerschapsvergiftiging.

Hoe zit het met keelpastilles?

Als je echt een goede verkoudheid te pakken hebt en je erg last van je keel hebt of de hele dag en nacht loopt te hoesten, dan wil je daar graag iets voor innemen om het wat te verminderen. Zo zijn er veel verschillende keelpastilles en medicijnen tegen (kriebel)hoest. Mag je deze dan wel nemen tijdens je zwangerschap?

Helaas bevatten ook veel keelpastilles drop of zoethoutextract. Volgens Het Voedingscentrum mag je er daar acht van op een dag, zolang je niet van jezelf al een hoge bloeddruk hebt. Keelpastilles waar geen drop of zouthoutextract in zit, kun je veilig nemen tijdens de zwangerschap.

Ben je zwanger? Dit kun je dan beter niet eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme