Dromen, nachtmerries en nachtangsten: zo herken je de verschillen
Er zijn verschillende manieren van dromen die je bij je kind kunt herkennen. Maar wat is nou het verschil tussen dromen, nachtmerries en nachtangsten? We zetten het voor je op een rij.
Dromen, nachtmerries en nachtangsten
Vanaf de peuterleeftijd gaan kinderen meer dromen en krijgen ze ook af en toe een nachtmerrie. De oorzaak ervan is niet bekend, maar gedacht wordt dat dromen en nachtmerries ontstaan doordat je kind de indrukken van de dag verwerkt in zijn of haar slaap. Na een heftige gebeurtenis is de kans op een (nare) droom dan ook groter. Verder kan een nachtmerrie ontstaan door slaapgebrek, koorts, trauma en stress.
Je kind is aan het dromen
Dromen komen regelmatig voor en zijn heel normaal. Ze maken onder andere deel uit van de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze slaapfase is de hartslag en ademhaling vaak onregelmatig en kan er heel levendig gedroomd worden, legt de Hersenstichting uit. Kinderen verwerken tijdens het dromen hun dagelijkse ervaringen en emoties. Meestal zijn dromen positief of neutraal en weet je kind in de ochtend niet meer waarover het gedroomd heeft.
Zo herken je een droom:
- dromen gebeurt tijdens de late slaapcyclus in de REM-slaap
- je kind is rustig, maar de ogen bewegen snel onder de oogleden
- bij het wakker worden merk je weinig aan je kind
Dit kun je doen
Aan dromen kun je niet zo veel doen en dat hoeft ook niet. Een rustige bedtijdroutine en een veilige, ontspannen slaapomgeving zorgen voor een goede nachtrust voor je kindje.
Je kind heeft een nachtmerrie
Zelf heb je er ongetwijfeld ook weleens een gehad: een nachtmerrie. Dat kan beangstigend zijn, ook voor je kind. Een nachtmerrie komt meestal in de tweede helft van de nacht voor. Je kind kan wakker schrikken of gillen in zijn of haar slaap. Vaak is je kind echt even angstig na zo’n enge droom.
Zo herken je een nachtmerrie:
- een nachtmerrie gebeurt tijdens de REM-slaap, dus laat in de nacht
- je kind wordt bang wakker of is overstuur
- kinderen weten een nachtmerrie vaak goed na te vertellen
Dit kun je doen
Troost je kind na een nachtmerrie en leg uit dat het een nare droom was en dus niet echt. Misschien wil je kind er nog even over praten zodat het weer rustig in slaap kan vallen. Om een nachtmerrie te voorkomen, is een rustige bedroutine belangrijk, maar ook het vermijden van enge beelden en filmpjes op de tv en tablet kan helpen.
Je kind heeft nachtangsten
Dan is er nog iets wat tijdens de slaap van je kind kan gebeuren en dat is een nachtangst, ook wel pavor nocturnus genoemd. Nachtangsten zijn anders dan nachtmerries en ze komen voor in de leeftijd van drie tot ongeveer twaalf jaar. Bij een nachtangst is een deel van de hersenen van je kind wakker en een deel is in slaap. Hoe dit kan, is niet bekend. Nachtangsten komen voor in de eerste helft van de nacht, dat is een groot verschil met nachtmerries en dromen. Een ander groot verschil is dat je kind niet op je reageert.
Het is bijvoorbeeld aan het gillen of schreeuwen, misschien zelfs schoppen en slaan en je probeert je kind te troosten. Wanneer het niet reageert, heeft het een nachtangst. Dat kan vervolgens voor jou ook weer erg beangstigend zijn, maar het is onschuldig. Vaak stopt de nachtangst vanzelf en slaapt je kind gewoon weer verder alsof er niets gebeurd is. Ga dan zelf nog maar eens ontspannen slapen…
Zo herken je nachtangsten:
- komt voor aan het begin van de nacht
- je kind zit rechtop in bed, huilt, schreeuwt of slaat
- je krijgt je kind niet wakker
Dit kun je doen
Probeer bij een nachtangst van je kind zelf rustig te blijven en maak je kind niet wakker. Als het goed is, wordt je kind vanzelf weer rustig. Vermoeidheid kan nachtangsten verergeren, dus een vast slaapritme en voldoende slaap is essentieel voor je kind.
Heb je het gevoel dat je kind erg veel nachtmerries of nachtangsten heeft? Dan kun je de huisarts eens om advies vragen.
Wetenschappelijk onderzoek: door deze techniek heeft je kind veel minder nachtmerries