Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 26 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 8 dingen zorgen gegarandeerd voor een driftbui bij je peuter

Impulsief, uitdagend, aanhoudend en explosief. Als je het woord ‘peuter’ opzoekt, zul je waarschijnlijk deze woorden in de beschrijving vinden.

Peuters kunnen op zijn zachts gezegd vurig zijn. Deze acht dingen zorgen waarschijnlijk voor driftbuien bij peuters:

1. Het woord ‘nee’

Het zijn maar drie letters, maar het kan je peuter snel van slag maken. Jij hebt daarentegen een tiende van een seconde om je voor te breiden op zo’n aanval. Het gejammer gaat onmiddellijk van nul tot honderd decibel. Oh, en als blikken konden doden! Zachtere uitdrukkingen als ‘nu even niet’ of ‘laten we anders dit doen’ helpen waarschijnlijk niet, ze zijn niet gek. Daarentegen heeft je kleintje natuurlijk wel het recht om 100 keer per dag ‘nee’ te zeggen. Iets met ik ben twee en ik zeg nee. Over dubbele normen gesproken.

2. Als er eten wordt aangeboden

Jij biedt aan en je kleine wijst af. Je blijft maar volhouden en je kleine blijft zich maar verzetten. Het kan vermoeiend zijn. Je kleine die je achterdochtig aankijkt als je hem eten aanbiedt, woedend haar hoofd te schudden alsof je hem probeert te vergiftigen. Terwijl je nog dapper ‘het vliegtuigje’ doet om iets gezonds in zijn mond te schrijven, stopt ze het vliegtuigje halverwege in de lucht. Tenzij het chippies zijn, dan zijn ze zo zoet…

LEES OOK: Momenten uit je eigen opvoeding meenemen zorgen ervoor dat het moederschap makkelijker is

3. Gevaarlijke voorwerpen weghalen

Hoewel eten niet makkelijk in je kleine zijn mond gaat, gaan gevaarlijke voorwerpen er zonder moeite in. Alles wat ‘ie pakt moet ook in zijn mond worden gestopt, van lego tot oordopjes. Het weghalen van deze voorwerpen zorgt voor een oorverdovend gegil.

4. Veiligheid waarborgen = driftbuien bij peuters

Peuters hun gevoel voor gevaar resulteert in geen interesse in veiligheidsmaatregelen. Je kleine proberen vast te maken in de kinderwagen of autostoel maakt hem woedend, en dat terwijl deze marteling meerdere keren per dag moet worden uitgevoerd. Bestaat er iets als veiligheidsmishandeling?

5. Je tampons uit de buurt houden

Je kind zijn favoriete tijd van de maand is jouw minst favoriete tijd van de maand. Je tampons zijn een bron van grote opwinding voor je kleine. Ze zijn natuurlijk gemakkelijk vast te houden en hebben soms kleurrijke verpakkingen. Tuurlijk, met een peuter zorgt er nou eenmaal voor dat er soms gekke dingen publiekelijk worden getoond, maar er zijn enkele toiletbeurten die je liever alleen doet.

LEES OOK: Time out! Zo ga je om met je kinderen die ruzie met elkaar maken

6. Tijd om de luier te verschonen

Een luier verschonen of je kleine aankleden vraagt nogal wat inspanningen. Het begint te lijken op een gymnastiekevenement terwijl er flink wordt gezwaaid met armen en benen. Het enige verschil met een turner is dat je kleine niet lacht, maar schreeuwt. En peuters zin sterk. Je kunt het ook positief bekijken: het is een versterkende oefening voor jou en de spieren.

7. Bumba afzetten

De voor de hand liggende oplossing kan zijn om Bumba in de eerste plaats niet aan te zetten. Af en toe moet je naar het toilet en dan is het soms handig om even de tv aan te slingeren. Je kleine is helemaal geobsedeerd, het heeft bijna een hypnotisch effect, maar zodra het eindigt? Woedend.

8. Bedtijd

Aan het einde van de dag vol eeuwige peuter-gevechten, is het bijna knap dat je kleine nog de kracht heeft om bedtijd te bestrijden. Elke dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme