Lise Steegmans
Lise Steegmans Kinderen 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je deze drie woorden niet tegen je kind wilt zeggen voor het slapengaan

Als het eind van de dag dan eindelijk in zicht is, besluit jouw peuter zijn kont tegen de krib te gooien. Naar bed gaan? No way. En dus roep jij heel hard: ‘Ga naar bed!’

Dat moet je dus niet doen.

‘Ga naar bed!’

Je bent moe, je wilt televisie kijken, je wilt even een momentje voor jezelf. Je hebt de hele dag achter je kind(eren) aan gerend, nu is het tijd voor jou. En dat betekent maar een ding: je kind moet naar bed. Maar kinderen en naar bed gaan, het is nou niet de meest makkelijke combinatie. Ze treuzelen, verzinnen smoesjes, verstoppen zich. En dus is jouw geduld op, je toon is dwingender… En dat helpt allemaal niet om je kind naar bed te brengen.

Bedtijd

Ali Lazar is een slaapcoach voor kinderen en stelt dat ‘ga naar bed!’ het equivalent is van je kind haasten – juist op het moment dat je kind zich moet ontspannen. “Alles wat je kind doet om maar niet naar bed te gaan is een schreeuw om aandacht. Want voor kinderen staat bedtijd gelijk aan tijd waarin ze gescheiden worden van hun ouders. En dat gaat ze soms te snel…”, legt Lazar uit.

Stapje voor

Volgens de slaapcoach kun je beter rustig en uitgebreid afscheid nemen. Geef je kind vanaf een uur voor het slapengaan je onverdeelde aandacht. Speel een rustig spelletje of ruim samen op. Lees een boekje en laat je kind vooral kiezen. Zo bereid je je kind langzaam voor op zijn bedtijd. Nog een tip: zorg dat je je kinderen op subtiele wijze een stapje voor bent. ‘Wil je nog naar de wc voor het slapen gaan?’ of ‘Wil je nog een slokje water?’

Als je dit iedere avond herhaalt, ontstaat er een routine. Wanneer je kind dan nog eens gaat dwarsliggen en schreeuwt om nog een verhaaltje, dan kun jij terug grijpen naar jullie routine. ‘Vanavond houden we ons aan het schema, maar morgen kunnen we samen kijken welke verhaaltjes we allemaal nog kunnen lezen’.

Het komt eigenlijk op dit neer: hoe meer jouw kind je geduld en aandacht voelt, hoe meer ze daar in meegaan.

Sinds 2015 is er een bedtijdschema dat regelmatig viral gaat op social media. Waarom? Omdat ouders het er totaal niet mee eens zijn. Ontdek het schema hier.

De 60 seconden truc om je peuter naar bed te brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme