Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Kinderen 10 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Mijn dreumes is ineens een kieskeurige eter, wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Jantien (36) haar dilemma voor: ‘’Mijn dreumes is ineens een kieskeurige eter, wat moet ik doen?’’

“Als baby at Flore eigenlijk altijd alles wat ik maakte, of het nou (gepureerde) pasta, wortel, pastinaak of bloemkool was; ze at het allemaal op. Ook toen ze met de pot mocht mee eten, ging alles er goed in, van champignon tot vis tot vlees. Mijn schoonmoeder keek vol verbazing als ze weer een olijf zat weg te smikkelen, of een spruitje verslond.

Kieskeurige eter

Maar nu is ze vijftien maanden en is ze van de ene op de andere dag een kieskeurige eter geworden. Voorheen bleef ze bijvoorbeeld maar tomaten eten, nu moet ze er niks meer van weten. Zelfs brood met pindakaas wil ze niet meer hebben. En over dat brood gesproken; korstjes gaan er niet in, wat ik ook probeer. Ze zet het zelfs op een brullen als er nog korstjes op haar bord liggen en wijst naar mijn boterham dat ze die wil hebben. Ook als we avondeten en we hebben bijvoorbeeld aardappelen, vlees en gehaktballen, dan eet ze alleen haar vlees op en wordt ze woest als ze niet meer krijgt – terwijl al het overige eten nog op haar bord ligt.

Onrustige fase

Ik weet heus wel dat dit een fase is, maar ik merk dat ik er erg onrustig van word – en zodra ze die keel opzet, weet ik niet hoe snel ik haar moet ‘bedienen’ met wat ze wél wil eten, maar ik begrijp ook dat dit niet de beste manier is. Kortom: hoe pak ik dit eetgedrag aan?”

Tips van de opvoedexpert

Opvoedexpert-Esther-Jongerius
Mandy de Jager Fotografie

Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.

“Ineens minder of kritischer gaan eten is iets wat veel ouders ervaren bij hun dreumes rondom deze leeftijd. Waar baby’s het eerste jaar enorme lichamelijke groei doormaken, gaat dat rond deze leeftijd nog steeds hard maar wel wat minder. Dat is een verklaring waarom sommige kinderen ineens minder gaan eten. Daarnaast zie je vaak precies het gedrag wat hier omschreven wordt, niet meer alles willen eten.

Autonomie

Mooi dat je deze vraag stelt, want bewust omgaan met deze situatie kan invloed hebben op hoe het eetgedrag zich verder kan ontwikkelen. Je dreumes is vol in ontwikkeling en een van de belangrijkste pijlers is op dit moment autonomie (zelf kunnen bepalen). Dat zie je ook goed terug in de keuzes om dingen wel of niet te eten. Wat kun je nou doen om het gezellig te houden aan tafel en te blijven stimuleren dat ze divers blijft eten?

Geen druk

Zorg dat je geen druk legt op het eten en hou het gezellig aan tafel. Moeten proeven of hier de nadruk op leggen (‘hier, proef maar, heel lekker!’) kan juist averechts werken. Waardoor je kind nog minder gaat eten. Focus je op het samen zijn maak het leuk. ‘Hoor je dat? Dit kraakt in mijn mond, bij jou ook?’

Kleine beetjes

Bepaald eten kan ineens een drempel zijn voor je kindje. De structuur voelt gek of nieuwe dingen zijn spannend. Zorg dat je van die voeding maar een klein beetje op het bord legt. Dit maakt het overzichtelijker voor je kindje. Extra opscheppen kan altijd nog. 

Voor jezelf fijn om van te voren te bedenken hoe je wilt omgaan met het extra opscheppen van in dit geval het vlees. Als je dit zelf eigenlijk prima vindt, is het fijner om dit al duidelijk te hebben. Denk aan twee keer opscheppen of juist niet meer. Dit kun je vooraf dan benoemen. Of juist minder de eerste keer opscheppen, zodat je altijd de rest erbij kunt leggen als zij erom vraagt. Voorspelbaarheid is enorm helpend voor kinderen en als iets altijd hetzelfde gaat, zal dit na een paar keer wennen.

Wissel avondeten en lunch

’s Avonds zijn veel kinderen eigenlijk al te moe of te overprikkeld om goed te eten. Dan kan het een stuk lastiger zijn om afspraken te maken rondom het eten of om je kindje überhaupt te laten eten. Je kunt kijken of je eens kunt wisselen met avondeten en lunch. Brood eet makkelijker weg en wellicht voelt je kindje midden op de dag wel de ruimte om alles te proeven.

En over die korstjes, ook iets wat bij veel kinderen voorkomt. Het kost meer moeite om te eten, dus blijft het vaker liggen. Wat kan helpen is het broodje anders snijden, denk aan kleine stukjes of reepjes met korst eraan. Dan is de korst minder groot en gemakkelijker te eten.”

Ook Lydia legde haar dilemma aan Esther voor: “Hoe zorg ik dat mijn dreumes weer zelfstandig gaat spelen?”

Dilemma: ‘Mijn dreumes heeft verlatingsangst, hoe ga ik daarmee om?’ Pedagoog geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme