Real life TV: dit zijn de beste documentaires op Netflix om te bingen
Je kan veel zeggen over de winter: het is koud, donker, vaak nat en na de feestdagen blijft er bar weinig over om te vieren. Maar één groot voordeel van de winter is echter dat je lekker uren TV kan kijken zonder schuldgevoel. Ga dan voor deze documentaires!
De zomer dient zich echt vanzelf wel weer aan, maar tot die tijd blijf je ‘s avonds gewoon lekker binnen. En waarom zou je het nieuwe jaar beginnen met fictie, als je ook deze heerlijke, mindblowing en bizarre documentaires kan kijken?
Wij zetten onze favorieten van dit moment op Netflix op een rijtje:
1. Don’t fuck with cats
Sinds een maand een absolute hit op Netflix, en een van de documentaires waar iedereen het nu over heeft. Het bizarre verhaal begint met een luguber filmpje waarin kleine kittens worden mishandeld. Dierenactivisten proberen de dader op te sporen, maar de kattenmishandeling blijkt nog maar het begin te zijn. Lugubere misdaden en een online kat-en-muis spel volgen, en leiden helemaal tot de politieke organen van Canada. Opgeknipt in drie afleveringen, waarvan je mond steeds verder open valt.
2. The Staircase
Een absolute favoriet van iedereen die houdt van true crime documentaires, zoals bijvoorbeeld Making a Murderer. Centraal in dit verhaal staat een Amerikaanse schrijver, die ‘s nachts de politie belt met de schokkende mededeling dat zijn vrouw van de trap is gevallen, en is overleden. Onderzoekers sluiten moord echter niet uit, en een bijzonder spannende rechtszaak volgt. Hier in worden steeds meer duistere details uit zijn verleden openbaar gemaakt.
3. Cheer
Een meer luchtigere vorm van real life TV is de docu-serie Cheer. De serie volgt het junior college Navarro team, waarvan hun cheerleading-squad tot de absolute top van Amerika hoort. Ze trainen voor het jaarlijkse kampioenschap in Daytona Florida, waar ze hun titel willen verdedigen.
Tijdens deze serie zal je constant verbaasd en onder de indruk zijn van de tomeloze energie, training en skills van het cheerleading team. Maar ook blessures en de vaak moeilijke levens die de teamleden hebben gehad, komen aan bod.
4. The devil next door
Dit is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Een automonteur uit Amerika wordt aangezien voor Ivan Demjanjuk; ten tijde van de concentratiekampen ook wel ‘Ivan de Verschrikkelijke’ genoemd, door de martelingen waar hij zich in de kampen schuldig aan maakte. De man ontkent dit ten stelligste, maar moet toch voor de rechtbank in Israël verschijnen, en wordt oog in oog gebracht met kampoverlevenden. Spannend van de eerste aflevering tot de laatste.
5. Tell me who I am
Een ongelooflijker verhaal dan dat de twee broers in deze docu vertellen, zal je misschien niet snel horen. De broers waren op jonge leeftijd onafscheidelijk, tot één van hen in een ernstig ongeluk in een coma belandde. Eenmaal wakker geworden, herinnert de jongen zich helemaal niets meer van zijn jeugd. Alleen zijn broer herkent hij. De andere broer staat voor een lastig dilemma: vertelt hij zijn broer wel of niet over de verschrikkelijke jeugd die zij beiden hebben gehad?
6. Audrie & Daisy
Wat doe je, als je als tienermeisje -onder de invloed van alcohol of drugs- wordt misbruikt en de daders filmen dit en verspreiden het materiaal? In de docu staan meiden Audrie en Daisy centraal, dit dit hebben meegemaakt. Het internetpesten neemt bizarre vormen aan, en laat zien dat de maatschappij veel te weinig oog heeft voor de slachtoffers in deze situaties, met zeer ernstige gevolgen van dien.
7. Amanda Knox
Misschien heb je al wel eens van haar gehoord op het nieuws: de Amerikaanse Amanda Knox. Als uitwisselingsstudent woonde zij in Italië, waar zij werd verdacht van moord op haar huisgenote Meredith Kercher in 2007. Jarenlang getouwtrek tussen schuldig en onschuld volgden, waarbij er in het proces meerdere bizarre uitspraken werden gedaan. Het is al even geleden, maar gelukkig maakte Netflix er een serie van, zodat ook de wat jongere geïnteresseerden zich precies kunnen voorstellen wat er in die ene verschrikkelijke nacht is gebeurd.
8. Bikram
Mateloos populair over de hele wereld: Bikram yoga. Het doen van een bepaalde routine aan oefeningen, in een kamer die 40 graden heet is. Het is bedacht door Bikram Choudhury, al is de kans groot dat je dat na het zien van deze docu in twijfel trekt. Mix een twijfelachtige afkomst en veel bravoure met ziekmakende machtsmisbruik en verkrachting, dan weet je wat je ongeveer te wachten staat in deze opzienbare documentaire.
9. When they see us
Grote kans dat je tijdens deze vierdelige serie af en toe even een adempauze nodig hebt. In het verhaal staan vijf tienerjongens centraal. Vier zijn van Afro-Amerikaanse afkomst, en één Latino. Ze worden in 1989 verdacht van de verkrachting van een jonge vrouw in Central Park. De jongens werden veroordeeld en verdwenen in de cel na een oneerlijk proces, voor meer dan 12 jaar. Later bleek echter dat ze alle vijf onschuldig waren.
Deze serie laat zien dat racisme zeker in de jaren ’80 nog hoogtij vierde. Ook opvallend: President Donald Trump speelt een twijfelachtige rol in de docu, omdat hij er destijds van overtuigd was dat de 5 jongens schuldig waren, en zelfs opriep tot herinvoering van de doodstraf.
10. Twinsters
Wat doe je als je een appje krijgt van een vriend, die een clip stuurt van een video, met een meisje erin die er precies zo uitziet als jij? Met wat meer graafwerk komt ze er achter dat het meisje in de clip een actrice is, die na haar geboorte is geadopteerd, en nu in Zuid-Korea woont. En wat blijkt: de geboortedatum komt overeen. Het meisje neemt contact met haar op, en komt terecht in een wervelwind die haar leven voorgoed zal veranderen.
Op zoek naar meer inspiratie voor thuis? Daar maakten we dit handige overzicht voor met de beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij.
Wat zijn jouw favoriete documentaires op Netflix?
Lees ook:
- Post-Christmas chill: het nieuwe seizoen van creepy serie ‘You’ staat nu op Netflix
- 10 spannende thriller-series om te kijken als de kids in bed liggen