Van ‘kopvoeters’ tot meubels achter muren van een huis: dit kunnen kindertekeningen je vertellen!
Kinderen van 10 tot 15 jaar
In de puberteit gaan veel kinderen een stuk minder tekenen. Ze tekenen niet meer spontaan, maar willen mooie creaties maken en raken gefrustreerd als dat niet lukt. Ze vergelijken zichzelf voortdurend met leeftijdgenoten en concluderen dan dat zij minder getalenteerd zijn, om vervolgens maar helemaal op te houden met tekenen. Jammer, want juist voor pubers kan tekenen een enorme uitlaatklep zijn. Eenzaamheid en somberheid zijn onderwerpen in adolescententekeningen. Een typische pubertekening is een huilende wolf onder de maan: ‘Ik ben alleen op de wereld en niemand begrijpt mij.’ Ze tekenen ook graag zonder kleur. Ze houden van zwart-wittekeningen, wat hun vaak wat ongenuanceerde ‘goed-fout’ denken verbeeldt.
Het zoeken naar de eigen weg en het voornemen alles anders en beter aan te pakken dan de ouders, komt terug in hun voorliefde voor sciencefictionverhalen; ze tekenen graag buitenaardse wezens en onbekende planeten. Leerkrachten zouden er volgens Theresa Foks goed aan doen hun leerlingen tekenopdrachten te geven waarin het onmogelijke mogelijk is: Escherachtige gebouwen bijvoorbeeld, met trappen die onder en boven beklommen kunnen worden. Of utopieën, hun eigen perfecte wereld waarin oplossingen bedacht worden die niemand eerder verzon. Dit vrije associëren, waar ze vaak even toe aangezet moeten worden, helpt pubers om in het dagelijks leven oplossingen te verzinnen voor moeilijke vraagstukken. En daar heeft de gemiddelde puber er nogal wat van. Van het kiezen van een school, een studie en een beroep tot en met de beste liefde. Om te kunnen geloven dat je dit kunt, en dat je bovendien ooit de wereld gaat veranderen, heb je alle moed en durf nodig die je je maar kunt verbeelden. Dus laat ze vooral het onmogelijke tekenen.
Info
Het boek ‘Kinderen geven tekens’ door Theresa Foks-AppJe kind is er heilig van overtuigd dat die paar strepen het gezin moet voorstellen, jij ziet dat niet zo snel. Ben je nieuwsgierig naar de betekenis van de tekening van je kleine kunstenaar?elman, uitgeverij Eburon.