Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 28 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom jouw man nooit naar de dokter wil

Niemand vindt het fijn om naar de dokter te gaan, maar mannen hebben er écht een hekel aan. Waarom? Experts denken dat een doktersbezoek voor mannen gelijk staat aan de controle uit handen geven, en het verliezen van hun trots. Controlfreak of trots zijn is misschien geen ziekte, maar wel zeker een kwaal!

Te trots om hulp te vragen

Cleveland Clinic vroeg 500 mannen naar hun mening over doktersbezoeken en gezondheidsproblemen. Het blijkt dat zieke mannen zijn vaak veel te trots zijn om om hulp te vragen. Dit zorgt er vaak voor dat ze de standaardcontroles overslaan, en bij ziektes toch vaak de kat uit de boom kijken voordat ze naar de dokter gaan.  Net als het vragen om de weg als ze verdwaald zijn, vinden mannen het moeilijk om te erkennen dat er iets is dat ze zelf niet kunnen oplossen. Vooral mannen tussen de 20-40 jaar vinden dat ze enkel naar de dokter hoeven te gaan als er écht iets mis is en de pijn niet meer te houden is.

De man lost het zelf wel op

De maatschappij schetst vaak het beeld dat mannen, als ‘hoofd’ van een familie, zelf alles moeten kunnen doen. Het gras maaien, de muur repareren, of een lekkende kraan verhelpen, dat kunnen ze wel zelf. Problemen worden dan ook zelf opgelost, en naar de dokter gaan betekent dan ook dat ze moeten toegeven dat iemand anders meer kennis en ervaring heeft. Al dit gedrag is voor een deel te linken aan het stereotype van de alfaman en de bijbehorende gedragingen van mannelijkheid. Mannen die zichzelf als stoer bestempelen, zijn minder vaak eerlijk over hun symptomen en bezoeken minder vaak de dokter, dan een man die zichzelf niet per sé als stoer bestempeld.

https://www.famme.nl/je-man-ziek-hij-stelt-zich-echt-niet-aan/

Het topexcuus: tijdsgebrek

Een andere belangrijke redenen om niet naar de dokter te gaan, is het gebrek aan tijd. Je ziekmelden of later komen op werk voor een doktersafspraak, is iets wat mannen liever niet doen. De kost winnen en werken is vaak belangrijker dan hun eigen gezondheid, zeggen ze.

De bezorgde echtgenote

Zestig procent van de mannen gaat helemaal nooit naar de dokter, zelfs niet als ze ziek zijn, blijkt uit het onderzoek. Als mannen uiteindelijk toch gaan, blijkt het stereotype van de zeurende vrouw één van de belangrijkste redenen voor hun bezoek. Het onderzoek laat namelijk zien dat 83% van de vrouwen hun man aanmoedigt om naar de dokter te gaan en één op de vijf mannen gaf toe dat ze enkel naar de dokter gaan, zodat hun vrouw stopte met zeuren.

Hoe krijg je ze dan toch zo ver?

Geliefden kunnen helpen door te anticiperen en ze aan te moedigen om wel naar de dokter te gaan en de symptomen serieus te nemen. Samen onderzoeken, een afspraak te maken, of zelfs mee gaan op doktersbezoek zijn voorbeelden van hoe je je man zover krijgt om tóch naar de dokter te gaan. Uiteindelijk is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de man om hun eigen gezondheid serieus te nemen, maar als je een doktersbezoek ziet als een beetje hulp van een expert bij een DIY-project, is het toch eigenlijk zo erg niet?

Door: Sherita Jager

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme