Julia van Buuren
Julia van Buuren Moeder 19 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit kunnen moeders eenvoudig leren van dieren

De negentienjarige oerang-oetan moeder Mujur loopt tegen een andere uitdaging aan bij het geven van bostvoeding. Ze heeft net een kleintje gekregen, maar is verleerd hoe ze borstvoeding moet geven.

De dierentuin in Dublin waar zij verblijft, is hard bezig om moeder Mujur haar moederlijke vaardigheden terug te brengen. Om Mujur te leren hoe ze borstvoeding moet geven, kreeg de dierentuin hulp van dertig Ierse vrouwen die voor het oog van Mujur borstvoeding gaven aan hun kinderen. Het is de bedoeling dat de orang-oetan hetzelfde bij haar kind gaat doen.

Mujur kreeg op 31 juli een jongetje. Het vrouwtje had al twee keer eerder kinderen gekregen, maar beide jonge aapjes overleden kort na de geboorte. Omdat Mujur haar kinderen zo snel verloor, is ze haar moederlijke vaardigheden verleerd, meldt de dierentuin maandag.

Voorbeeldmoeders

Het verhaal van Mujur laat zien dat dieren net als mensen moederlijke vaardigheden vaak moeten aanleren. Er zijn moeders in het dierenrijk die vanuit hun moederinstinct uitblinken in de opvoeding van hun jongen. Wij geven een overzicht van de meest toegewijde dierenmoeders. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Mujur na haar spoedcursus niet meer zal onderdoen voor deze uitmuntende moeders.

Olifanten

Olifanten zijn misschien wel de meest beschermende moeders ter wereld. De kleintjes groeien op in een samenleving waar elk vrouwtje in de groep deelneemt aan de opvoeding. Als de kudde zich verplaatst, worden de jongste olifanten in het midden van de groep geplaatst, weg van roofdieren. Als een kalfje wees wordt, zal de rest van de kudde het adopteren. De band tussen een babyolifant en zijn moeder is ook een van de sterkste in de dierenwereld. Mannelijke baby’s blijven tot 12 jaar bij hun moeder. Een vrouwelijke olifant blijft zelfs tot haar volwassen leeftijd bij haar moeder en zal waarschijnlijk pas van haar worden gescheiden als de moeder sterft.

Bruine beren

Vrouwelijke bruine beren voeden hun jongen alleen op. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat mannetjesberen een van de grootste bedreigingen voor welpjes zijn. Na de geboorte schromen de mannetjes soms niet om de jongen te doden om zo hun moeder terug te winnen. In de winter krijgen berenmoeders een nest van een tot drie welpen. De kleintjes leven in eerste maanden van hun leven warm bij hun moeder in haar hol en komen er pas in het voorjaar uit. Dan starten ze met hun opleiding bij hun moeder in overleven in het wild. De welpen blijven 2,5 jaar bij hun moeder voordat ze onafhankelijk worden. 

Gorilla’s

Vrouwelijke gorilla’s leven in een haremstructuur waarbij één of twee gorilla’s een groep beschermt. Er is meer concurrentie tussen de vrouwtjes waardoor een moeder niet moet rekenen op steun in de opvoeding van de andere vrouwtjes. Maar de groep zal alle jongen wel beschermen tegen dreiging van buitenaf. De moeder moet haar jong twee jaar lang zogen en ze draagt het tot zes maanden op haar rug. Tot de seksuele volwassenheid blijft het jong in de buurt van de moeder, hij moet van haar leren om onafhankelijk te worden.

Reuzepanda’s

Bij de geboorte zijn reuzenpanda’s totaal hulpeloos. Ze zijn blind en wegen maar 100-150 gram. De moeders daarentegen zijn gigantisch en wegen gemiddeld 150 kilo. De panda is dan ook een van de dieren met de grootste verhouding tussen kind en ouder. Pandamoeders moeten hun jongen veel aandacht en verzorging geven, altijd alert zijn en wiegen het jong bijna constant. Dit duurt ongeveer drie maanden, daarna zijn de jongen groot genoeg om zelf rond te bewegen. Pas na twaalf maanden krijgt het jong een groeispurt en kan het wel tot vijftig kilo aankomen in zes maanden tijd. Pas na achttien maanden is het jong klaar om op eigen benen te staan.  

Dolfijnen

Dolfijnkalfjes beginnen meteen na hun geboorte naast hun moeder te zwemmen. Die zoogt hen de eerste vier tot acht dagen tot wel vier keer per uur tot achttien maanden na de geboorte. Jonge dolfijnen moeten meteen meezwemmen met de rest van de groep, daarom creëren de moeders een zog. Dit is een beweging in het water waardoor een zuigeffect ontstaat en waardoor de kalfjes vanzelf bij de moeder blijven. Moeders en hun kalfjes hebben een sterke relatie. Wanneer het toch voorkomt dat een kalf de groep kwijt raakt, maakt de moeder een kenmerkend geluid dat het kalfje herkent.

Dierentuinen

Wil jij met eigen ogen zien hoe de dieren zich gedragen en hoe ze omgaan met hun eventuele jongen? Bekijk dan 14 x De allerleukste dierentuinen in Nederland

Dieren knuffelen? Dit zijn de leukste kinderboerderijen in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme