Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 15 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom kinderen baat hebben bij samen slapen met broertjes en zusjes

Vroeger was het niet anders: broertjes en zusjes sliepen samen op een kamer. Dit kwam doordat de huizen nog niet zo groot waren en de gezinnen waren juist wel groot. Zo kwam het dat twee, drie of zelfs vier kinderen samen een kamer deelden.

En ook in andere, niet-westerse landen, is dit nog steeds heel gewoon. Door de welvaart die later volgde en gezinnen die juist kleiner werden, kregen veel kinderen een eigen kamer. Vandaag de dag is dat nog steeds de norm, terwijl kinderen juist veel baat hebben bij samen slapen met broertjes en zusjes.

Er is wel een verandering gaande, want door samengestelde huishoudens en eenoudergezinnen moeten sommige kinderen tegenwoordig wel een kamer met elkaar delen. Bovendien is het voor veel gezinnen in deze tijd financieel niet haalbaar om het huis te verbouwen, mocht er nog een kindje op komst zijn. Dan wordt vaker ‘gekozen’ voor samen slapen. Dat is helemaal niet erg, samen slapen met broertjes en zusjes kan namelijk vele voordelen hebben.

Voordelen voor kinderen die samen slapen met broertjes en zusjes

Ten eerste vinden kinderen het vaak heel leuk en gezellig om samen te slapen. Natuurlijk zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden, want er moet ook wel echt geslapen worden. Zijn kinderen eenmaal gewend, dan heeft het samen slapen een positief effect op hun gezondheid. Het stresshormoon cortisol daalt namelijk wanneer mensen samen slapen en de oxytocinewaarden (het knuffel- of ook wel gelukshormoon) stijgen juist. Voor kinderen voelt het bovendien, net als volwassenen, veilig om iemand naast of bij zich te hebben liggen. Nog een voordeel van samen slapen met broertjes en zusjes is dat verlatingsangst een stuk minder wordt bij kinderen.

Het delen van een kamer in huis kan ook zorgen voor saamhorigheid tussen broertjes en zusjes en dat versterkt hun band. Bovendien leren kinderen zo om rekening te houden met elkaar, bijvoorbeeld doordat ze zachtjes moeten doen omdat de ander nog slaapt.

Kinderslaapcoach Ewelina de Groot van Eindelijk Slapen beaamt dit: “Een aparte slaapkamer per kind is eigenlijk heel uniek en komt vooral in het westen veel voor. In de rest van de wereld is samen slapen juist heel normaal. Mijn kinderen slapen ook samen op een kamer en je ziet dat hun band hechter wordt. De verbinding die ze met elkaar hebben wordt versterkt, juist door die korte stiekeme gesprekjes die ze ‘s avonds nog even hebben. Of doordat ze elkaar als eerste zien in de ochtend. Dat veilige gevoel, het samenzijn is, net als dieren die in groepen samenleven, wat mensen en kinderen dag en nacht nodig hebben.”

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen samen slapen?

We vroegen kinderslaapcoach De Groot hiernaar: “Van kinderen van nog geen twee jaar kan je niet verwachten dat ze rekening houden met hun slapende broer of zus. Vanaf een jaar of twee of 2,5, of wanneer je baby doorslaapt, kan je met je kind afspraken maken en zijn ze in staat om zich daar aan te houden. Samen slapen werkt het beste als beide kinderen het zelf ook willen en als je kan uitleggen dat ze elkaar niet wakker mogen houden of wakker mogen maken. Meestal worden kinderen niet wakker van elkaar, maar gebeurt dat wel dan kan je white noise proberen. De ruis filtert andere geluiden als het ware weg.”

Een andere bedroutine

Soms is het nodig om net even een andere bedroutine toe te passen als broertjes en zusjes samen slapen. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met een groter leeftijdsverschil. Ook wanneer kinderen ouder worden kan het zijn dat ze geen kamer meer willen delen of in ieder geval een plek voor zichzelf willen hebben. Vaak gebeurt dit wanneer kinderen een jaar of tien zijn, dan krijgen ze behoefte aan meer privacy. Wanneer er niet genoeg kamers in huis zijn kan een afscheiding in de kamer al voor meer ‘eigen plek’ zorgen. Sowieso is het voor kinderen altijd fijn om iets van zichzelf te hebben, zoals een doos, kastje of kist waar privéspullen in bewaard kunnen worden. Ook is het verstandig om afspraken te maken over elkaars spullen, wanneer broertjes en zusjes samen slapen.

Waarom je deze drie woorden niet tegen je kind wilt zeggen voor het slapengaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme