Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eten 23 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je het hoorntje van je ijsje beter niet helemaal kunt opeten

Bij de zomer (ja eindelijk, daar is die zon) horen ijsjes. En nog meer ijsjes. Maar wist je dat je het puntje van het hoorntje van een (Cornetto)ijsje, dat gedeelte met chocolade, beter kunt overslaan, ook al is dat nou juist het allerlekkerste?

Het chocoladepuntje zou zelfs nog slechter voor je zijn dan het ijs zelf, ook niet de meest gezonde snack, maar dat hoeven we je niet te vertellen. Waarom dat zo is, legt Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit van Utrecht, haarfijn uit in een college dat op Youtube terug te vinden is. Het gaat erom dat dit puntje chocolade niet mag smelten en daarmom moet er iets worden aangepast in de vetten van die chocolade.

Van gezonde vetten naar ongezonde vetten

Bert begint met een uitleg over verschillende soorten vetten, en past dit toe op de vetten die er in chocolade zitten. ‘Omdat er verschillende vetten in chocolade zitten, vloeibare en vaste, moeten die omgezet worden naar één vaste vorm.’ Daarom wordt er in dat proces gebruik gemaakt van katalyse: onverzadigde vetten (gezonde vetten) worden hiermee omgezet in verzadigde vetten (ongezonde vetten). Op deze manier smelt de chocolade niet en is-ie geschikter voor in je ijsje.’

LEES OOK: Zware nacht gehad? Neem een ijsje

Niet alleen in de voedingsindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van katalyse, ook wordt dit proces toegepast bij het maken van plastic of meststoffen. Hoofddoel is om de bestanddelen van een stof zo aan te passen dat de vorm ervan (van vloeibaar naar vast) verandert, iets wat dus in het gros van alle dingen die we dagelijks eten zit. Boter, koekjes en andere baksels zitten ook vol met deze ongezonde vetten.

Ontkenning

Woordvoerder van Unilever, het bedrijf dat Cornetto’s produceert, zegt trouwens dat het niet waar is dat het puntje chocolade in het hoorntje ongezond is. Volgens hen is de chocolade die daarin zit niet gehard en daarom dus ook niet door het proces is gegaan. Het woord van de wetenschapper tegenover de fabrikant dus. Helemaal gezond zal een ijsje niet zijn, maar of het écht zo ongezond is als men beweert, laten we dus liever in het midden.

Ben je benieuwd naar hoe dit proces precies in zijn werking gaat, dan kun je het college van Bert in het filmpje hieronder volledig bekijken.

Yes! Dit Ben & Jerry’s ijsje stimuleert je melkproductie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Happy in Shape

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme