Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 3 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn volgens onze lezeressen de ultieme tips om je door de bevalling heen te helpen

Bevallingsverhalen; we horen ze in allerlei vormen. Het ene verhaal maakt je bang, terwijl het andere verhaal je enorm inspireert. Ben jij zwanger en vraag jij jezelf af wat nu écht zal gaan helpen tijdens de bevalling? Dan zullen deze moeders je inspireren. Zij leggen uit wat écht hielp tijdens hun bevalling.

De ene moeder kan niet ophouden met praten over haar bevalling, vol enthousiasme en trots, terwijl de andere moeder in therapie moet om haar ervaringen te verwerken. Het feit dat iedere bevalling uniek is en dat elke moeder op haar eigen manier omgaat met de uitdagingen en emoties, zal niemand verbazen. Toch kan het inspirerend zijn om deze ervaringen met elkaar te delen. Deze moeders delen hun ongefilterde antwoorden op de vraag: ‘Wat heeft jou door de bevalling heen gesleept?’

Dit maakte het verschil tijdens hun bevalling

Of je nu thuis bevalt, of jou baby in het ziekenhuis ter wereld komt; deze moeders zijn open en eerlijk over hun bevalling. Dit heeft hen er namelijk door heen gesleept:

Een ruggenprik

Mia (30): “Mijn ruggenprik, haha! Sorry, maar ik kan het niet mooier maken dan het is. Zonder mijn ruggenprik was het echt een fiasco geworden, dat kan ik je wel vertellen. Ik had namelijk al onwijs veel pijn aan het begin van de avond. Ik belde meteen de verloskundige en toen zij kwam kijken, bleek dat ik pas één centimeter ontsluiting te hebben. Op dat moment wist ik: dit gaat hem niet worden. Zet die ruggenprik er maar in”

Naast Mia heeft ook Anika (34) het meeste baat gehad bij haar ruggenprik: “De dokters hebben eigenlijk alles gedaan. Ik heb niet veel gedaan. Pas ná de bevalling met mijn newborn is het echte werk begonnen!”

De ruggenprik blijkt populair

Ook voor Wilma (25) heeft de ruggenprik veel verschil gemaakt: “De pijn was intens. Ik heb toen een ruggenprik gekregen en dat heeft voor veel rust gezorgd. Daardoor kon ik een paar uurtjes op adem komen en uitrusten. Daarna heb ik het met nieuwe energie kunnen afmaken.”

Nienke sluit zich daarbij aan: “Ruggenprik! 🙋🏻‍♀️”

Ook Desi is voor een ruggenprik gegaan: “Ik heb een koptelefoon gebruikt met fijne muziek, een yogabal en ruggenprik was heaven; vooral als het lang duurt.”

Milou (28) is het daarmee eens: “Bij mij hielpen de ademhalingsoefeningen in eerste instantie, maar uiteindelijk ben ik wel bij beide bevallingen voor een ruggenprik gegaan. En het is alsnog belangrijk dat je rust in je eigen bubbel weet te creëren.”

Freya

Valéry (33) “De app Freya heeft het grootste verschil gemaakt denk ik. Ik heb urenlang naar deze app geluisterd terwijl ik de weeën opving. Een hele rustige stem begeleidde mij met het ademhalen: vier seconden in door je neus, en acht seconden uit door je mond. Daardoor belandde ik in een soort meditatieve trance. Die app heeft echt het verschil gemaakt.

Mijn partner

Ghislaine (39) “Ik ben drie keer bevallen en iedere keer heeft mijn man mij er enorm door heen weten te slaan. Ik vind hem onwijs grappig en zijn humor heeft me er door heen getrokken. Natuurlijk heb ik pijn gehad en het was geen pretje, maar zonder mijn man had ik het niet gered. Ik heb alle keren in het ziekenhuis bevallen en we hebben er ieder keer een leuke ervaring van weten te maken. Ik denk dat het ziekenhuispersoneel wel een beetje klaar was met zijn domme grapjes, maar ik heb mij prima vermaakt.”

Ook voor Iris (33) maakte haar omgeving veel verschil: “De juiste mensen om mij heen die relaxed zijn.”

De verloskundige

Laura (35) “Bij mijn laatste bevalling moet ik alle credits aan mijn verloskundige geven. Zij heeft het verschil gemaakt voor mij. Ze had een soort moederlijke energie en praatte tegen mij alsof ik haar dochter was. Stap voor stap heeft zij mij de hele nacht begeleidt. Van het opvangen van de weeën tot aan het persen: ze vertelde precies wat ik moest doen en wist al mijn zorgen weg te nemen. Toen ik ontzettend in paniek raakte tijdens het persen zei ze: ‘Het is oké dat je bang bent. Maar ik ben niet bang. En wij gaan dit samen doen, afgesproken?’ Ik zal haar nooit meer vergeten.

Mantra

Els (31): “Bij mij heeft een mantra heel erg geholpen. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: ‘Dit is maar voor een paar uur. Dan ben ik er vanaf’. Dat heeft mij er doorheen geholpen. En naast deze mantra heb ik geluk gehad met ontzettend lief personeel in het ziekenhuis.”

Als we deze antwoorden vergelijken, kunnen we stellen dat de ruggenprik als winnaar als de bus komt. Deze prik heeft namelijk voor veel moeders het verschil gemaakt. Ben jij door Mia, Anika en Wilma geïnspireerd geworden in pijnbestrijding tijdens de bevalling? Lees dan ons artikel met alle mogelijkheden tijdens de bevalling. Wil je net als Valéry in een trance raken? Lees dan onze tips voor een ontspannen ervaring.

Eefje (35) vond de weeën juist lekker: ‘Alles zit tussen je oren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme