Hey Doornroosje! Dit gebeurt er met je als je te véél slaapt
Dat te weinig slapen niet goed voor je is, weten we allemaal wel. Maar je kunt natuurlijk ook te veel slapen. Ook dat heeft effect op je. Komt er bij ons natuurlijk niet echt van, en als je dit leest is dat maar goed ook.
Lang slapen
Toch zijn ze er, van die zogenoemde langslapers, die juist zeker 9 tot 10 uur nodig hebben. Geen regelrechte ramp, maar het laat wel z’n sporen na. ‘Te veel slapen is een teken dat je nachtrust niet efficiënt genoeg is, of dat er onderhuids iets anders speelt,’ zegt Carl Bazil, medisch expert in New York.
1. Hart- en vaatziekten
Eén van de zorgelijkste punten die gelinkt zijn aan te veel slaap zijn hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de Chicago School of Medicine ontdekten dat mensen die meer dan 8 uur per nacht maken, twee keer zoveel kans hebben op pijn op de borst en 10-38% meer kans op problemen met de krans-slagaders van het hart. De kans op een beroerte zou volgens een Engels onderzoek ook met 46% toenemen.
2. Slaapapneu
Wat ook heel goed bij langslapers past, is dat de slaap eigenlijk verstoord wordt door andere lichamelijke knelpunten. Een veelvoorkomende boosdoener is slaapapneu: korte ademstops in je slaap – waardoor je ook gaat snurken. ‘Doordat slaapapneu vaak niet herkend wordt en dus niet behandeld, gaan die mensen automatisch langer slapen, omdat ze geen uitgeslapen gevoel hebben. Ook dat kan leiden tot hartproblemen en een beroerte,’ vertelt Michael J. Breus, klinisch psycholoog. Volgens hem kunnen ook een opgeblazen buik, knarsetanden of opvliegers ook de slaap kunnen verstoren. Of een te lichte of rumoerige kamer. Als je daar te lang mee doorloopt, pleeg je gewoon roofbouw op je lichaam en geest.
3. Overgewicht
Net als bij een tekort aan slaap, heeft te veel slaap ook effect op je gewicht. Andersom is het ook zo dat zwaardere mensen automatisch langer slapen. Beetje kip-ei kwestie. Vaak spelen in deze gevallen ook medicijnen of een depressie een rol, risicofactoren voor gewichtstoename én lange nachten. Het is dus niet helemaal bekend wat er eerder was, maar het heeft aanzienlijk effect op elkaar.
4. Diabetes
Onder langslapers komt diabetes veel vaker voor. Canadese onderzoekers ontdekten dat ook als je afvalt, het risico op diabetes in dit geval sterk aanwezig blijft.
LEES OOK: Deze 7 dingen maken je vermoeider dan je zou denken
5. Hoofdpijn aanvallen
Word je wel eens wakker met een soort katergevoel? Dat volgt niet alleen na een korte nacht. Ook mensen die te veel slapen hebben hier last van. Het probleem zit ‘m waarschijnlijk in schommelingen in de neurotransmitters. Dat triggert een hoofdpijn aanval. Dr McDevitt wijst ook op een andere mogelijkheid: ‘Als je langer uitslaapt, tot na je normale ontbijt- of koffiemoment, kan hoofdpijn ontstaan door de behoefte aan cafeïne of een lage bloedsuikerspiegel. Om dit soort ‘weekend hoofdpijn’ te voorkomen, is het het beste om een constanter slaappatroon aan te houden.
6. Depressie op de loer
Een van de signalen van een depressie is een slaap-overschot. Onderzoeken hebben aangetoond dat veel slaap bepaalde genen activeert die gelinkt zijn aan depressieve klachten. ‘Een verklaring zou kunnen zijn dat je door te veel slaap minder beweegt. Vrij logisch. En genoeg beweging vermindert de kans op een depressie, door de dopagine, serotonine en endorfine. Als die stofjes dus te kort vrijkomen, ligt een depressie eerder op de loer. Aan de andere kant gebruiken depressieve mensen hun bed vaak als uitvlucht en brengen ze daar langer door, waardoor ze in een cirkel blijven zitten.
7. Meer pijn in het algemeen
Te lang in bed blijven liggen kan ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor pijn en blessures, vooral als je al rugklachten hebt. ‘Je ligt waarschijnlijk toch net te lang in dezelfde positie, vaak op een bed dat niet voor jou geschikt is,’ zegt dr. Breus. Dat heeft effect op je spieren en zenuwen.
8. Breinfunctie neemt af
Net als met hoofdpijn, voelt het na flink uitslapen alsof je hersenen helemaal zijn ingekakt. Een Harvard-onderzoek toonde aan dat oudere vrouwen die meer dan 9 uur sliepen, een slechter geheugen hadden en minder informatie konden verwerken. Ander onderzoek liet een verband zien tussen veel slaap en dementie (op latere leeftijd).
9. Jetlag verschijnselen
Ook geen verrassing: als je te lang slaapt, kom je de avond daarna weer moeilijk in slaap. Net als na een lange vliegreis. Door het uitslapen verstoor je eigenlijk je biologische, interne klok.
Hoe kom je dan weer back on track? 6 best wel briljante tips om (beter) te slapen